Ξεκινά αύριο και στο Λασίθι το πρόγραμμα της δακοκτονίας

Κρήτη
Ξεκινά αύριο και στο Λασίθι το πρόγραμμα της δακοκτονίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από την Απίδια, τη Ζάκρο, τη Ζήρο, τις Λιθίνες, τα Έξω Μουλιανά, τα Μέσα Μουλιανά, το Παλαίκαστρο (εκτός του οικισμού των Χοχλακιών), τη Μαρωνιά, τη Σητεία, το Πισκοκέφαλο, τη Σφάκα, τη Ρούσσα Εκκλησιά, την Αγιά Φωτιά, τον Σταυρωμένο, τη Σκοπή, τους Πεύκους, τα Περβολάκια, και τα Αχλάδια

Ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς ξεκινά με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου αύριο Δευτέρα 20 Ιουνίου, από τη Σητεία, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου γνωστοποιεί ότι, με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει «ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας από τις 20/6/2022.

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από την Απίδια, τη Ζάκρο, τη Ζήρο, τις Λιθίνες, τα Έξω Μουλιανά, τα Μέσα Μουλιανά, το Παλαίκαστρο (εκτός του οικισμού των Χοχλακιών), τη Μαρωνιά, τη Σητεία, το Πισκοκέφαλο, τη Σφάκα, τη Ρούσσα Εκκλησιά, την Αγιά Φωτιά, τον Σταυρωμένο, τη Σκοπή, τους Πεύκους, τα Περβολάκια, και τα Αχλάδια».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νομού Λασιθίου, Μαρία Φουντή, παρακαλεί τους ελαιοπαραγωγούς «α) να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτούν οι εργολάβοι σε κάθε χωριό για το επιμέρους πρόγραμμα ψεκασμών. β) Εάν έχουν περιφραγμένα ελαιοκτήματα, να φροντίσουν για το άνοιγμά τους, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους ψεκαστές. γ) Να απομακρύνουν ζώα και μελισσοκυψέλες, που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στα ελαιόδενδρα. δ) Οι βιοκαλλιεργητές να σημάνουν εμφανώς τα ελαιοκτήματά τους ώστε να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός. ε) Να μην τα ποτίζουν υπερβολικά γιατί ο δάκος προτιμά αυτόν τον ελαιόκαρπο. Επιπλέον, στ) όταν γίνονται καταγγελίες για μη σωστό ψεκασμό, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες (π.χ. αριθμός κυκλοφορίας του τρακτέρ, όνομα οδηγού ή ψεκαστή κ.λπ.)».

Αναζητείται λύση για τους εργάτες γης

Την ίδια ώρα, μετά από τα δεκάδες δικά μας δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από το 2014 και κορυφώθηκαν την τελευταία τετραετία, από το 2018 μέχρι φέτος, και μετά την ενεργοποίηση - τους δύο τελευταίους μήνες, με απίστευτη καθυστέρηση - πολλών αγροτικών φορέων από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη αγροτική Ελλάδα, και αφού δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης έφεραν το θέμα με ερωτήσεις τους στη Βουλή, πιέζοντας τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση διαρρέει ότι είναι πολύ κοντά στο να δώσει κάποιες πρώτες λύσεις διεξόδου, διευκολύνοντας αρχικά τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας και σε δεύτερο χρόνο θα προσπαθήσει να κάνει λίγο καλύτερο και πιο εύκολα εφαρμόσιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τους μετακλητούς εργάτες γης. Δηλαδή η κυβέρνηση αναγκάζεται, μετά από τόσες πιέσεις και διαμαρτυρίες από όλη την αγροτική Ελλάδα, να ακολουθήσει περίπου την πολιτική που ακολουθούν οι Ιταλοί.

Επειδή ωστόσο όλα αυτά που διαρρέονται προς ημετέρους τις δύο τελευταίες μέρες δεν είναι τίποτα περισσότερο από πληροφορίες και δεν είναι επίσημες δημοσιευμένες αποφάσεις, καλό θα είναι να περιμένουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις επίσημες ανακοινώσεις και να μη βιάζονται, για να μην υπάρξουν στη συνέχεια δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, o Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει ότι, έπειτα και από την τελευταία επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (την οποία συνυπογράφουν πλήθος θεσμικών οργάνων), παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του θέματος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να συντονίσει τις διαδικασίες στα συναρμόδια υπουργεία και σύμφωνα με την ενημέρωση προς εμάς αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να δοθεί λύση πρωτίστως στην κατηγορία των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Σε επόμενο χρόνο, γίνεται μια προσπάθεια να απλουστευτεί η διαδικασία μετάκλησης για τα 9μηνα, με στόχο τη συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης του συνόλου των υποθέσεων. Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τους φορείς που βοήθησαν στην ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου σε αυτό το σημαντικό θέμα, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα σταθεί αντάξια των περιστάσεων και αναμένουμε την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς καταστάσεις στην επάρκεια των αγροτικών προϊόντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, λησμονώντας ότι, στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Οργάνωση Παραγωγών “Κάμιρος”, στο Κεντρί, ο κ. Γεωργαντάς, σε επίμονες ερωτήσεις της “ΚΡΗΤΗ TV” και της “Νέας Κρήτης” για το θέμα των παράτυπα διαμενόντων Πακιστανών εργατών γης, μας απαντούσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας όσοι είναι παράνομοι, και πως η μόνη μας λύση είναι οι μετακλητοί εργάτες από τρίτες χώρες, που όμως δεν εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες της 12μηνης εντατικής καλλιέργειας των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Αν ο κ Γεωργαντάς τότε δεν ήταν σωστά ενημερωμένος για την έκταση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης και επιστρέφοντας στην Αθήνα πείστηκε να αλλάξει άποψη, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από όλη την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε με ανακούφιση τις επίσημες ανακοινώσεις του τις επόμενες μέρες.

 (φωτογραφία αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News