Σητεία: Στο «σφυρί» ξανά το ξενοδοχείο - «φάντασμα» του εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη

Κρήτη
Σητεία: Στο «σφυρί» ξανά το ξενοδοχείο - «φάντασμα» του εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται με την προσδοκία να γίνει ένα «στολίδι» κοντά στη Σητεία, αλλά δυστυχώς έμεινε τελικά ένα μισοτελειωμένο «κουφάρι», να «στοιχειώνει» από τη δεκαετία του ’90 τον παραλιακό δρόμο προς Παλαίκαστρο και Βάι

Στο «σφυρί» βγαίνει ξανά για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια το ξενοδοχείο - «φάντασμα» του αείμνηστου εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη στην Αγιά Φωτιά, ανατολικά της Σητείας.

Και πλέον μένει να διαφανεί στις 22 Ιουνίου αν - έστω και διά της διαδικασίας πλειστηριασμού - θα έχει κάποια τύχη να διασωθεί με κάποιον τρόπο έστω το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται με την προσδοκία να γίνει ένα «στολίδι» κοντά στη Σητεία, αλλά δυστυχώς έμεινε τελικά ένα μισοτελειωμένο κουφάρι, να «στοιχειώνει» από τη δεκαετία του ’90 τον παραλιακό δρόμο προς Παλαίκαστρο και Βάι.

Αυτή τη φορά, η αρχική τιμή προσφοράς για τον επικείμενο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό έχει οριστεί πιο χαμηλά, έχει πέσει συγκεκριμένα στα 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 6,1 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί ως τιμή πρώτης προσφοράς στον προηγούμενο πλειστηριασμό.

Η εκποίηση αφορά σε μια έκταση 185 στρεμμάτων, στην οποία σήμερα φιγουράρει ένα ξενοδοχείο-γιαπί και 5 εγκαταλελειμμένα μπανγκαλόους, που φυσικά χρήζουν εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης.

Τουριστικές υποδομές- «κουφάρια», που πίσω τους κρύβουν μια ξεχωριστή ιστορία και ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Κρύβουν μια ιστορία που ξεκίνησε ως ένα οραματικό έργο του αείμνηστου εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη, ο οποίος φιλοδοξούσε να φτιάξει ένα πραγματικό «παλάτι» στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς, γύρω στα 7 χλμ. ανατολικά της πόλης της Σητείας, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να δώσει «σάρκα και οστά» στο επενδυτικό του όραμα, για έναν συνδυασμό λόγων και συγκυριών: Από εμπλοκές και «αγκάθια» στη διαδικασία της αδειοδότησης και στα υλικά, μέχρι γεωλογικής φύσεως προβλήματα με την κατασκευή.

Δυστυχώς για όλους αυτούς τους λόγους το όνειρο για το στολίδι δεν έμελλε να ευοδωθεί για τον αείμνηστο εφοπλιστή, ο οποίος ασχολήθηκε και με την κρουαζιέρα, αλλά μπήκε δυναμικά και στον τουριστικό κλάδο, χτίζοντας ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Ο τρίτος αυτός κατά σειρά ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του μήνα, στρέφεται, όπως αναφέρει το capital.gr, εναντίον της εταιρείας «Ξενοδοχειακαί και Ναυτιλιακαί Επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης», την οποία είχε ιδρύσει το 1971 ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής και ξενοδόχος Αντώνης Λελάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2012 σε ηλικία 76 ετών, ενώ πλέον τη διαχείριση έχουν αναλάβει οι κληρονόμοι, μεταξύ των οποίων ο γιος του εκλιπόντος, Γιάννης.

Στη συγκεκριμένη έκταση, η οποία ουσιαστικά προήλθε από τη συνένωση 8 οικοπέδων, ξεκίνησε η κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος με οικοδομική άδεια του 1991, το οποίο, ωστόσο, έμεινε στα μπετά.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για ένα ημιτελές ξενοδοχείο στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα, καθώς και 5 συγκροτήματα bungalows στο δυτικό τμήμα, με τη συνολική επιφάνεια να ανέρχεται στα 13.365 τ.μ., εκ των οποίων τα 12.765 τ.μ. αφορούν στο κυρίως κτήριο του ξενοδοχείου και τα 600 τ.μ. στα bungalows.

Όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ισογείου, έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Το ισόγειο αναπτύσσεται σε δύο επιμέρους επίπεδα, με το ανατολικό τμήμα να βρίσκεται υψομετρικά λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το υπόλοιπο, ενώ περιστρέφεται γύρω από αίθριο.

Το κτήριο είναι αποπερατωμένο σε ό,τι αφορά στον σκελετό του από οπλισμένο σκυρόδερμα, ενώ έχει αποπερατωθεί μικρό τμήμα της τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή. Στο δυτικό τμήμα της παραλιακής έκτασης έχουν ανεγερθεί τα 5 bungalows με διαφορετική χωρητικότητα το καθένα. Συγκεκριμένα, δύο από τις μονάδες έχουν 2 διαμερίσματα και οι υπόλοιπες τρεις μονάδες έχουν από 4 διαμερίσματα η καθεμία.

Βυθισμένο στην εγκατάλειψη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, τα παραπάνω κτίσματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ λόγω της έλλειψης συντήρησης αντιμετωπίζουν σημαντικές φθορές, οι οποίες τα καθιστούν πρακτικά μη λειτουργικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Aegean Baltic Bank για υποθήκες και προσημειώσεις, οι οποίες γυρνούν πίσω στη διετία 2009-2012, ενώ αυτό δεν είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της συγκεκριμένης εταιρείας το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 22 Ιουνίου, καθώς την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί για ένα αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 60.882 τ.μ., το οποίο επίσης εντοπίζεται στην παραλία της Αγιάς Φωτιάς, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1.308.977 ευρώ, με επισπεύδουσα, επίσης, την Aegean Baltic Bank.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News