Κρήτη: Επέστρεψαν οι καρέτα - καρέτα σε Ρέθυμνο και κόλπο Μεσαράς

Κρήτη
Κρήτη: Επέστρεψαν οι καρέτα - καρέτα σε Ρέθυμνο και κόλπο Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιστροφή της χελώνας καρέτα – καρέτα στην Κρήτη, με τις πρώτες φωλιές σε Ρέθυμνο και κόλπο Μεσαράς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Την επιστροφή της χελώνας καρέτα – καρέτα στην Κρήτη, με τις πρώτες φωλιές σε Ρέθυμνο και κόλπο Μεσαράς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 6 Ιουνίου, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν και προστάτεψαν τις πρώτες φωλιές στο Ρέθυμνο και τον κόλπο της Μεσαράς, και μάλιστα την ίδια μέρα, «εγκαινιάζοντας» έτσι την περίοδο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα – καρέτα στην Κρήτη.

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί θελοντικές δράσεις εκτός από το Ρέθυμνο και τη Μεσαρά και στα Χανιά, με τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας με πρωινή παρατήρηση
  • Προστασία των φωλιών
  • Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
  • Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στα Μάταλα
  • Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στις παραλίες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ, στις παραλίες της Μεσαράς φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 50φωλιές της Καρέττα κάθε χρόνο και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις.

Στα Χανιά, οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 13 χλμ περίπου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις παραλίες φιλοξενούνται κατά μέσο όρο περίπου 100 φωλιές της Καρέτα κάθε χρόνο.

Τέλος, στο Ρέθυμνο, φιλοξενούνται περί τις 350 φωλιές Καρέττα κατά μέσον όρο το χρόνο, δυστυχώς όμως, η τουριστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των φωλιών χρόνο με το χρόνο, γεγονός που καθιστά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή αυτή επιτακτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News