Χανιά: Στον «πάγο» η αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κερίτη

Κρήτη
Χανιά: Στον «πάγο» η αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κερίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, που κατέρρευσε στις 25 Φεβρουαρίου του 2019

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, που κατέρρευσε στις 25 Φεβρουαρίου του 2019, όταν τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν καλλιέργειες, κατέστρεψαν υποδομές και άλλαξαν την οδική σύνδεση ολόκληρης της περιοχής του ορεινού και ημιορεινού τμήματος του δήμου Πλατανιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα «τρέξει» ταυτόχρονα με αυτό της κατασκευής νέας γέφυρας, η μελέτη δεν έχει καν ανατεθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, «με την καθοδήγηση του υπουργείου Πολιτισμού έγιναν κάποιες εργασίες από τον Δήμο, απομακρύνθηκαν τα τμήματα της γέφυρας που γκρεμίστηκαν, τοποθετήθηκαν σε χώρο φύλαξης και έγινε καθαρισμός του εναπομείναντος τμήματος για να δούμε αρχιτεκτονικά και στατικά πού βρίσκεται. Εντούτοις δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μελέτη αναστήλωσης».

Στην τελευταία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά, το υπουργείο Υποδομών δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα προχωρήσει η ανάθεση της μελέτης, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πρόδρομα έργα διατήρησης του σωζόμενου τμήματος και η προσωρινή και οριστική μελέτη για την αποκατάστασή της. Την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων περιμένει και η προμελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας, πλησίον της ιστορικής, για την οποία έχουν εγκριθεί 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαλανδράκης, «θα πάμε με μια άμεση διαδικασία δημοπράτησης του έργου με τη μέθοδο της μελέτης κατασκευής, καθότι αυτό που παίρνουμε τώρα είναι η προμελέτη. Αφορά στο αρχιτεκτονικό σκέλος και απαιτούνται, επίσης, περιβαλλοντική και αντιπλημμυρικής προστασίας μελέτη».

Ο Δήμος Πλατανιά έχει ήδη στη διάθεσή του τα σημεία της πρώτης φάσης των απαλλοτριώσεων και είναι σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες γης, σε μια προσπάθεια να προληφθούν τυχόν καθυστερήσεις από πιθανές προσφυγές.

«Να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν ότι πάμε σε μια σύντομη διαδικασία και με τη συναίνεσή τους, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. Ακόμη κι αν θέλουν να υποβάλουν ένσταση σε ό,τι αφορά το αντίτιμο που προσδιορίζεται για τη γη τους και για τα δέντρα που είναι πάνω στα χωράφια τους. Τέλος, αυτή η διαδικασία μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα μέσα στον Ιούνιο να πούμε ότι το έργο δημοπρατείται επιτέλους», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατασκευή σύγχρονης γέφυρας στον Κερίτη, όχι όμως και για την αναστήλωση της ιστορικής.

Για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Κερίτη είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα ο τότε υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Συνολικά 600.000 ευρώ εγκρίθηκαν άμεσα για την εκπόνηση μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε και περίπου τρία χρόνια μετά, το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News