Κυριάκος Πιερρακάκης στο neakriti.gr: Ψηφιακός κόμβος η Κρήτη με έργα ύψους 19 εκατ. ευρώ

Κρήτη
Κυριάκος Πιερρακάκης στο neakriti.gr: Ψηφιακός κόμβος η Κρήτη με έργα ύψους 19 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενόψει της διήμερης περιοδείας του στο νησί, ανακοίνωσε χρηματοδότηση 19 εκατ. ευρώ για ψηφιακά έργα στους Δήμους της Κρήτης

Πάνω από 19 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Κρήτης μέσω του προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις» ως το 2025, προκειμένου να υλοποιήσει ο κάθε Δήμος μια ψηφιακή καινοτομία που θα βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο neakriti.gr, ενόψει της διήμερης περιοδείας του στο νησί, όπου θα έχει επαφές με φορείς σχεδιάζοντας το επόμενο ψηφιακό βήμα στο... μέλλον!

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι τα ιδρύματα της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα στην πανδημία, αξιοποιώντας όχι μόνο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία, αλλά και νέες ιδέες που ξεκίνησαν από την Κρήτη, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στο πράσινο data center στην Κνωσό, τη μεγαλύτερη ψηφιακή αποθήκη πληροφορίας, κέντρο δεδομένων.

Αποτιμώντας το τεράστιο έργο που έγινε στα δύο χρόνια της πανδημίας ως προς την ψηφιοποίηση της χώρας, ανέφερε ότι ο κορωνοϊός υπήρξε καταλύτης για να γίνουν όλα πιο γρήγορα. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Πιερρακάκη, πόσο μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα ήταν το ψηφιακό άλμα της χώρας μέσα στην πανδημία, ώστε σήμερα να θεωρείται ότι παρέχονται περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες από άλλες πιο προηγμένες χώρες;

«Μέσα στη δυσχερή συνθήκη της πανδημίας, η Ελλάδα έκανε ένα ψηφιακό άλμα, όπως λέτε, κι αυτό είναι μετρήσιμο μέγεθος, αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Το 2018 οι ψηφιακές συναλλαγές έφταναν τα 8,8 εκατομμύρια. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, την εποχή εκείνη, με τα ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου, ο πολίτης κατά μέσο όρο γλίτωνε μία ουρά τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε αρχικά το 2019 στα 34 εκατομμύρια, το 2020 στα 94 εκατομμύρια και πέρυσι φτάσαμε τα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή μεσοσταθμικά κάθε ενήλικας αποφεύγει πάνω από 60 ουρές τον χρόνο.

Η πρόοδος αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά σε ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο. Την πρώτη μέρα λειτουργίας του gov.gr συγκεντρώσαμε 501 και προσθέσαμε δύο πολύ συχνές, δηλαδή την έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης. Σήμερα, έχουμε φτάσει τις 1.400 και διαρκώς προσθέτουμε. Ακόμη, οφείλεται στις διασυνδέσεις μητρώων, δηλαδή στη δυνατότητα των μητρώων “να μιλούν” μεταξύ τους. Έτσι, απλοποιείται σημαντικά η καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και της Διοίκησης. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, όλοι μας κερδίζουμε χρόνο, κερδίζουμε ζωή».

Αν δεν ήταν η πανδημία, θα είχε συμβεί αυτό το άλμα στη χώρα;

«Ξεκάθαρα ναι, κύριε Συμβουλάκη. Από την πρώτη στιγμή, από τις προγραμματικές ακόμη δηλώσεις της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, είχαμε αναλύσει την ψηφιακή στρατηγική που θα ακολουθούσαμε. Η στρατηγική αυτή δομήθηκε μέσα από το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως καταλύτης. Το gov.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του ταυτόχρονα με το πρώτο lockdown και νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας, καθώς ήταν αναγκαίο για τη συγκέντρωση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Στην πορεία, βλέπουμε τη μεγάλη εξοικείωση των πολιτών με την τεχνολογία, μέσω της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών μας».

Υπάρχει σχεδιασμός μετά το gov.gr και ποιος είναι; Δηλαδή το επόμενο μεγάλο βήμα της χώρας ποιο είναι; Τι οραματίζεστε;

«Υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα: στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, στην απλούστευση διαδικασιών και στην αναβάθμιση των υποδομών. Όλα όσα είναι ακόμα να γίνουν βρίσκονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που περιγράφει όλη την ψηφιακή στρατηγική μας, την οποία υλοποιούμε αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πόρο. Και πλέον, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της ψηφιακής στρατηγικής μας. Ήδη, έργα όπως η προληπτική ιατρική, που ξεκίνησε ήδη με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλα έργα, όπως η ψηφιοποίηση όλων των Υποθηκοφυλακείων ή ακόμη μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα, αλλάζουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας και την ποιότητα της ζωής μας».

Τα Ιδρύματα της Κρήτης, ΙΤΕ, Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο, αξιοποιήθηκαν στην ψηφιοποίηση της χώρας;

«Θα σας έλεγα ότι η Κρήτη συνολικά πρωτοπορεί στην ψηφιακή Ελλάδα. Στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε πιλοτικά η διαδικασία αντικατάστασης της άδειας οδήγησης ψηφιακά. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία, που σύντομα οδήγησε στην επέκτασή της σε όλη τη χώρα, και βεβαίως στην επέκτασή της και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες. Ακόμη, τόσο το ΙΤΕ όσο και το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και ιδέες που αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε στο πεδίο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η παρουσία μας στην Κρήτη συνδυάζεται με την προώθηση των εργασιών για τη δημιουργία του πράσινου data center στην Κνωσό, το οποίο δημιουργείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας».

Η επίσκεψή σας στο νησί σχετίζεται δηλαδή με αυτές τις συνεργασίες;

«Βεβαίως σχετίζεται. Για εμάς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά σε όλη την επικράτεια και θέλουμε να είμαστε παρόντες σε όλα τα μεγάλα ψηφιακά γεγονότα. Ο Θοδωρής Λιβάνιος κι εγώ, από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρισκόμαστε στην Κρήτη με αυτή την ευκαιρία, αλλά και για να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς για ψηφιακές ευκαιρίες και δυνατότητες στην Κρήτη. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα τοπικά οικοσυστήματα καινοτομίας και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων. Το πράσινο κέντρο δεδομένων της Κνωσού, όχι απλά θα είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας, αλλά θα φιλοξενήσει το Κυβερνητικό Νέφος ενός ιδιαίτερα σημαντικού τομέα, όπως η Έρευνα και Εκπαίδευση».

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε στην Κρήτη;

«Μέχρι το 2025 σε κάθε Δήμο της Κρήτης θα κατευθυνθούν αθροιστικά πάνω από 19 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος για τις “Έξυπνες Πόλεις”, που αφορά σε όλους τους δήμους της χώρας. Μέσα από αυτό, δίνουμε την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαλέξει μέσα από έναν κατάλογο προεπιλεγμένων έργων εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της. Ήδη πολλοί Δήμοι έχουν αναπτύξει πολύ ενδιαφέρουσες ψηφιακές καινοτομίες και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα και από αυτό το πρόγραμμα θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δημοτών τους».

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News