Με ΝΟΤΑΜ απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις - Γιατί μετατρέπεται η Κρήτη σε στρατιωτικό «αστακό»

Κρήτη
Με ΝΟΤΑΜ απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις - Γιατί μετατρέπεται η Κρήτη σε στρατιωτικό «αστακό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην περιοχή νότια της Κρήτης από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα ελέγχουν και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα

Με την επιθετική ρητορική της Άγκυρας να κλιμακώνεται καθημερινά, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λίγες ημέρες πριν βρεθεί τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προλάβει ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια του Αιγαίο και της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η πολεμική τουρκική στρατιωτική άσκηση ΕΦΕΣ στο Αιγαίο απέναντι από ελληνικά νησιά που έχει ως κύριο σενάριο την απόβαση σε ελληνικό έδαφος με τη χρήση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων.

//--> //-->

Η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Σε τμήμα αυτής της περιοχής η χώρα μας έχει εκδώσει και NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Δείτε την εικόνα:

 

NOTAM που έχει εκδόσει η Ελλαδα για τις 22 Ιουνίου

Aυτό σημαίνει ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης από τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα ελέγχουν κάθε κίνηση στην περιοχή και θα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε δυναμική απάντηση στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης.

Όσο για τα σημεία που έχει «στοχεύσει» το τουρκικό καθεστώς. Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια τακτική ανάλογη του 2020, με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε κοντά στο Καστελλόριζο είτε κοντά στην Κρήτη, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης. Αν δηλαδή ένα ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε η είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News