Κρήτη: Επιφυλάξεις εκπαιδευτικών για την επέκταση του ωραρίου σε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Επιφυλάξεις εκπαιδευτικών για την επέκταση του ωραρίου σε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«H συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ δε βασίζεται σε κάποιο παιδαγωγικό ή επιστημονικό κριτήριο», σημειώνουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Κρήτης

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Κρήτης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το ωράριο στα ολοήμερα σχολεία έως τις 5:30 το απόγευμα από Σεπτέμβριο, με απώτερο στόχο την περαιτέρω επέκτασή του ως τις 6 το απόγευμα τα επόμενα χρόνια.

Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ δε βασίζεται σε κάποιο παιδαγωγικό ή επιστημονικό κριτήριο. Είναι μια απόφαση ατεκμηρίωτη, όπως λένε, που χρειάζεται διαβούλευση. Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα κάνει σαφές πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων που δεν έχουν λυθεί, ενώ η μεταβίβαση των προβλημάτων της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, πως «βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας, η πρωτοβουλία της άμεσης επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα, ώστε να συμπεριλάβει και την ενότητα της μελέτης των παιδιών».

Είναι μια δήλωση που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο χρειάζονται προδιαγραφές και σίγουρα μια προετοιμασία από την πλευρά των σχολικών κοινοτήτων, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές μέχρι το απόγευμα.

Πιλοτική εφαρμογή

Ακολούθησαν διευκρινίσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση”, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, τόνισε πως η επέκταση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού έως τις 5:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει σε πιλοτική εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών». Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος «για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια».

Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν προσλήψεις, ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των νηπιαγωγείων και δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.

«Ποιον κοροϊδεύει;»

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, τόνισε τα εξής: «Διάβασα με ενδιαφέρον την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη για “παιδικούς σταθμούς και δημοτικά που θα λειτουργούν ως τις 6 το απόγευμα”. Για τη... “στήριξη της ελληνικής οικογένειας”. Αλήθεια, ποιον δουλεύει; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται; Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κ. Κεραμέως, τα καταψήφισε; Όμως σήμερα θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους!

Δεν εξήγησε επίσης σήμερα ο κ. Μητσοτάκης γιατί με απόφαση της κυβέρνησής του καταργήθηκαν τα σχολικά γεύματα, και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας... Έτσι στήριξε την ελληνική οικογένεια το 2020-22! Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία; Χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα; Χωρίς διορισμούς και υποδομές, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές; Με σχολικές υποδομές ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από 50 έτη;

Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα απ’ όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις 6 απόγευμα- “πάρκινγκ”, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει “βγάλτε να ζωγραφίσετε” δε στηρίζεται ούτε ο μαθητής, ούτε η οικογένεια».

Γιώργος Μακράκης: «Δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης μίλησε στη «ΝΚ» όπου έθεσε ζητήματα που αφορούν την κατάκτηση των επιμέρους στόχων που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα (γνωσιακοί, κοινωνικοί και ψυχοσωματικοί), αλλά και ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές.

«Η επέκταση του ωραρίου σε μαθητές δημοτικού μέχρι τις 6 το απόγευμα πρέπει να βασίζεται αφενός σε επιστημονικά και παιδαγωγικά δεδομένα και αφετέρου σε υπαρκτές υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό με ασφαλές εργασιακό πλαίσιο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν υφίσταται, πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό ή παιδαγωγικό υπόμνημα είτε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είτε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που να εξειδικεύει το περιεχόμενο και τη στοχοθεσία μιας πιθανής επέκτασης του ωραρίου.

Ο βασικός προσανατολισμός του δημόσιου σχολείου δεν είναι απλά η εναπόθεση των παιδιών σ’ ένα σχολικό περιβάλλον, αλλά είναι η κατάκτηση γνωστικών, κοινωνικών και ψυχοσωματικών στόχων», ανέφερε ο κ. Μακράκης, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Η δήλωση του πρωθυπουργού στερείται παιδαγωγικής βάσεως. Από την άλλη μεριά, δε διαθέτουμε την υλικοτεχνική υποδομή ώστε το παιδί να είναι ευδιάθετο και να περνάει ευχάριστα από τις 7:30 π.μ. έως τις 6 μ.μ. σ’ ένα σχολείο που δεν έχει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ολοήμερη λειτουργία του.

Ακόμη και τα σημερινά ολοήμερα τμήματα δε διαθέτουν διακριτό χώρο σίτισης, δωμάτιο κουζίνας κτλ. Επίσης, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η επέκταση του ωραρίου σημαίνει περισσότερες εκπαιδευτικές ανάγκες, ή ο πρωθυπουργός δεν αναφέρει επιτηδευμένα τίποτα για να μην αναφερθεί ευθαρσώς σε ευέλικτες μορφές εργασίας; Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Ρένα Τερζάκη: «Μία ακόμη απόφαση ερήμην μας...»

“Πυρά” εξαπέλυσε η νηπιαγωγός Ρένα Τερζάκη μέσω της «ΝΚ» η οποία υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κριθεί απόλυτα αδρανής σε μείζονα ζητήματα που αφορούν τις σχολικές κοινότητες, όπως η στέγη των νηπιαγωγείων. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για μια απόφαση που στερείται δημοκρατικής διαβούλευσης, αφού οι εκπαιδευτικοί δε συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διάλογο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τερζάκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά σκέφτηκε τους εργαζόμενους ανθρώπους. Ας λύσει η κυβέρνηση τα προβλήματα με την εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ας θωρακίσει σωστά τα σχολεία. Κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι. Σκεφτόμαστε τους εργαζόμενους, αλλά ας φτιάξει η Πολιτεία τη σχολική στέγη σε πολλά νηπιαγωγεία. Η κυβέρνηση πρέπει να δει τέτοια προβλήματα και να μην κρύβεται πίσω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Ηράκλειο ζούμε και ξέρουμε την κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές στέγες των νηπιαγωγείων. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα, και ρωτάω: θα βάλουμε παιδιά που βρίσκονται στη νηπιακή ηλικία τους μέχρι τις 6 το απόγευμα; Είναι ένα ερώτημα. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους. Θα συμφωνήσω πως τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σ’ ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που είναι παιδαγωγικά ασφαλές. Θα πρέπει όμως να το φροντίσουμε. Και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει σε επίπεδο υποδομών τα σχολεία.

Επίσης, τι μας διασφαλίζει ότι θα υπάρχει προσωπικό μέχρι τις 6 το απόγευμα; Μέχρι τώρα, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να λαμβάνονται αποφάσεις και να μας ανακοινώνονται χωρίς να ερωτώνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Είμαι επιφυλακτική προσωπικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News