Κρήτη

Κρήτη: Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων - Τρέχουν και δεν φτάνουν οι παραγωγοί (βίντεο)

Αδύνατο να προλάβουν τις προθεσμίες οι παραγωγοί - Αναγκαία μια νέα παράταση, λέει η ΕΑΣΗ

Τρέχουν για να προλάβουν την προθεσμία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων οι παραγωγοί στο Ηράκλειο, καθώς η προθεσμία είναι ασφυκτική και λήγει στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την ενεργοποίηση πολλοί παραγωγοί, καθώς το σύστημα χαρακτηρίζεται αργό.

«Μέχρι τώρα έχουμε δεσμεύσει ένα ποσοστό της τάξεως του 70% επί του συνόλου των αιτήσεων του νομού Ηρακλείου. Από το 70% έχουμε ολοκληρώσει περίπου το 40%. Με λίγα λόγια, το 1/3 των δηλώσεων επί του νομού έχουμε γίνει οριστικές. Έχουν δεσμευτεί τα 2/3. Και είναι και στον “αέρα”, δηλαδή δεν έχει παραχθεί ο εξαψήφιος κωδικός, το 1/3», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΚΡΗΤΗ ΤV» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Αναλυτικότερα, φέτος το σύστημα έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΕΑΣΗ να έχει απευθύνει κάλεσμα στους παραγωγούς να έρθουν στα γραφεία της 62 Μαρτύρων, καθώς κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία ενέχει τον κίνδυνο να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω πιθανών λαθών.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «αυτό το σύστημα καλούνται οι χρήστες να το δουλέψουν πρώτη χρονιά. Αυτό το σύστημα είναι αργό. Μπερδεύει το ιδιοκτησιακό και το Κτηματολόγιο. Οι συμβολαιογράφοι απεργούν, επομένως δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε ένορκες βεβαιώσεις, ούτε να κάνουμε συμβολαιακές πράξεις, μεταβιβάσεις και όλα αυτά, είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω γονικών παροχών. Επομένως, η απεργία των συμβολαιογράφων, το Κτηματολόγιο που είναι σε εξέλιξη σε πάρα πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου και το μεγάλο πρόβλημα των δασικών χαρτών είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Έτσι, όπως ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα παράταση στην προθεσμία.

Προσοχή στους απατεώνες

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα μία πολύ σοβαρή ανακοίνωση: «Σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο 24ωρο λάβαμε καταγγελία, στην οποία αναφέρεται ότι δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων γίνονται αποδέκτες παραπλανητικών τηλεφωνημάτων από αγνώστους, που συστήνονται ως υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι, με αιτιολογία την άμεση κατάθεση οφειλόμενου ποσού ενίσχυσης από τον Οργανισμό, ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως τον αριθμό τραπεζικής κάρτας των δικαιούχων, τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας της και τον κωδικό χρήστη (pin).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους δικαιούχους να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, που σκοπό έχουν την εξαπάτησή τους και την απόκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό τους, προφανώς για την απόσπαση χρηματικού ποσού, ή/και τη χρήση των καρτών τους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, μέσω email, μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων, προσωπικά τους στοιχεία, όπως αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους για την ψηφιακή τους εξυπηρέτηση κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking/phonebanking). Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων που διεκπεραιώνει ο Οργανισμός αντλούνται από τις αιτήσεις των δικαιούχων στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με τραπεζική κατάθεση σε πιστωτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη αυτή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους δικαιούχους που γίνονται δέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια