Συγκίνηση για το ισοπεδωμένο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία - Προσπάθειες να είναι έτοιμο παραμονή της γιορτής του (βίντεο)

Κρήτη
Συγκίνηση για το ισοπεδωμένο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία - Προσπάθειες να είναι έτοιμο παραμονή της γιορτής του (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετώδεις εργασίες για να είναι έτοιμο παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία το εκκλησάκι που κατέρρευσε από τον σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

 

  • «Εργασίες-εξπρές» για να εγκαινιαστεί το ισοπεδωμένο ξωκκλήσι στις 19 Ιουλίου
  • Ξαναχτίζεται με ταχείς ρυθμούς ο ναός - σύμβολο για την σεισμόπληκτη περιοχή
  • Ελπίδες για επαναλειτουργία για την γιορτή του Προφήτη Ηλία

Ο ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου ξαναχτίζεται και αν όλα πάνε καλά θα εγκαινιαστεί παραμονή στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία, όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας.

Στις 27 Μαρτίου τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, με την οικοδόμηση να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου με το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα της ίδιας της υπουργού Λίνας Μενδώνη που τον περασμένο Νοέμβριο που επισκέφθηκε την περιοχή και ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Μητρόπολης, εξέφρασε τη στήριξή της.

Όπως εκτιμάται, σε ενάμιση μήνα το εκκλησάκι θα «στέκει» και πάλι στο λόφο του Αρκαλοχωρίου με τις πόρτες ανοιχτές για να δεχτεί τους πιστούς αποτελώντας πηγή ανάτασης και ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον Γιώργο Χαραλαμπάκη με καταγωγή από την περιοχή, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική ευθύνη περί το έτος 1929, μετά την επιστροφή του στο Αρκαλοχώρι από την Αμερική.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου ο Γιώργος Χαραλαμπάκης ήταν ασθενής στην Αμερική και οραματίστηκε τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε ότι θα γίνει καλά και πως θα έπρεπε να φτιάξει στο λόφο του Αρκαλοχωρίου ένα «σπίτι» αφιερωμένο σε εκείνον.

Κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία που υπήρξε σημείο λατρείας και είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών αλλά και αφιερωμάτων. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των διπλών πελέκεων, που είναι το ιερό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, έχει καταστήσει το Σπήλαιο, ως ένα από τα σημαντικότερα της μινωικής Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News