Νήσος Χρυσή: Αναβλήθηκαν για τις 7 Ιουλίου τα ασφαλιστικά μέτρα

Κρήτη
Νήσος Χρυσή: Αναβλήθηκαν για τις 7 Ιουλίου τα ασφαλιστικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιώτες φερόμενοι ιδιοκτήτες έκτασης στο νησί έχουν καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης σε βάρος του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης και άλλων φορέων

Αναβολή για τις 7 Ιουλίου έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει ιδιώτες εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες οικοπεδικής έκτασης πολλών στρεμμάτων στη νήσο Χρυσή.

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων είχε προσδιοριστεί για χθες το πρωί στο Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας, ωστόσο οι δικηγόροι του Δημοσίου αιτήθηκαν αναβολή, προβάλλοντας αντιρρήσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των ασφαλιστικών μέτρων, και το Δικαστήριο προσδιόρισε νέα δικάσιμο την 7η Ιουλίου.

Ωστόσο, οι ίδιοι ιδιώτες ως φερόμενοι ιδιοκτήτες έκτασης στο νησί έχουν καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης σε βάρος του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης και άλλων φορέων, με το αιτιολογικό ότι έχουν γίνει παραβάσεις διαχρονικά στη νήσο Χρυσή με την τουριστική αξιοποίηση και εμφανίζονται θιγόμενοι, καθώς χρησιμοποιήθηκε η περιουσία τους από χρήστες, τουρίστες, χωρίς εκείνοι να έχουν απολαβές. Μάλιστα, αξιώνουν από κάθε εναγόμενο αποζημίωση 80.000 ευρώ για κάθε παράβαση που οι ενάγοντες θεωρούν ότι έχει γίνει.

Να σημειωθεί ότι η νήσος Χρυσή και το Μικρονήσι, που διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Ιεράπετρας, εμφανίζονται να ανήκουν από τις προαναρτήσεις του Κτηματολογίου σε περίπου 50 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, ιδιοκτησία πάνω στις νήσους έχουν δηλώσει ο Δήμος Ιεράπετρας, ιδιώτες εντός και εκτός Κρήτης, μεταξύ των οποίων και συγγενείς νυν και πρώην πολιτικών προσώπων της περιοχής της Ιεράπετρας, ακόμη και ένα Κοινωφελές ίδρυμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις προαναρτήσεις στο Κτηματολόγιο, εμφανίζονται δηλωμένες ως περιουσίες το σύνολο των νησιών, τεμαχισμένα σε περίπου 18 μερίδες, 14 στη Χρυσή και 4 στο Μικρονήσι.

Υπενθυμίζεται ότι τα νησιά πουλήθηκαν ως ανταλλάξιμα από την ΕΤΕ το 1932 στους πρώτους τρεις ιδιοκτήτες και μέσα από πολλές περιπέτειες σήμερα αναζητείται η φόρμουλα για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, που είναι προϋπόθεση για την προστασία του νησιού που έχει ξεκινήσει η αρμόδια Επιτροπή για το Σχέδιο Δράσης και έχει ήδη απαγορεύσει για φέτος κάθε πρόσβαση τουριστών στο νησί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News