Κρήτη

Δεύτερο «όχι» από την κυβέρνηση σε αίτημα αλλαγής της χάραξης του ΒΟΑΚ (βίντεο)

Καραμανλής: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή χάραξης στον δρόμο ΒΟΑΚ - αεροδρόμιο Καστελλίου

«Κόκκινο» ανάβει το υπουργείο υποδομών στο αίτημα της περιφέρειας Κρήτης για αλλαγή χάραξης του συνδετήριου δρόμου  μήκους 18 χιλιομέτρων που θα ενώνει τον ΒΟΑΚ  με το νέο διεθνές  αεροδρόμιο  στο Καστέλι Πεδιάδος

Απαντώντας, νωρίτερα  το πρωί  σε επερώτηση του αν.τομεάρχη Ανάπτυξης - Επενδύσεων και βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  Χάρη Μαμουλάκη στη βουλή, ο υπουργός  Υποδομών - Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αν και δεν το απέκλεισε ρητώς, ουσιαστικά έκλεισε τελείως την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο , επικαλούμενος από την πλευρά του εκτόξευση του κόστους αλλά και του χρόνου κατασκευής  συνολικά του έργου του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση της περιφέρειας Κρήτης για την αλλαγή χάραξης για 2 βασικούς λόγους. Πρώτον, ότι νέα χάραξη θα σήμαινε εκτόξευση του κόστους γιατί θα απαιτούσε τη κατασκευή μιας σήραγγα μήκους 1,5 χλμ, για την οποία δεν ξέρουμε αν υπάρχουν οι σχετικοί πόροι.

Δεύτερον γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν αλλαγή περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων  και θα είχαμε τεράστια καθυστέρηση στο έργο» επισήμανε ο υπουργός Υποδομών .

Αυτό ήταν , σημειωτέον,  το δεύτερο κατά σειρά «όχι» από πλευράς υπουργείου υποδομών σε αιτήματα αλλαγής χάραξης του ΒΟΑΚ, καθώς πριν από μερικές ημέρες γνωστοποιήθηκε  από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή η απορριπτική υπουργική  απόφαση  στο αίτημα-πρόταση  των τοπικών φορέων για αλλαγή της προτεινόμενης χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου στο  ευρύτερο κομμάτι μεταξύ Αποκόρωνα και Ρεθύμνου.

Κόντρα για διόδια με πρωτοσέλιδο της «Ν.Κ» ανά χείρας

Κώστας Καραμανλής και Χάρης Μαμουλάκης διασταύρωσαν παράλληλα σήμερα από τα έδρανα της βουλής τα ξίφη τους με φόντο το «καυτό» ζήτημα των διοδίων στην Κρήτη, ενώ ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό να υιοθετήσει πρόσφατη κοινοτική οδηγία που ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα σημαντικών εκπτώσεων για τους τακτικούς χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, εν προκειμένω δηλαδή για τους μόνιμους κατοίκους της Κρήτης, με τον υπουργό να μην ανοίγει πάντως επί του παρόντος τα χαρτιά του.

Οι τόνοι της συζήτησης και της πολιτικής αντιπαράθεσης  ανέβηκαν  για τα καλά  , όταν ο Χάρης Μαμουλάκης,  κρατώντας  μάλιστα ανά χείρας σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της  εφημερίδας «Νέα Κρήτη»  υπενθύμισε εξαγγελίες του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2017 που είχε μιλήσει τότε για έναν ΒΟΑΚ  που μπορεί να προχωρήσει ως  ένα έργο ΣΔΙΤ χωρίς να μπουν διόδια.

«Η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γνωστή και πολλαπλώς αποδεδειγμένη. Αλλάζετε θέσεις και απόψεις σαν τα πουκάμισα. Μόνο που με τις επαναλαμβανόμενες ανακολουθίες, μπερδεύεστε και οι ίδιοι.» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο  βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ  ενώ  παράλληλα, επεσήμανε στον Υπουργό ότι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/362, καταρρίπτεται κάθε δικαιολογία περί δήθεν «απαγόρευσης» της μείωσης των διοδίων.

Απαντώντας στις «βολές» Μαμουλάκη , ο Κώστας Καραμανλής  κατηγόρησε  από τη μεριά του τον ΣΥΡΙΖΑ για  διγλωσία και  πολιτική εξαπάτηση του Κρητικού λαού ενώ  χαρακτήρισε αναπόφευκτη την επιβολή διοδίων στην Κρήτη , με οριζόντιο  μάλιστα τρόπο, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής  του πανάκριβου-όπως τον χαρακτήρισε- νέου αυτοκινητοδρόμου της Κρήτης.

«Λέγατε ως κόμμα και ως κυβέρνηση ότι δεν θα επιβάλλατε διόδια, ενώ κάνατε σύμβαση παραχώρησης, Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης χωρίς διόδια.

Πράγματι σε έργα ΣΔΙΤ σε πολλές περιπτώσεις γίνεται να μην μπουν διόδια, όμως , ο  ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται σήμερα στην Ευρώπη και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι ένα πανάκριβο έργο και πρέπει να μπουν διόδια δυστυχώς. 

Ως προς την ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία αναφερθήκατε , ναι πράγματι υπάρχει κ. Μαμουλάκη. Θα το εξετάσουμε και θα δούμε πώς μπορεί ενδεχομένως να δοθούν εκπτωτικά πακέτα στους μόνιμους χρήστες  του ΒΟΑΚ. Είναι όμως  άλλο αυτό και άλλο το "όλοι τσάμπα"» ήταν η απάντηση του Κώστα Καραμανλή.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια