Κρήτη

Δημήτρης Τζεβελεκάκης: Ποιος είναι ο ερασιτέχνης φωτογράφος της Iεράπετρας που «έριξε» τα social media

Tα τελευταία 5 χρόνια έχει βρει το αγαπημένο του χόμπι, τη φωτογραφία, προβάλλοντας τη μαγευτική πλευρά της Ιεράπετρας - Από 15 χρονών εργάζεται ως αρτοποιός, λατρεύει το ψάρεμα κι έχει σαν μότο της ζωής του πως «ό,τι κι αν κάνεις, πρέπει να το αγαπάς» - Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζεβελεκάκης

Η θάλασσα, η ανατολή και η δύση του ήλιου φαίνεται πως αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον Δημήτρη Τζεβελεκάκη, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια έχει βρει το αγαπημένο του χόμπι, την φωτογραφία, προβάλλοντας τη μαγευτική πλευρά της Ιεράπετρας. Από 15 χρονών εργάζεται ως αρτοποιός, λατρεύει το ψάρεμα και έχει σαν μότο της ζωής του πως ό,τι κι αν κάνεις, πρέπει να το αγαπάς. 

Μέσα από τις φωτογραφίες του, ο 60χρονος επαγγελματίας αρτοποιός, αναδεικνύει τις «κρυφές» ομορφιές του τόπου του, οι οποίες πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 60χρονος επαγγελματίας αρτοποιός προσπαθεί να μοιράσει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στις δύο του μεγάλες αγάπες, την ερασιτεχνική φωτογραφία και το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι. Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Τζεβελέκη στο neakriti.gr και τον Νίκο Πετάση:

Γιός του Χριστόφορου και της Κυριακής Τζεβελεκάκη από τα παιδικά του χρόνια μαζί με τα αδέρφια του βοηθούσε στους φούρνους που εργάζονταν ο πατέρας του, ως ένας από τους πιο καλούς μάστορες αρτοποιούς. Το 1984 ο Χριστόφορος Τζεβελεκάκης με τους τρεις γιούς του ενοικίασε το φούρνο της Γρα Λυγιάς και δούλεψε οικογενειακά την επιχείρηση του μέχρι το 1997 όταν απεβίωσε. Το 2000 τα τρία αδέρφια σκέφτηκαν ότι έπρεπε να κάνουν το επόμενο βήμα. Τότε όλοι μαζί πήραν τη μεγάλη απόφαση να φτιάξουν το δικό τους σύγχρονο αρτοποιείο έξω από την Ιεράπετρα, όπου δουλεύουν μέχρι και σήμερα.

«Πάντα μου άρεσε η ωραία φωτογραφία και πάντα ήθελα να έχω τη δική μου φωτογραφική μηχανή. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως που μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά τηλέφωνα άρχισα να φωτογραφίζω ότι έβλεπα και μου έκανε καλή εντύπωση.

Έχοντας συγκεντρώσει πάρα πολλές ωραίες, σύμφωνα με τη δική μου αισθητική φωτογραφίες, πριν από 2,5 χρόνια σκέφτηκα ότι αυτές θα πρέπει να τις βλέπει και όλος ο άλλος κόσμος. Έφτιαξε λοιπόν μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την ονόμασα «Οι φωτογραφίες της Ιεράπετρας μας». Από τις αντιδράσεις του κόσμου και από τα χιλιάδες θετικά σχόλια, κατάλαβα ότι κάνω κάτι αξιόλογο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα παιδιά που, που δημοσιεύουν πολύ όμορφες φωτογραφίες της Ιεράπετρας μας», σημειώνει ο 60χρονος Δημήτρης Τζεβελεκάκης.

Έμπνευσή του η θάλασσα

Ανατολή, δειλινό, θάλασσα, είναι τα τρία στοιχεία που ξεχωρίζουν στη θεματολογία που επιλέγει ο Δημήτρης Τζεβελεκάκης για τις φωτογραφίσεις του.

«Με εμπνέει πάρα πολύ η θάλασσα γιατί την αγαπώ πολύ. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει μέσα στη θάλασσα. Μου αρέσει επίσης να απαθανατίζω στιγμές πρωί - πρωί με την αυγή και το δειλινό την ώρα που βουτά ο ήλιος στη θάλασσα. Είναι οι ώρες που ασχολούμαι ταυτόχρονα και με το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι από την ακτή.

Συμβαίνει πολλές φορές που ψαρεύω, να τσιμπούν τα ψάρια και την ίδια ώρα να βλέπω μια ωραία εικόνα της στιγμής που πρέπει να την απαθανατίσω. Τότε αφήνω τα ψάρια να περιμένουν και σηκώνω το κινητό για να φωτογραφίσω αυτό που με έχει εμπνεύσει. Η φωτογραφία είναι της στιγμής . Αν δεν τη βγάλεις την έχασες… Τα ψάρια όμως μπορείς να τα πιάσεις και λίγο αργότερα. Και στο ψάρεμα όμως κάνω τις επιλογές μου. Αν στο αγκίστρι μου πιαστεί μικρό ψαράκι, δεν το βάζω στο καλάθι μου. Το γυρίζω πίσω στη θάλασσα. Του χαρίζω την ελευθερία του γιατί κι αυτό έχει δικαίωμα να ζήσει και να … μεγαλώσει.

Έχει συμβεί πολλές φορές να περιμένω πολλές ώρες για να φωτογραφίσω κάτι που θέλω η να ξαπλώσω πάνω στην άμμο η στα βράχια για να βγάλω την κίνηση των κυμάτων της θάλασσας. Όσοι με βλέπουν ξαπλωμένο εκεί στο πουθενά θα σκέφτονται ότι είμαι τρελός.

Πάντα λέω ότι για να κάνεις κάτι καλό στη ζωή σου θα πρέπει να είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις . Είτε αυτό είναι το ψωμί στο φούρνο, είτε το ψάρεμα , είτε η φωτογραφία.

Όλα αυτά τα κάνω καλά γιατί τα λατρεύω. Τελευταία έχω αποκτήσει και μια καινούργια αγάπη. Τη μαγειρική… Αυτό που πιστεύω ότι το μαγειρεύω τέλεια, και έχει σχέση φυσικά με τη θάλασσα είναι η κακαβιά των ψαράδων, που μου την έμαθε η συχωρεμένη η μάνα μου», μας λέει συγκινημένος ο Δημήτρης Τζεβελεκάκης που έχασε τη μητέρα του πριν 5 μήνες.

Ο ταλαντούχος ευαίσθητος αρτοποιός που έχει κάνει υπερήφανα τα δυο του παιδιά, εδώ και 2,5 χρόνια ακούει και διαβάζει μόνο καλές κριτικές για τις φωτογραφίες της Ιεράπετρας που δημοσιεύει, ενώ έχει καταφέρει αφιλοκερδώς και με ανιδιοτέλεια, να δείξει σε όλο τον κόσμο πόσο όμορφος είναι ο τόπος μας, όταν κάποιος θέλει να τον δει με τα δικά του μάτια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια