Παλίγκρεμνος: Στα δικαστήρια κάτοικοι και φορείς της Κρήτης για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας

Κρήτη
Παλίγκρεμνος: Στα δικαστήρια κάτοικοι και φορείς της Κρήτης για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με προσφυγή στα Δικαστήρια προσβάλλουν τώρα την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε για τον Παλίγκρεμνο οι φορείς και κάτοικοι του Ρεθύμνου

Με προσφυγή στα Δικαστήρια προσβάλλουν τώρα την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε για τον Παλίγκρεμνο οι φορείς και κάτοικοι του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουνίου κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) Ρεθύμνου για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του τουριστικού καταλύματος υπόσκαφων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων στην περιοχή Παλίγκρεμνος, στον Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Η προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η άδεια εκδόθηκε κατά παράβαση των όρων της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς δεν υπάρχει χαρακτηρισμένος δρόμος κοινόχρηστος, εν προκειμένω αγροτικός, και κατά της γνωμοδότησης του ΚΕΣΑ, που άνοιξε τον δρόμο υπέρ της επένδυσης. Η προσφυγή κατά της οικοδομικής άδειας κατατέθηκε λίγες μόλις μέρες πριν την παρέλευση των 60 ημερών που δίνει ο νόμος για να την προσβάλει κάποιος που έχει έννομο συμφέρον, καθώς εκδόθηκε στις 14 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη των εργασιών για το υπόσκαφο ξενοδοχείο υπήρξε κινητοποίηση, το Δασαρχείο διέκοψε τις εργασίες θεωρώντας ότι ο δρόμος που χρησιμοποιήθηκε από τους ιδιώτες είναι ημιονικός και πως διαπλατύνθηκε παρανόμως. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, που εξέτασε τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, αποφάσισε τη μη χρήση του δρόμου και όχι τη διακοπή των εργασιών και προσδιόρισε την 21η Ιουνίου ως ημέρα που θα εκδικαστούν τα οριστικά ασφαλιστικά μέτρα.

Απάντηση για τα τεκταινόμενα υπήρξε από την πλευρά των επενδυτών, που όμως διανεμήθηκε επιλεκτικά και ουδέποτε εστάλη στη «ΝΚ», η οποία ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα φώτισε πλήρως και αντικειμενικά την υπόθεση της επένδυσης, αποκαλύπτοντας μάλιστα και το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έδινε τη λύση για την προστασία του Παλίγκρεμνου από το 2020, και μάλιστα υπήρξε επιβεβαίωση των ρεπορτάζ από τον ίδιο τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, τρεις μέρες μετά τα δημοσιεύματα, στη Βουλή, στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης.

Η ανάγκη προστασίας

Μάλιστα, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την προσφυγή κατά της οικοδομικής άδειας η Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου, μια κίνηση που προέκυψε από αυτοοργάνωση και έλαβε χαρακτήρα ακτιβιστικού κινήματος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλη η περιοχή του Παλίγκρεμνου μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, στον Οδηγό για τη Γεωλογία της Κρήτης, και έχει προταθεί να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο των σημαντικότερων Γεωλογικών Μνημείων της Ελλάδας. Η σημασία του έχει καταδειχθεί σε πλήθος άρθρων και κειμένων επιστημονικών φορέων, αλλά και σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις που απαγόρευαν την οικοδομική δραστηριότητα σ’ αυτή την περιοχή.

Ο βράχος του Παλίγκρεμνου με την κατοπτρική επιφάνεια, στην οποία φαίνονται πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος, που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών, αλλά και δύτες και αναρριχητές απ’ όλον τον κόσμο. Όχι τυχαία, αποτελεί σημαντικό αναρριχητικό πεδίο της Κρήτης, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Είναι αυτονόητο ότι και η πλέον “ήπια” οικοδομική δραστηριότητα στην κορυφή του βράχου, με τις υποδομές που συνεπάγεται (διάνοιξη δρόμου, ηλεκτροδότηση κ.λπ.), θα επηρεάσει καθοριστικά τον μορφολογικό του χαρακτήρα και θα αλλοιώσει την εικόνα του ως τοπόσημου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε αρνητική γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση της επένδυσης στον Παλίγκρεμνο, αναφέρει ότι οι υποσκαφές κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής, θα συντελέσουν στη διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις, με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Τόσα χρόνια δεσπόζει στον Πλακιά ο βράχος του Παλίγκρεμνου, θεωρητικά κτήμα κοινό, ίσως γιατί πολλοί πίστεψαν ότι τέτοια μνημεία είναι στην πράξη σεβαστά απ’ όλους και αλώβητα από την επενδυτική αδηφαγία. Χρειάστηκε να κινδυνέψει για να φανεί η σημασία που έχει για την κοινωνία του νησιού.

Μέσα σε μία εβδομάδα οργανώθηκε πολυπληθής κίνηση πολιτών για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου, με υποστηρικτές, σήμερα, σε κάθε γωνιά της γης. Την ίδια εβδομάδα, οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Πλακιά (στις 15 Μαΐου) με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων και σύνθημα “να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας”.

Μέσα σε ένα μήνα, η ομάδα Save Paligremnos-SOS Plakias στο Facebook έχει 3.800 μέλη και 33.000 άτομα υπέγραψαν τη διεθνή καμπάνια για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.

Με την έγκριση, προσφάτως, από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγίου Βασιλείου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την εκπόνηση σχετικής μελέτης δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση της προστασίας του Παλίγκρεμνου. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και μέχρι να επιτευχθεί, ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Με υπογραφή κατοίκων και φορέων - Το σκεπτικό της προσφυγής κατά της άδειας

Την προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο υπογράφουν κάτοικοι του Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνης, ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Κοξαρέ, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Μοιρών και Λασιθίου, ο Αναρριχητικός-Ορειβατικός Σύλλογος Νότιας Κρήτης, η Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο, επειδή:

  1. Δόθηκε κατά παράβαση των όρων της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, εκδόθηκε οικοδομική άδεια (η προσβαλλόμενη) για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο, ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και επιτάσσει ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) με κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση, και
  2. Για λόγους που αφορούν στη νομιμότητα της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διατυπώνεται στο σχετικό πρακτικό.

Οι αιτούντες, επικαλούμενοι το έννομο συμφέρον τους, αναφέρονται στη γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου, αλλά και στον ρόλο του, ως τοπόσημου, στην τουριστική προβολή του Πλακιά και της Κρήτης.

Τέλος, σε λιγότερο από μήνα ετοιμάστηκε και κατατέθηκε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο αριθμός των κατοίκων του Πλακιά που έσπευσαν να υπογράψουν την εξουσιοδότηση στον δικηγόρο ξεπέρασε σχεδόν στο διπλάσιο το ανώτατο όριο των 50 υπογραφών που ορίζει ο νόμος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News