Υπόθεση τοκογλυφίας: Πάνω από 30 θύματα σε τρία χρόνια - Οικογένειες επιχειρηματιών στο στόχαστρο των εκβιαστών

Κρήτη
Υπόθεση τοκογλυφίας: Πάνω από 30 θύματα σε τρία χρόνια - Οικογένειες επιχειρηματιών στο στόχαστρο των εκβιαστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνούνται όλες τις κατηγορίες οι συλληφθέντες - Για την μεγαλύτερη υπόθεση οικονομικού εγκλήματος στην Κρήτη κάνουν λόγο οι αστυνομικοί

Στην εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας εκβιαστών-τοκογλύφων οι οποίοι φέρονται να είχαν αποσπάσει, τουλάχιστον κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τεράστια χρηματικά ποσά από ντόπιους επιχειρηματίες, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την «κινηματογραφική» επιχείρηση στην οποία προέβη η Αστυνομία την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου, σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα, τα οποία φέρονται ως μέλη της «εγκληματικής ομάδας». Τέσσερις εξ αυτών είναι ντόπιοι, ενώ τέσσερις είναι αλλοδαποί.

Ένας εξ αυτών είναι ο 46χρονος γυμναστής που έπεσε στη «φάκα» των Αρχών με... την προ ημερών εντυπωσιακή αστυνομική επιχείρηση, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο 30χρονοι Αλβανοί που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη άγνωστα άτομα.

Επισημαίνεται ότι η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος έγινε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, ενώ κατά την τιτάνια αστυνομική επιχείρηση της Παρασκευής συμμετείχαν στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών από όλη την Κρήτη.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, οι 8 συλληφθέντες μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Ο εισαγγελέας άσκησε βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος τους. Μεταξύ άλλων, ασκήθηκαν, κατά περίπτωση, ποινικές διώξεις «περί εγκληματικής οργάνωσης» (ο 46χρονος γυμναστής κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης). Εξάλλου, ο 46χρονος μαζί με άλλα άτομα κατηγορείται και για εκβίαση. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η «τοκογλυφία», η οποία βαρύνει, μεταξύ άλλων, τον γυμναστή και τους Αλβανούς συλληφθέντες.

Εξάλλου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος κάποιων από τους κατηγορούμενους για «αρπαγή», ενώ στο κατηγορητήριο υπάρχει, τέλος, και η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV», στα θύματα της σπείρας περιλαμβάνονται τουλάχιστον 30 άτομα! Το κύκλωμα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ουκ ολίγων ντόπιων επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια των lockdowns, δανείζοντάς τους με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση νεαρού επιχειρηματία, ο οποίος είχε πρόσφατα εξαφανιστεί, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΚΡΗΤΗ TV», μέλη της εγκληματικής ομάδας του ζητούσαν να παραχωρήσει το 50% της επιχείρησής του, προκειμένου να ξεχρεώσει!

Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα θύματα φαίνεται ότι οδήγησε τελικά κάποιους παθόντες να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν στις Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έφτασε σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις τοκογλυφίας, έχοντας, μάλιστα, ιχνηλατήσει τη ροή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Κομβικό ρόλο φέρεται να είχε, σύμφωνα με τις Αρχές, ο 46χρονος γυμναστής, ο οποίος φέρεται ως άτομο με διασυνδέσεις στην τοπική κοινωνία. Σημαντικός φέρεται, σύμφωνα με τις Αρχές, και ο ρόλος των δύο 30χρονων Αλβανών που συνελήφθησαν.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η εγκληματική ομάδα φέρεται να λειτούργησε αρχικά ως μια συμπαγής ομάδα, ενώ στη συνέχεια υπήρξε διαχωρισμός σε δύο ξεχωριστές υποομάδες... Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της «ΚΡΗΤΗ TV», φέρονται να υπήρξαν περιπτώσεις που κατηγορούμενοι ανάγκαζαν τα θύματά τους, εάν δεν είχαν τα χρήματα να τους εξοφλήσουν, να απευθυνθούν στην άλλη υποομάδα προκειμένου να δανειστούν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δε δίστασαν να στραφούν στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ο ένας τον άλλον. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών ανέφερε στις Αρχές ότι δάνεισε τον άλλον 50.000 ευρώ και στη συνέχεια ο τελευταίος του ζητούσε πίσω... 100.000 ευρώ.

Επίσης, στη δράση της σπείρας περιλαμβάνονται απειλές, ξυλοδαρμοί και ουκ ολίγα προσωπικά δράματα από ανθρώπους έπεσαν θύμα των εκβιαστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα «δάνεια» που πρόσφεραν οι φερόμενοι εγκληματίες είχαν μηνιαίους τόκους που ξεπερνούσαν το 40%!

«Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi) η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς-ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους, ενώ, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξή τους με εκβιαστικά μέσα, όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούταν με διαφόρους τρόπους, όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές (...).

Από την έως τώρα έρευνα, με τη συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων, ενώ διαπιστώθηκαν εισροές-εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίησή τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης και ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 18 Ιουνίου, για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε, μεταξύ άλλων, το ποσό των 22.170 ευρώ, 12 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, αναβολικές ουσίες, ένα πιστόλι, αλλά και πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μέχρι την Κυριακή 19 Ιουνίου, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων φέρονται να μην είχαν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας της υπόθεσης. Πάντως, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται από τις Αρχές με άκρως προσεκτικό τρόπο, προκειμένου να μην κινδυνέψουν - σε καμία περίπτωση - οι συνάνθρωποί μας που έπεσαν στα δίχτυα του κυκλώματος. Εξάλλου, στόχος φέρεται ότι είναι να απευθυνθούν στις Αρχές και άλλα άτομα τα οποία φέρονται να έπεσαν θύματα της εγκληματικής ομάδας.

«Ασκήθηκαν πάρα πολύ σοβαρές διώξεις σε βάρος όλων των κατηγορουμένων (...). Αυτό εμείς που ζητάμε είναι κάθε κατηγορούμενος “να κάνει το ταμείο του”. Δε θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει αυτό το γνωστό “τσουβάλιασμα” που δυστυχώς υπάρχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε το Σάββατο 18 Ιουνίου, στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Γιώργος Κοκοσάλης.

«Είναι αθώος. Δεν έχει διαπράξει τίποτα από αυτά. Αν είχε κάποια συνομιλία με κάποιον από αυτούς, ήταν μια απλή συνομιλία για τη διευθέτηση μιας κάποιας διαφοράς», ανέφερε με τη σειρά του ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, κ. Αντώνης Δαμανάκης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διαδικαστική εξέλιξη της υπόθεσης (...) θα αποδοθεί “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και στο τέλος θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες», ανέφερε ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας.

Από την πλευρά της η δικηγόρος κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, η οποία εκπροσωπεί δύο από τους φερόμενους εμπλεκόμενους, ανέφερε ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι «δε γνωρίζουν καν τους συγκατηγορούμενούς τους».

Εξάλλου, έτερος συνήγορος υπεράσπισης, ο κ. Ιάσωνας Παπαστεφανάκης, δήλωσε ότι, «από τη στιγμή που δεν έχουμε πλήρη εικόνα της δικογραφίας, δε γνωρίζουμε πώς στοιχειοθετείται η κάθε μία εκ των κατηγοριών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News