Πανελλήνιες 2022: Τα Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις - Ιδιαιτέρως δύσκολα τα θέματα

Κρήτη
Πανελλήνιες 2022: Τα Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις - Ιδιαιτέρως δύσκολα τα θέματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις - Οι συντελεστές βαρύτητας αλλάζουν το σκηνικό

Σημαντική πτώση των βάσεων αναμένεται να έχουν οι σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικών Πεδίων, καθώς τα θέματα στα Μαθηματικά αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως δύσκολα. Στο τέταρτο πεδίο, τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά συμπληρώθηκαν από τα επίσης δύσκολα θέματα στην Οικονομία και στην Πληροφορική.

Λιγότερη πίεση προς τα κάτω θα έχουν οι σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικών Πεδίων, που είναι οι σχολές ανθρωπιστικών επιστημών και επιστημών Αγωγής αντίστοιχα. Είναι αξιοσημείωτο πως φέτος ο ανταγωνισμός για μια θέση στο δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο θα είναι έντονος ένεκα των νέων δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, σύνθετο αναμένεται να είναι το φετινό «παζλ» για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέτος, για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας καθορίζονται από το εκάστοτε πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ οι θέσεις είναι σαφώς περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει 77.415 θέσεις, ενώ το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διατίθενται 68.394 θέσεις.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον φιλόλογο και διευθυντή των Φροντιστηρίων “Πουκαμισάς” Ηρακλείου κ. Μανόλη Μαυράκη, ο οποίος υποστήριξε πως φέτος μιλάμε για ένα ιδιαίτερο τοπίο εξαιτίας των πολλών παραγόντων που θα καθορίσουν τη βαθμολογία. Όπως είπε, το μάθημα που δυσκόλεψε τους μαθητές ήταν τα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η πτώση της βάσης στο 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία.

«Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τις βάσεις στις σχολές είναι οι επιδόσεις των μαθητών και άρα η δυσκολία των θεμάτων. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως το μάθημα που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές είναι τα Μαθηματικά. Επομένως, πλήττονται περισσότερο οι μαθητές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Στο 4ο πεδίο εκτιμήθηκαν ως απαιτητικά τα θέματα της Οικονομίας και της Πληροφορικής. Μάλλον τα τμήματα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου θα υποστούν μεγαλύτερη πίεση προς τα κάτω. Επίσης, την πορεία των βάσεων θα την επηρεάσει η μείωση των εισακτέων από το υπουργείο. Φυσικά κάθε χρόνο στη διαμόρφωση των βάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως δηλώνονται στο μηχανογραφικό δελτίο.

Φέτος, ωστόσο, έχουμε έναν νέο παράγοντα, που είναι οι συντελεστές βαρύτητας, που το κάθε τμήμα ορίζει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας. Αυτό το δεδομένο θα διαφοροποιήσει την πορεία των βάσεων. Μια απλή σκέψη είναι: όταν ο υψηλός συντελεστής αφορά μάθημα που αποδείχτηκε δύσκολο στις εξετάσεις, εκεί θα κινηθούν προς τα κάτω οι βάσεις. Είναι όμως σύνθετο στην ανάλυσή του», είπε ο κ. Μαυράκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Γενικά τη λιγότερη πίεση προς τα κάτω, σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας, θα έχουν οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και οι επιστήμες Υγείας. Τα μαθήματα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News