Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης

Κρήτη
Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην Ψαρή Φοράδα

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο 18 Ιουνίου, το πρωί σε ηλικία 86 χρόνων ο γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης, κλείνοντας έτσι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την αμπελουργία της Κρήτης αφού πρόκειται για τον πρωτοπόρο ερευνητή Αμπέλου που στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 έδωσε μάχες για την αναμπέλωση στην Κρήτη.

Έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για το δίκιο του αγρότη και πάντοτε τον χαρακτήριζε το άσβεστο πάθος για τη διάσωση της σουλτανίνας και την αναγέννηση της κρητικής αμπελουργίας.

Πολεμήθηκε και πολέμησε για τα πιστεύω του και τη σκληρή κριτική που ασκούσε στην εκάστοτε εξουσία. Αν και ως διευθυντής Αμπέλου είχε στη δεκαετία του ‘80 επιφορτιστεί με το έργο της αναμπέλωσης δεν έπαψε ποτέ να ξεσκεπάζει την αλήθεια μιλώντας μέχρι και σήμερα για μια αναμπέλωση σκάνδαλο που δεν είχε σχέση με το πρόγραμμα του εξυγιασμένου φυτωριακου υλικού.

Ο Βαγγέλης Βαρδάκης ήταν πάντα πολύ αγαπητός στους αγρότες. Μάλιστα στη διάρκεια της δεκαετίας του 90 πήγαινε διαρκώς στα χωριά και προσπαθούσε να τους ξεσηκώσει προσφέροντας τους απλόχερα τις επιστημονικές του γνώσεις για τα ζητήματα των αμπελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετώπιζε εκ γενετής σοβαρά κινητικά προβλήματα και παρά το γεγονός αυτό δεν έπαψε ποτέ να πηγαίνει στα χωριά και να βρίσκεται κοντά στους αγρότες ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση του.

Γεννημένος στο Καλάμι της Βιάννου από τους πιο φανατικούς μαρξιστές. Συγγραφέας βιβλίων για το αμπέλι αλλά και για το Συνεταιριστικό και Συνδικαλιστικό Κίνημα των αγροτών καθώς και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπαδός πάντοτε των μικρών κοινοτήτων και των τοπικών συλλογικών σχημάτων και δράσεων.

Η κηδεία του θα τελεσθή αύριο Κυριακή 19 Ιουνίου, στην Ψαρή Φοράδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News