Κατάθλιψη: Πώς τριπλασιάστηκαν οι συνταγογραφήσεις των ψυχικών φαρμάκων στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Κατάθλιψη: Πώς τριπλασιάστηκαν οι συνταγογραφήσεις των ψυχικών φαρμάκων στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκείνες που η πανδημία «διέλυσε» πραγματικά ήταν οι γυναίκες και οι νέοι, συγκριτικά με τους άνδρες και με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους - Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Η πανδημία φαίνεται πως κληροδοτεί την αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και στους πολίτες της Κρήτης, καθώς οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων για ψυχικά νοσήματα αυξήθηκαν σημαντικά, με πολλούς Κρητικούς να ζήτουν ολοένα και πιο συχνά βοήθεια από ειδικούς.

Αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους, των διαταραχών ύπνου και των γνωστικών διαταραχών επισημαίνουν οι ειδικοί στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, όσον αφορά πιθανές καθυστερημένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννη Τσικανδιλάκη, κατά την διάρκεια της εκπομπής, αναφορικά με πολίτες που ζητούν φάρμακα για να κοιμηθούν, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους φαρμακοποιούς μιας και τα σκευάσματα αυτά απαιτούν συνταγή γιατρού.

Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί της Κρήτης καταγράφουν, πλέον, σημαντική αύξηση των συνταγογραφήσεων για ψυχικά νοσήματα και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, με το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενδεχομένως να έχουν μια μεγαλύτερη αυξητική τάση σε σχέση με τα Χανία και το Λασίθι.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού οδήγησε στην επιδείνωση της κατάθλιψης και κάθε μορφής αγχώδους διαταραχής σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως καταδεικνύουν πολλές διαφορετικές μελέτες, με τον διευθυντή ΕΣΥ, ψυχίατρο στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, Βασίλη Κούδα, να αναφέρεται σε αυτή την πραγματικότητα στην διάρκεια της εκπομπής.

Όπως εξηγούν οι επαΐοντες, τα κοινά μακροχρόνια συμπτώματα της Covid περιλαμβάνουν κόπωση, εξάντληση και συχνά γνωστικές διαταραχές, όπως αυξημένη λήθη, σύγχυση, κακή συγκέντρωση και άλλες βλάβες, που συνήθως αναφέρονται ως «ομίχλη του εγκεφάλου» και μπορεί να δυσκολέψουν την επιστροφή στην κανονική καθημερινή ζωή και εργασία. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πιθανό να ασκήσουν πρόσθετη ψυχολογική πίεση σε πολλά άτομα που αναρρώνουν.

Εκείνες, ωστόσο, που η πανδημία «διέλυσε» πραγματικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», ήταν οι γυναίκες και οι νέοι, συγκριτικά με τους άνδρες και με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Τα δεδομένα προέκυψαν κατόπιν μετανάλυσης, για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω δεικτών, όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2. Οι δείκτες φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Μάλιστα, αυτό αποτυπώθηκε και και από τον κλινικό ψυχολόγο, Νίκο Παπανικολάου, που αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα της συμπεριφοράς των πολιτών στη σκιά της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Aύξηση και στις βίαιες συμπεριφορές

Οι βίαιες συμπεριφορές είναι πλέον καθημερινές και αυξημένες, οι καταχρήσεις και ο τζόγος βρίσκονται σε έξαρση, ενώ τα αντικαταθλιπτικά μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη των πολιτών. Σημειώθηκε επίσης αύξηση στις συνταγές οπιοειδών και κατάχρησης τους, η κατάχρηση άλλων φαρμάκων, όπως και η εξάρτηση από το αλκοόλ. Επιπλέον παρατηρήθηκαν αύξηση στις γνωστικές διαταραχές και στις διαταραχές ύπνου.

Το πρώτο ενδεκάμηνό λοιπόν του 2021 σημειώθηκαν 6.872 επιθέσεις με σωματικές βλάβες, έναντι 6.420 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020. Από αυτές που καταγράφηκαν μέχρι πρόσφατα αυτή τη χρονιά οι 1.009 αφορούσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες και άγριους ξυλοδαρμούς. Ακόμα το 2021 υπήρξαν ούτε λίγο ούτε πολύ 84 επιθέσεις με σοβαρές σωματικές κακώσεις, 18 συμπλοκές και τρεις θάνατοι από άγρια χτυπήματα!

Σταθερά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των εγκλεισμών σε ψυχιατρεία από την ΕΛΑΣ, ύστερα από εισαγγελικές εντολές, που έφθασε το πρώτο 11μηνο του 2021 σχεδόν τις 10.000.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού σε αυτές τις συνθήκες της πίεσης παίζει καταλυτικό ρόλο, όπως τόνισε ο καθηγητής γενικής Ιατρικής του Παν Κρήτης, Χρήστος Λιονής. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τον κ. Λιονή τώρα που η κατάσταση με βάση τις συνθήκες δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών που θέλουν πλέον τον δικό τους γιατρό για να βοηθηθούν.

(Φωτογραφία AP/Rick Bowmer)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News