Κρήτη: Διαμερίσματα στο σκοτάδι λόγω απλήρωτων κοινοχρήστων - «Βροχή» οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Διαμερίσματα στο σκοτάδι λόγω απλήρωτων κοινοχρήστων - «Βροχή» οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και το τέλος αναπροσαρμογής, οι διαχειριστές καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν εκρηκτικές καταστάσεις, με ενοίκους στα πρόθυρα της παράνοιας

Ολόκληρες πολυκατοικίες βυθίζονται στο σκοτάδι και διαμερίσματα μένουν χωρίς νερό στο Ηράκλειο λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Οι συνθήκες μπορεί να παραπέμπουν στην περίοδο της Κατοχής, αλλά είναι μια πραγματικότητα, πέρα για πέρα αληθινή, αφού αν κάποιος δεν πληρώσει τον τσουχτερό λογαριασμό ρεύματος, την πληρώνει ο διπλανός ένοικος σε πολλές περιπτώσεις με κοινό ρολόι.

Όπως αποκάλυψε η «ΚΡΗΤΗ TV», είναι πολύ συνηθισμένα τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία, επειδή ένας ένοικος δεν έχει πληρώσει ρεύμα ή νερό σε μία πολυκατοικία, βυθίζονται στο σκοτάδι και κατά συνέπεια μένουν χωρίς νερό μαζί με αυτόν και όλοι οι υπόλοιποι, και μάλιστα ακόμα και για μέρες έως και εβδομάδες.

«Σε όλους τους διαχειριστές έχει τύχει να κοπεί το ρεύμα, να κοπεί το νερό και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πώς θα γίνει η επανασύνδεση, λόγω των οφειλών κάποιων ανθρώπων, που είτε δεν έχουν, είτε δε θέλουν να πληρώσουν - γιατί υπάρχουν και αυτοί. Αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται αυτοί που δεν έχουν να πληρώνουν», αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος εταιρείας διαχειριστών κτηρίων, κατοικιών και γραφείων, στο Ηράκλειο, Κώστας Μεραμβελιωτάκης.

«Έχω περίπτωση που μέχρι και τρεις μέρες οι ένοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα», όπως είπε.

Δηλαδή, μετά την εκτόξευση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και το τέλος αναπροσαρμογής, οι διαχειριστές καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν εκρηκτικές καταστάσεις, με ενοίκους στα πρόθυρα της παράνοιας και σε στιγμές μεγάλης έντασης. Μπορεί, συγκεκριμένα, όλοι να έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους στην πολυκατοικία, αλλά κάποιοι να μην έχουν πληρώσει και να γίνεται σε όλους η διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

«Σε σχέση με το παρελθόν, η κατάσταση πια έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Ο κόσμος πια δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα ούτε για τα κοινόχρηστα. Από ’κει και πέρα, εμείς διαχειριζόμαστε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα που αφορούν διακοπές ακόμα και σε βασικές παροχές, όπως είναι το νερό και το ρεύμα των κοινόχρηστων χώρων. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Δηλαδή, αν κοπεί το κοινόχρηστο ρεύμα, δεν έχουν νερό, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν ασανσέρ. Υπάρχουν προβλήματα με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικό πρόβλημα. Είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Και αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ συχνά τέτοια προβλήματα. Έχει τύχει όμως να διακοπεί το ρεύμα και το νερό και σε όλους τους διαχειριστές. Και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του πώς θα γίνει η επανασύνδεση», τόνισε χαρακτηριστικά στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο Κώστας Μεραμβελιωτάκης.

«Βροχή» οι εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης

Στο μεταξύ, «βροχή» πέφτουν οι εντολές για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σε καθημερινή πλέον βάση. Και μπορεί σε κάποια στιγμή να συγκεντρωθεί το ποσό και να εξοφληθεί ο λογαριασμός, αλλά στο μεταξύ η επανασύνδεση μπορεί να καθυστερήσει για κάποια 24ωρα, με συνέπεια να μένουν χωρίς ρεύμα και νερό άνθρωποι που μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα υγείας.

«Θα σας πω μόνο ότι για το κοινόχρηστο ρεύμα έχουμε καθημερινά πέντε με δέκα τηλεφωνήματα από εταιρείες εισπρακτικές, οι οποίες ζητάνε να πληρωθούν οι λογαριασμοί, που αδυνατούν οι άνθρωποι πολλές φορές να πληρώσουν», όπως είπε ο κ. Μεραμβελιωτάκης.

«Ο λογαριασμός που είδα», όπως λέει, «ήταν 3.000 ευρώ μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να τον στείλουμε στην πολυκατοικία, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα τρομερό ποσό».

Κι αν οι ένοικοι υποφέρουν από τα ποσά με τα πολλά μηδενικά που κρύβουν οι φάκελοι των λογαριασμών τους, η καθημερινότητα για τους διαχειριστές έχει γίνει αφόρητη, αφού, όπως λένε, έχουν γίνει «σάκοι του μποξ».

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Μπορώ να σας πω ότι πολλές φορές νιώθω πως απειλούμαστε και ως γραφεία, σε καταστάσεις πραγματικά έκρυθμες», όπως τονίζει με αγανάκτηση και προβληματισμό ο κ. Μεραμβελιωτάκης.

Μόνη ελπίδα είναι πλέον η επιδότηση ρεύματος των 600 ευρώ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της οποίας άνοιξε την Παρασκευή 17 Ιουνίου. Πάντως, διευκρινίσεις αναμένονται για το τι θα ισχύσει στις πολυκατοικίες.

«Θα πρέπει», σύμφωνα με τον κ. Μεραμβελιωτάκη, «να γίνει μία πρόβλεψη από το κράτος στο συγκεκριμένο θέμα της πολυκατοικίας. Γιατί υπάρχει μεγάλο θέμα καθυστέρησης στο να δοθεί μια λύση για την είσπραξη των ποσών. Επίσης να δοθεί και μία ακόμα καλύτερη πρόταση διακανονισμού, σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες, γιατί δε μιλάμε για ένα σπίτι. Μιλάμε για πολλά σπίτια, τα οποία είναι σε ομηρία».

(φωτογραφία αρχείου pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News