Τουρκική προκλητικότητα: Όλα τα σενάρια για «θερμό» καλοκαίρι σε Κρήτη, Έβρο και Αιγαίο

Κρήτη
Τουρκική προκλητικότητα: Όλα τα σενάρια για «θερμό» καλοκαίρι σε Κρήτη, Έβρο και Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να δημιουργήσει σε κάθε τόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Θερμό αναμένεται το φετινό καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να πραγματοποιεί ακόμα και πρόβα απόβασης και την χώρα μας να διαμηνύει πως θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε επιθετική ενέργεια.

Η Τουρκία με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να δημιουργήσει σε κάθε τόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα να ελεγχθούν απολύτως, με τον φόβο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο να ελλοχεύει καθημερινά.

Σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, μάλιστα, στα τουρκικά παράλια αναμένεται να συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της άσκησης «EFES 22», με την τουρκική ηγεσία να δίνει το «παρών».

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, ο χρόνος λιγοστεύει για την Τουρκία, καθώς η στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας ενισχύεται, με συμμαχίες και εξοπλιστικά, όπως τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale, και αναμένοντας τα F-16 Viper και την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35.

Συνεπώς, σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου, εισηγούνται ενδεχομένως πως μοναδική ευκαιρία για επίθεση στην Ελλάδα είναι τώρα. Την ίδια στιγμή, στην στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Όλα τα σενάρια για Κρήτη, Έβρο και Αιγαίο

Ξεκινώντας από το βορρά, ο Έβρος σαφώς είναι μια περιοχή που οι Τούρκοι στοχεύουν. Ενδεχομένως επαναληφθεί η εργαλειοποίηση μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, όμως εκεί τους περιμένουν, εκτός από τον φράχτη και τα Σώματα Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα εκατοντάδες νησάκια του Αιγαίου και οι βραχονησίδες της χώρας μας δίνουν το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στους Τούρκους, ωστόσο, η εγρήγορση της Αθήνας και οι ετοιμότητα όλων των Κλάδων είναι δεδομένο ότι θα δώσουν άμεση και δυναμική απάντηση, όχι μόνο τοπικά αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η απόπειρα από τους Τούρκους παρεμπόδισης της φρουράς να φτάσει σε κάποιο από τα ακριτικά φυλάκια, με το πρόσχημα ότι αυτά τα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Στην σφαίρα του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το Καστελλόριζο, με τους Τούρκους να έχουν εκεί το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης και της ταχείας δράσης, μιας και οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις δύο μίλια. Γνωρίζουν όμως καλά πως στο νησί βρίσκεται τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και το Πολεμικό Ναυτικό με τις μονάδες επιφανείας που περιπολούν και τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια.

Τέλος, ένα ακόμα σενάριο, που αφορά την Κρήτη, είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από μια μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα κληθεί να παρακολουθήσει αρχικά κάθε και εφόσον το ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσία μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιχειρησιακά η Κρήτη δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας, μιας και διαθέτει αεροδρόμια και ναυστάθμους που θα εξυπηρετήσουν άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θυμίζουμε πως ήδη η Ελλάδα έχει «κλειδώσει» με NAVTEX όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου για αεροναυτικές ασκήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News