Ηράκλειο: Η ΔΕΥΑΗ αφού πρώτα «μοίρασε εγκεφαλικά» τώρα παίρνει πίσω τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Κρήτη
Ηράκλειο: Η ΔΕΥΑΗ αφού πρώτα «μοίρασε εγκεφαλικά» τώρα παίρνει πίσω τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, δεσμεύτηκε ότι οι νέοι λογαριασμοί που θα εκδοθούν θα στηρίζονται στον μέσο όρο των προηγούμενων χρεώσεων, χωρίς να συνυπολογίζεται η τελευταία χρέωση

Πίσω θα πάρει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) τους λογαριασμούς- «μαμούθ» που εξέδωσε για τις Βασιλειές, μετά τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση λόγω των αποκαλύψεων της «ΝΚ» για τα ογκομετρικά ρολόγια που τοποθετήθηκαν σε πολλούς κατοίκους της περιοχής, γράφοντας, δηλαδή, μαζί με το νερό και τον αέρα. Ωστόσο, δε θα υπάρξει οριζόντια λύση.

Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου την Πέμπτη 9 Ιουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους δημότες που έλαβαν τα απίστευτα ποσά (που έχουν φτάσει μέχρι τώρα ακόμα και τα... 7.000 ευρώ) να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΔΕΥΑΗ ή στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης. Μάλιστα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, δεσμεύτηκε ότι οι νέοι λογαριασμοί που θα εκδοθούν θα στηρίζονται στον μέσο όρο των προηγούμενων χρεώσεων, χωρίς να συνυπολογίζεται η τελευταία χρέωση. Δεν ξεκαθάρισε όμως τι θα γίνει από την τελευταία μέτρηση και μετά, που τα ρολόγια συνεχίζουν να γυρίζουν σαν ανεμιστήρες και να γράφουν δεκάδες κυβικά, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους αγανακτισμένους δημότες.

Πολλά είναι τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, που αποκάλυψε η «ΝΚ». Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιώργου Στειακάκη από την παράταξη Κουράκη και του Τάσου Τσατάκη από την παράταξη Λυγερού, οι οποίοι και έφεραν την υπόθεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πέμπτης 10 Ιουνίου: Γιατί η ΔΕΥΑΗ επέλεξε τα συγκεκριμένα υδρόμετρα, γνωρίζοντας ότι γράφουν και αέρα, σε μια περιοχή που έχει μεγάλο πρόβλημα αέρα στα δίκτυά της; Επί της ουσίας, απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα δε δόθηκαν. Όπως δεν απαντήθηκε και το ερώτημα με ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή και η προμήθεια των συγκεκριμένων υδρομέτρων για την περιοχή.

Σύμφωνα με τους Γιώργο Στειακάκη και Τάσο Τσατσάκη, η πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης παρουσιάζει την επιλογή αυτή ως αποτέλεσμα υπολογισμών οικονομικού χαρακτήρα, γιατί ήταν φτηνότερα τα υδρόμετρα αυτά από κάποια άλλα... Πάντως, στο Συμβούλιο την Πέμπτη 9 Ιουνίου, τονίστηκε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΗ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη μέσα από την υπόθεση αυτή. Εξάλλου, εκτός από τις Βασιλειές, το θέμα απασχολεί πολλούς δημότες και σε άλλες περιοχές του Ηρακλείου, και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι διορθώσεις θα γίνουν και σε εκείνες τις περιπτώσεις.

«Θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Οι λογαριασμοί αυτοί, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δε θα πληρωθούν. Θα βγουν άλλοι, με βάση τις προηγούμενες χρεώσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης, την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

«Μας είπαν ότι θα προχωρήσει διαγωνισμός για να γίνουν οι προμήθειες σε νέα ρολόγια, που θα δε θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης Λυγερού στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ Τάσος Τσατσάκης.

«Τώρα στο πώς έγινε η επιλογή αυτών των ογκομετρικών υδρομέτρων, επί της ουσίας δεν πήραμε απαντήσεις. Σίγουρα όμως, εκείνοι που έκαναν αυτή την επιλογή δεν μπήκαν στον τεχνικό προσδιορισμό του προβλήματος».

Έστειλαν τους λογαριασμούς ενώ... γνώριζαν για τα υδρόμετρα

Στο μεταξύ, όπως αποδεικνύεται, η ΔΕΥΑΗ γνώριζε ότι δεν ήταν δυνατόν ένας δημότης ξαφνικά να κατανάλωσε μέσα σε ένα επτάμηνο 300, 400 ακόμα και 900 κυβικά νερού (... ναι, υπάρχει και αυτό το νούμερο σε επιχείρηση της περιοχής), από μερικές δεκάδες κυβικά που κατανάλωνε σε όλους τους προηγούμενους λογαριασμούς. Τότε λοιπόν, όπως αναρωτιούνται σήμερα οι κάτοικοι στις Βασιλειές, γιατί έστειλε τέτοιους λογαριασμούς σε πάρα πολλά νοικοκυριά; Δεν μπορούσε να καταλάβει η Υπηρεσία αυτό που κατάλαβαν ευτυχώς κάποιοι κάτοικοι αμέσως, πως πρόκειται για «κοπανιστό αέρα» μετά την αλλαγή των υδρομέτρων;

Όχι μόνο δεν το έλαβε υπόψη της, αλλά έστειλε κανονικά τους λογαριασμούς, μοιράζοντας «εγκεφαλικά» και «εμφράγματα» σε βάρος των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο υδρονομέας που κατέγραφε από τα ρολόγια τα κυβικά που είχαν γράψει έκανε και συστάσεις σε κατοίκους, ενημερώνοντάς τους προκαταβολικά ότι θα τους έρθει «ο κούκκος αηδόνι».

Πράγματι: Άλλος κλήθηκε να πληρώσει 300 ευρώ, άλλος 800, άλλος 1.100 ή 1.400 ευρώ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις χρεώσεων 2.000, 3.000, μέχρι και 7 χιλιάδων ευρώ.

Ένα ακόμη ερώτημα: Αν η «ΝΚ» δεν αποκάλυπτε την υπόθεση, η ΔΕΥΑΗ θα έλεγε την αλήθεια στους δημότες ή θα τους άφηνε να πιστεύουν ότι έχουν καταναλώσει μια... θάλασσα στο σπίτι τους και να αρχίσουν να πληρώνουν τα τεράστια ποσά, μέσα από ρυθμίσεις.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News