Ηράκλειο: Ασύλληπτα ποσά στους λογαριασμούς νερού των νοικοκυριών (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ασύλληπτα ποσά στους λογαριασμούς νερού των νοικοκυριών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση του προέδρου της ΔΕΥΑΗ για έλεγχο και διόρθωση των λαθών - Να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς ζητάει ο ίδιος

Σοκ από τους υπέρογκους λογαριασμούς νερού υπέστησαν αρκετοί δημότες στις Βασιλειές Ηρακλείου, καθώς δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν αντίκρισαν τα εξωφρενικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν στη ΔΕΥΑΗ, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μεταφράζονταν σε χιλιάδες ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ογκομετρικά υδρόμετρα δεν έγραφαν μόνο τις καταναλώσεις νερού αλλά και τον…αέρα!

Δημότες έσπευσαν στη ΔΕΥΑΗ , όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, Γιώργο Βουρεξάκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναζητήσουν τεχνική λύση στο πρόβλημα με τα υδρόμετρα.

Φωτογραφία από την σημερινή συνάντηση στην ΔΕΥΑΗ

Όσο για τους λογαριασμούς - φωτιά, ο κ. Βουρεξάκης κάλεσε τους καταναλωτές να μην τους πληρώσουν καθώς θα ακολουθήσει έλεγχος στα υδρόμετρα, προτού εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί.

Η πιο τρανταχτή περίπτωση

Η «Νέα Κρήτη» σε πρόσφατη αποκάλυψη της έκανε λόγο για μία από τις περιπτώσεις που δημότης των Βασιλειών, με το σπίτι του να βρίσκεται επί της πολύπαθης λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης, «ενημερώθηκε» ότι κατανάλωσε σε ένα επτάμηνο... 313 κυβικά νερού και καλείται να πληρώσει... 1.343 ευρώ!

Ο... «εκκαθαριστικός» αναγράφει: Προηγούμενη ένδειξη 19 κυβικά. Τελευταία ένδειξη 332 κυβικά (!). Κατανάλωση 313 κυβικά. Αξία νερού 702,80. Τέλη αποχέτευσης 421,68... Μάλιστα, το έναντι που αφαιρείται και καταδεικνύει τα ποσά στους προηγούμενους λογαριασμούς είναι μόλις 26 ευρώ.

Επομένως, ο συγκριμένος κάτοικος των Βασιλειών, που πλήρωνε μέχρι σήμερα 50, 70 ή στη χειρότερη περίπτωση στην περίοδο του καλοκαιριού 90 ευρώ στο νερό, έλαβε ξαφνικά ένα ποσό που κυριολεκτικά “ζαλίζει”... Και μάλιστα, ο λογαριασμός αναγράφει ως περίοδο κατανάλωσης αυτήν από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, συμπεριλαμβάνοντας όλη την περίοδο του βαρύ χειμώνα που περάσαμε, και ως εκ τούτου, η μείωση του νερού εν μέσω κρύου και χιονοθύελλας είναι πέρα για πέρα δεδομένη για όλα τα νοικοκυριά

Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ: «Θα βγάλουμε μέσο όρο των παλιών λογαριασμών»

Όχι μόνο δεν απέκρυψε το πρόβλημα του αέρα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, αλλά αντίθετα μίλησε και για τα ογκομετρικά ρολόγια.

«Γράφουν παραπάνω... Εγώ το έχω αναφέρει στους υπηρεσιακούς. Αυτά τα ρολόγια είναι ογκομετρικά. Μετράνε όγκο. Που σημαίνει μετράνε νερό, αλλά άμα περάσει αέρας γράφουν και τον αέρα. Αυτό συμβαίνει λόγω υψομέτρου. Και είχαμε κάποια θέματα με τις Βασιλειές. Έχουμε πάρει μία προμήθεια σε ρολόγια που δεν είναι ογκομετρικά, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους αυτούς».

Στην ερώτησή μας «γιατί δε βάζετε εξαεριστήρες;», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ απαντά: «Υπάρχει η δυνατότητα να μπει πριν το ρολόι ένας εξαεριστήρας. Το κάναμε και δεν πέτυχε σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά αυτά διορθώνονται. Εγώ έχω πει στους κατοίκους όλα αυτά τα αιτήματα να τα δούμε τη Δευτέρα. Θα δούμε ποιος είναι ο μέσος όρος όσων κατανάλωναν τα προηγούμενα χρόνια και από ’κει και πέρα θα γίνουν οι διορθώσεις»...

Εξάλλου, θα γίνει από τον ίδιο και μία ειδοποίηση προς την Τεχνική Υπηρεσία για άμεση μετάβαση στις Βασιλειές και εξεύρεση λύσης, μέχρι να αλλαχθούν και τα ογκομετρικά υδρόμετρα.

Επίσης, στο αίτημα του κόσμου να γίνεται πιο συχνά η καταμέτρηση, ο Γιώργος Βουρεξάκης λέει πως αυτό δε γίνεται.

«Δεν έχουμε τους ανθρώπους να μετράνε πιο γρήγορα. Όλα αυτά διορθώνονται. Η μαγική λέξη είναι τα ψηφιακά υδρόμετρα. Διότι θα μας ειδοποιούν για την κατανάλωση τού κάθε δημότη. Και μετά θα γίνεται η καταμέτρηση κάθε μήνα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για 20 χιλιάδες υδρόμετρα και έχουμε κάνει και μία πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για άλλα 35 χιλιάδες υδρόμετρα για τα υπόλοιπα σπίτια»...

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»

Η «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε και με τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Επιχείρησης, της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5», Γιώργο Στειακάκη.

«Είναι απαράδεκτο να έχουν αλλάξει τα υδρόμετρα και να έχουν τοποθετήσει ελλαττωματικά ρολόγια. Αφού το ήξεραν, γιατί έστειλαν στον κόσμο αυτούς τους λογαριασμούς; Δε φτάνει η τρομάρα και η αγωνία των ανθρώπων με το ρεύμα και την ακρίβεια; Έπρεπε να του δώσουν και αυτή την τρομάρα; Εγώ στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ θα θέσω το θέμα. Όπως θα το θέσω και στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου», τόνισε με οργή και αγανάκτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News