Κρήτη

Νέο Fuel Pass: Στα 75 ευρώ θα διαμορφωθεί η επιδότηση στην Κρήτη - Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Το προφίλ του νέου Fuel Pass - Πώς θα γίνει η καταβολή των χρημάτων

Το συνεχιζόμενο ράλι ανατιμήσεων στα καύσιμα οδήγησε την πολιτεία στην απόφαση να επεκτείνει το σύστημα επιδότησης καύσιμων, τη στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης βαίνει ολοταχώς, σε κάποιες περιοχές, ακόμη και προς τα 3 ευρώ το λίτρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την επέκταση του μέτρου αναφέροντας πως «οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στα καύσιμα».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα αφορούν σε οριζόντια μέτρα ή θα είναι στοχευμένα, απάντησε πως «η κατεύθυνση είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δημοσιονομικού χώρου με το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε όσους περισσότερους δικαιούχους».

Παράλληλα, επανέλαβε πως «η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την πτώση των τιμών στα καύσιμα δεν προκρίνεται. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν από το κράτος, κάποιος θα αναγκαστεί να βάλει νέους φόρους ή να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο», αποκλείοντας έτσι την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νέο fuel pass θα υπάρξει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων όπως συνέβη με την επιδότηση ρεύματος. «Βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα πάνω από εκείνα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αρά θα πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις στα καύσιμα».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις για το νέο fuel pass θα γίνουν εντός Ιούνιου και θα έχουν άμεση ισχύ, δηλαδή η επιδότηση θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου.

Το προφίλ του νέου Fuel Pass

Το νέο πρόγραμμα Fuel Pass, που θα καταβληθεί από 1η Ιουλίου, θα είναι σαφώς διευρυμένο με αύξηση δικαιούχων.

Το οικογενειακό εισόδημα στο προηγούμενο πρόγραμμα είχε όριο τα 30.000 ευρώ, ενώ πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στα 45.000 ευρώ, καλύπτοντας και «μεσαία» εισοδήματα.

Η επιδότηση αναμένεται να δοθεί με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή είτε μέσω της ψηφιακής κάρτας Fuel Pass που ήρθε στις ζωές μας είτε μέσω της κατάθεσης μέσω τράπεζας. Υπό διερεύνηση είναι το αν θα χρειαστεί νέα αίτηση στην πλατφόρμα για όσους έκαναν και στο προηγούμενο πρόγραμμα ή θα τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς αυτόματα.

Αυξημένα φαίνεται πως θα είναι τα ποσά της επιδότησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο Fuel Pass, η επιδότηση έφτανε τα 40 ευρώ, 50 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές και μπόνους 5 ευρώ εφόσον ο δικαιούχος επέλεγε την ψηφιακή κάρτα. Το μέγιστο ποσό δηλαδή άγγιζε τα 55 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πόσα θα αυξηθούν λόγω της ανατίμησης στις τιμές των καυσίμων. Συνεπώς, τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα αναμένεται να φτάσουν τα 60, 70 ευρώ για νησιωτικές περιοχές όπου αν υπάρξει ξανά το bonus των 5 για την ψηφιακή κάρτα, οι καταναλωτές της Κρήτης θα λάβουν έως 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση.

Στους ιδιοκτήτες μηχανής, το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 50 ευρώ από τα 40 που ήταν, και τα 55 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι επιδοτούμενο είναι ένα όχημα ανά ιδιοκτήτη και όχι τα επαγγελματικά οχήματα. Δικαιούχοι είναι οι σύζυγοι (και οι δυο), ενήλικα τέκνα, φιλοξενούμενο νοικοκυριών.

Αβάσταχτο το κόστος στην Κρήτη

Αβάσταχτο για τους Έλληνες είναι πια το κόστος των καυσίμων, με τους Κρητικούς ειδικότερα να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στην Κρήτη η τιμή της αμόλυβδης φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ το λίτρο και οι οδηγοί περιορίζουν αναγκαστικά τις μετακινήσεις τους, ενώ οι προβλέψεις από τον κλάδο των βενζινοπωλών, μιλούν για νέο ράλι ανόδου ως το τέλος της εβδομάδας, με τους επιχειρηματίες να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα φτάσουν τα 3 ευρώ το λίτρο.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ετήσια βάση ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο στην Κρήτη κατανάλωνε 2.505 ευρώ. Με τις νέες τιμές θα χρειάζεται  ως και 4.000 ευρώ. Μοιραία οι οδηγοί περιορίζουν τις μετακινήσεις τους ενώ προκειμένου να γλιτώσουν έξτρα χρήματα από τα καύσιμα κόβουν εξορμήσεις στα χωριά και στις παραλίες.

Οι τιμές στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων, οι μέσες τιμές την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022, διαμορφώνονταν ως εξής:

Ηράκλειο

Απλή αμόλυβδη 2,431 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,026 ευρώ το λίτρο

Χανιά

Απλή αμόλυβδη 2,435 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,031 ευρώ το λίτρο

Ρέθυμνο

Απλή αμόλυβδη 2,449 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,040 ευρώ το λίτρο

Λασίθι

Απλή αμόλυβδη 2,437 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο κίνησης 2,021 ευρώ το λίτρο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια