Κρήτη: Περικοπές σε κρέατα και οπωροκηπευτικά κάνουν οι καταναλωτές - Οι γάμοι σώζουν την παρτίδα

Κρήτη
Κρήτη: Περικοπές σε κρέατα και οπωροκηπευτικά κάνουν οι καταναλωτές - Οι γάμοι σώζουν την παρτίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε έναν χρόνο, τα ντόπια προϊόντα θα είναι πλέον πάρα πολύ λίγα για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, αναφέρουν κτηνοτρόφοι και παραγωγοί της Κρήτης

Την ώρα που η ζήτηση των οπωροκηπευτικών στα μανάβικα του νομού Ηρακλείου πέφτει διαρκώς, αυξάνεται από τους παραγωγούς η προσφορά των προϊόντων, λόγω της καλοκαιρίας που συντελεί στην αυξητική δραστηριότητα των φυτών. Έτσι, οι τιμές των προϊόντων - τουλάχιστον σε σχέση με το Πάσχα που ήταν «φωτιά» - μειώνονται σταδιακά, όπως λέει στη «ΝΚ» ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Στο μεταξύ, ούτε στα κρέατα σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν ανατιμήσεις. Όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ουδείς αμφισβητεί και αυτό που λένε τόσο οι παραγωγοί όσο και οι κτηνοτρόφοι, προεξοφλώντας ότι, το πολύ σε έναν χρόνο, τα ντόπια προϊόντα θα είναι πλέον πάρα πολύ λίγα για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, λόγω της μεγάλης εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από την αδυναμία των αγροτοκτηνοτρόφων να καλύψουν τα έξοδά τους!

Πεσμένη η κίνηση

Αναλυτικότερα, ως προς τα είδη κρέατος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης δήλωσε ότι η αγοραστική κίνηση είναι λίγο πιο πεσμένη σε σχέση με πέρυσι.

«Το πορτοφόλι του καταναλωτή είναι πιο άδειο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στο κρέας δεν είχαμε τις ανατιμήσεις τις οποίες περιμέναμε. Τουλάχιστον προς το παρόν», σημείωσε λέγοντας πως οι τιμές δεν έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ, στον τομέα των αμνοεριφίων υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω των γάμων και των χώρων μαζικής εστίασης, που μετά την πανδημία αρχίζουν ξανά, γεγονός το οποίο βοηθάει την κατάσταση και στηρίζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων και τη λειτουργία της αγοράς. Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες σε άλλα είδη κρέατος, που δεν παράγονται στην Κρήτη, απορροφούν και τα ξενοδοχεία. Τέτοια είδη κρέατος είναι τα χοιρινά και το μοσχάρι.

Αναλυτικότερα, ο Μανόλης Δατσέρης αναφέρει: «Στο κρέας η κατάσταση παραμένει σταθερή. Άρα οι τιμές είναι στα 5,90 ευρώ το κιλό οι χοιρινές μπριζόλες. Στα 7,20 με 7,40 ευρώ το κιλό το χοιρινό χωρίς κόκκαλο. Στο μοσχάρι είναι γύρω στα 11 με 11,40 ευρώ το κιλό χωρίς κόκκαλο και γύρω στα 9,50 με 9,90 ευρώ το κιλό με κόκκαλο. Στο κοτόπουλο, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 4,20 με 4,50 ευρώ το κιλό»...

Οι γάμοι σώζουν την παρτίδα

Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια, οι τιμές είναι στο αρνί γύρω στα 11,50 μέχρι 11,90 ευρώ και στο κατσίκι είναι γύρω στα 20 με 30 λεπτά το κιλό παραπάνω.

«Οι γάμοι “τραβάνε” πολύ μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων, όπως και οι χώροι μαζικής εστίασης τώρα το καλοκαίρι», λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών. Προς το παρόν, μάλιστα, υπάρχει επάρκεια στην αγορά και δεν έχουν παρουσιαστεί οι ελλείψεις για τις οποίες κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι.

«Δεν αμφισβητώ τους κτηνοτρόφους. Δεν αμφισβητώ τίποτα. Αλλά θα δούμε πιο μετά πώς θα πάνε τα πράγματα», επισήμανε ο ίδιος.

Πάντως, σε σχέση με πέρυσι, στο κρέας ήδη, όπως λέει ο Μανόλης Δατσέρης, υπάρχει μία αύξηση των τιμών κατά 15% με 20% περίπου.

«Όταν η τιμή της βενζίνης έχει πάει στα 2,50 ευρώ, καταλαβαίνετε τι γίνεται», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα δύσκολα έρχονται... «Να δεις τι σου ’χω για μετά»

«Στην πορεία του χρόνου θα φανούν τα μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

«Τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν υπερδιπλασιαστεί, λόγω της βενζίνης, λόγω των λιπασμάτων, λόγω του ότι δεν έχει τώρα φτηνά εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη γη και να βάζουν λιγότερες καλλιέργειες. Ίσως η Ε.Ε. εκεί το πάει, στην εγκατάλειψης της γης και να την πάρουν οι ίδιοι. Αυτό γίνεται ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στην αγορά του Ηρακλείου οι τιμές στα οπωροκηπευτικά έχουν πέσει σε ποσοστά από 20 έως 30% τουλάχιστον σε σχέση με τις εκρηκτικές τιμές του Πάσχα. «Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Επίσης, βοήθησε η καλοκαιρία και βγήκαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι του χρόνου θα έχουμε λιγότερα στρέμματα καλλιεργειών. Και θα παρατηρούνται ελλείψεις και θα έχουμε πολλά εισαγόμενα. Το ακούω από τους γεωργούς. “Εγώ δεν μπορώ να καλλιεργήσω 10 στρέμματα καρπούζι. Θα καλλιεργήσω 5”»...

Τέλος, σε σχέση με το Πάσχα, η αγοραστική κίνηση έχει πέσει γύρω στο 20% και σε σχέση με πέρυσι πάνω από 10%.

«Πέρυσι κάτι επιδοματάκια, κάτι τέτοια, κάτι γινότανε. Φέτος ο κόσμος παλεύει να πληρώσει το ρεύμα του και δεν μπορεί ούτε αυτό, έτσι όπως τα έχουν κάνει», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News