Χανιά: Εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό στα Θοδωρού - Πλήθος κόσμου στη γιορτών των Αγίων Θεοδωρών (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό στα Θοδωρού - Πλήθος κόσμου στη γιορτών των Αγίων Θεοδωρών (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 8η Ιουνίου αποτελεί τη μοναδική μέρα κατά την οποία η νησίδα είναι επισκέψιμη καθώς είναι ανακηρυγμένη ως εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αίγαγρου και διέπεται από ειδικό καθεστώς

Σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό με Κρητικούς αίγαγρους, θαλασσοπούλια και καραβάκια που μετέφεραν τους προσκυνητές, τελέστηκε σήμερα στη νησίδα Θοδωρού των Χανίων η καθιερωμένη λειτουργία για τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων.

Η 8η Ιουνίου δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τον θρησκευτικό χαρακτήρα της ημέρας αλλά αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας μπορούν όχι απλά να στρέψουν το βλέμμα τους σ αυτό το μικρό κομμάτι προστατευόμενης γης μέσα στη θάλασσα, αλλά και να γνωρίσουν για λίγο τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του. Είναι η μοναδική μέρα κατά την οποία η νησίδα είναι επισκέψιμη καθώς είναι ανακηρυγμένη ως εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αίγαγρου και διέπεται από ειδικό καθεστώς.

Σήμερα όμως, ο φυσικός θησαυρός της νησίδας που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Μαρίνα, ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των προσκυνητών που άρχισαν να καταφθάνουν από πολύ νωρίς το πρωί με καραβάκια που ναυλώθηκαν για το σκοπό του προσκυνήματος. Ντόπιοι που τήρησαν την παράδοση, αλλά και ξένοι επισκέπτες που θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές της νησίδας, αποβιβάστηκαν στα Θοδωρού και παρότι δεν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν παρά μόνο στο χώρο περιμετρικά του ναού, ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την παρουσία αιγάγρων.

«Για μας το νησάκι είναι το σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας της περιοχής. Χαιρόμαστε που η φύση εδώ μας δίνει απλόχερα σε κάθε ματιά μας, ένα ολόκληρο πλάνο ομορφιάς και πραγματικά είναι ένα θείο δώρο για τον τόπο μας» υπογράμμισε ο πατήρ Γεώργιος Περάκης Γενικός Αρχιερατικός της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Για την σημασία της ημέρας μίλησε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας «Τα Θοδωρού» Μαντώ Τρουλάκη, η οποία σημείωσε πως εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά της νησίδας που την καθιστούν ξεχωριστή, έχει και μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων.

Η νησίδα Θοδωρού έχει ανακηρυχθεί ως εκτροφείο για τη διατήρηση του Κρητικού Αιγάγρου από το 1963 και ανήκει στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Η διευθύντρια Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη η οποία βρέθηκε εκεί με την ευκαιρία του εορτασμού, είπε πως «η νησίδα, είναι ουσιαστικά μια ρεζέρβα γενετικού υλικού αιγάγρων. Χαρακτηρίστηκε ως «εκτροφείο» την επόμενη χρονιά της δημιουργίας του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, με τη στόχευση αν κάποια στιγμή καταστραφεί ο εθνικός δρυμός ,να μην κινδυνεύσει να χαθεί το γενετικό υλικό του κρητικού αίγαγρου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, ο αριθμός των κρητικών αίγαγρων στα Θοδωρού υπολογίζεται στους 120, ωστόσο ακριβής καταγραφή δεν είναι εφικτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News