Κρήτη: «Πλώρη» για χρονιά ρεκόρ - Επτά δήμοι έτοιμοι να «βουλιάξουν» από τουρίστες

Κρήτη
Κρήτη: «Πλώρη» για χρονιά ρεκόρ - Επτά δήμοι έτοιμοι να «βουλιάξουν» από τουρίστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αφίξεις και πληρότητες επιπέδων 2019, ελπίζουν οι Δήμαρχοι Χερσονήσου, Χανίων, Ρεθύμνου, Φαιστού, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Πλατανιά

Αέρας αισιοδοξίας για μια χρονιά «χρυσάφι» για τον κρητικό τουρισμό πνέει στους τουριστικούς δήμους της Κρήτης, οι οποίοι έχουν ήδη ανοίξει τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους χιλιάδες των επισκεπτών. Μετά τις μεγάλες πληρότητες του Απριλίου - με το Πάσχα των καθολικών να παίζει καθοριστικό ρόλο για τα γεμάτα ξενοδοχεία - και την αναμενόμενη «καθίζηση» του Μαΐου, οι προσδοκίες όλων στρέφονται τώρα στην έναρξη του καλοκαιριού, με τις προκρατήσεις πάντως να δίνουν έναν στίγμα αισιοδοξίας.

Μιλώντας στο neakriti.gr δήμαρχοι τουριστικών περιοχών της Κρήτης κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή σεζόν, ελπίζοντας σε αφίξεις και πληρότητες σε επίπεδα προ του κορωνοϊού. «Αγκάθια» όπως υποστηρίζουν αποτελεί η σύρραξη στην Ουκρανία, το ξέφρενο «ράλι» της ακρίβειας αλλά και σημαντικά έργα υποδομών που έχουν μείνει στάσιμα.

Συγκεκριμένα, όπως διαμηνύουν δήμαρχοι σε Χανιά και Ιεράπετρα, η τουριστική χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει το 2019, είδηση που είναι ασφαλώς θετική για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Άλλοι δήμαρχοι είναι πιο επιφυλακτικοί, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που θα είναι καλύτερη από το 2021. Και υπάρχουν δήμαρχοι, όπως ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, που καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ανακατασκευαστεί άμεσα ο καινούργιος δρόμος προς τη Μεσαρά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, το τουριστικό προϊόν της περιοχής θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα.

Γιάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου

«Καλύτερα από πέρσι, δύσκολο να πιάσουμε το 2019»

Υπάρχει τη δεδομένη στιγμή τουριστική κίνηση στην περιοχή της Χερσονήσου, ενώ σε λίγες ημέρες σε τουριστικούς ρυθμούς αναμένεται να μπει και η περιοχή των Μαλίων. Άξιο αναφοράς, μάλιστα, είναι πως ο δήμος Χερσονήσου προσφέρει το 8% στο ελληνικό τουριστικό προϊόν διαχρονικά. Εάν αναλογιστούμε πως μόνο το 2019 οι διανυκτερεύσεις στον δήμο άγγιζαν τα 9 εκατομμύρια, εύλογα μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πόσο σημαντική είναι η ανάκαμψη στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, μίλησε για τη φετινή τουριστική χρονιά σημειώνοντας ότι «τον Μάιο ο δήμος είχε τουριστικό κόσμο. Μετά το Πάσχα των ορθοδόξων και των καθολικών, πάντοτε υπάρχει μια καθίζηση σε αφίξεις. Και ήταν εντελώς αναμενόμενο αυτό να συμβεί και φέτος. Τα μηνύματα που λαμβάνω, ωστόσο, είναι θετικά. Θεωρώ πως η τουριστική χρονιά θα πάει καλά. Ο πόλεμος είναι ένα πρόβλημα για τον τουρισμό γενικά. Η μακροημέρευσή του δυσχεραίνει τα πράγματα, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα. Η χρονιά, ωστόσο, προμηνύεται θετική, διότι ο κόσμος έχει ανάγκη να κάνει διακοπές ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως θα έχουμε μια χρονιά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Ο Απρίλιος ήταν πολύ καλός, ενώ υπήρξε τουριστική κίνηση και τον Μάιο. Τη δεδομένη στιγμή, η καρδιά της τουριστικής κίνησης είναι η Χερσόνησος. Τα Μάλια ανοίγουν τον Ιούνιο πάντα».

Ο κ. Σέγκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το αν η φετινή χρονιά «πιάσει» τα προ του κορωνοϊού ρεκόρ, σημειώνοντας: «Δεν είναι εύκολο να “πιάσουμε” τον αριθμό των τουριστικών αφίξεων και εσόδων του 2019. Για να βγάλει κάποιος χρήματα, πρέπει η πληρότητα στο ξενοδοχείο του να αγγίζει το 100%, επειδή οι τιμές κινούνται προς τα κάτω για να είναι ελκυστικές στον πελάτη του εξωτερικού. Τα μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν χαμηλές τιμές μπορούν να προσελκύσουν πελάτες και να έχουν και καλές πληρότητες. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν οι ξενοδόχοι με μικρές εγκαταστάσεις».

Γρηγόρης Νικολιδάκης, Δήμαρχος Φαιστού

Ανάχωμα... «η μη ανακατασκευή του καινούργιου δρόμου»

Τα πυρά του εξαπέλυσε προς τους αρμοδίους ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, με αφορμή τη μη ανακατασκευή του καινούργιου δρόμου, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο που αποτελεί ανάχωμα προς τον τουρισμό. Η μη ανακατασκευή του δρόμου που οδηγεί στη Μεσαρά ενδέχεται να κοστίσει στο τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση της Κρήτης, όπως διαμηνύει, συμπληρώνοντας πως είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα, καθώς δυσκολεύει τη μετακίνηση των τουριστών από το Ηράκλειο προς τις παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα της νότιας Κρήτης.

Αναλυτικά, μιλώντας για την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος Φαιστού τόνισε πως μέχρι και τα τέλη Μαΐου, αλλά και έως σήμερα, ο κόσμος επισκέπτεται ασταμάτητα τις περιοχές, ενώ τουριστικά θέρετρα όπως τα Μάταλα και το Καλαμάκι έχουν γεμίσει από τουρίστες. «Οι παραλίες μας είναι γεμάτες καθημερινά από τουριστικό κόσμο. Στο Καλαμάκι και στα Μάταλα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όσον αφορά στις πληρότητες των ξενοδοχείων κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα. Δεν μπορούμε, βέβαια, να μιλήσουμε για πληρότητες 100% τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο όσον αφορά στις παραλίες μπορώ να σας πω υπεύθυνα πως η κατάσταση ιδίως στα Μάταλα θυμίζει Αύγουστο», ανέφερε ο κ. Νικολιδάκης.

Ο δήμαρχος Φαιστού, ωστόσο, επισήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καινούργιος δρόμος. Όπως είπε, η τουριστική περίοδος ενδέχεται σε λίγο καιρό να θυμίζει εκείνη του 2019 στον δήμο Φαιστού, αρκεί οι αρμόδιοι να πάρουν τις πρωτοβουλίες για την ανακατασκευή του καινούργιου δρόμου. «Εάν γίνει προσπάθεια να επιδιορθωθεί ο δρόμος, τότε είναι σίγουρο πως θα πάμε αρκετά καλά. Όσο ο δρόμος δεν επιδιορθώνεται, τόσο θα αποτελεί πρόβλημα. Η επιδιόρθωση είναι αναγκαία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολιδάκης.

Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου

«Περιμένουμε πολύ κόσμο τον Ιούνιο»

Την εκτίμησή του πως ο φετινός Ιούνιος θα είναι εξαιρετικός τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια πάρα πολύ καλή τουριστική χρονιά στο Ρέθυμνο, με τις καλές προοπτικές σε ό,τι αφορά το τουριστικό ρεύμα να αποτυπώνονται και στην κοινωνία. Όπως ανέφερε, η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σημαίνει και οικονομική ευημερία για τους κατοίκους. Το Ρέθυμνο υποδέχεται τουρίστες από τα Χανιά και το Ηράκλειο, με την παραλιακή ζώνη του δήμου να είναι γνωστή στους Κρητικούς για τους χιλιάδες τουρίστες που κάνουν περιπάτους - και όχι μόνο - την περίοδο του καλοκαιριού. Οι τουριστικές αφίξεις του Ρεθύμνου περιορίστηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, καθώς ήταν αρκετά μειωμένες και στα Χανιά και στο Ηράκλειο, φέτος όμως εκτιμάται μια αρκετά καλή τουριστική χρονιά, όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης.

«Εμείς συνομιλούμε συνεχώς με τους ξενοδόχους. Στο Ρέθυμνο, η αίσθηση ήταν η εξής: Ο Απρίλιος ήταν πολύ καλός και υψηλότερος σε αφίξεις σε σχέση με τις προδιαγραφές που είχαμε. Ο Μάιος δεν ήταν τόσο καλός και πιο συγκεκριμένα ήταν πιο χαμηλός από τις προσδοκίες μας. Ο Ιούνιος, όμως, θα πάει εξαιρετικά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι από εδώ και έπειτα θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή τουριστική χρονιά», είπε ο κ. Μαρινάκης. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου μίλησε για την αξία του τουρισμού στην περιοχή του, τονίζοντας: «Όταν έχουμε “μονοκαλλιέργεια”, όπως είναι ο τουρισμός, σε μια περιοχή, τότε μπορούμε εύλογα να συμπεράνουμε πως η τουριστική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με το επίπεδο της ανεργίας όσο και με το επίπεδο της οικονομικής ευημερίας. Όταν οι άνθρωποι έχουν χρήματα, ξοδεύουν. Έτσι προκύπτει ένας οικονομικός κύκλος».

Θεοδόσης Καλαντζάκης, Δήμαρχος Ιεράπετρας

«Αισιοδοξία από τις αυξημένες οι προκρατήσεις»

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, πως η φετινή τουριστική χρονιά θα ξεπεράσει ενδεχομένως το 2019. Όπως ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, ο δήμος Ιεράπετρας είναι ένας δήμος που άντεξε τουριστικά στα “πέτρινα” χρόνια της υγειονομικής κρίσης.

Μιλώντας για την τουριστική κίνηση στην Ιεράπετρα τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Καλαντζάκης είπε: «Ο δήμος της Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη υποδεχόμενος χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτό αποδεικνύεται και από την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τη δεδομένη χρονική συγκυρία».

Στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος σχετικά με το εάν η φετινή τουριστική χρονιά είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2019, ο κ. Καλαντζάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τονίζοντας: «Ο αυξημένος αριθμός προκρατήσεων στα ξενοδοχεία του δήμου της Ιεράπετρας, η ήδη υπάρχουσα τουριστική κίνηση, οι νέες τουριστικές μονάδες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις που υπάρχει με κάνουν να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως όχι μόνο φέτος θα έχουμε μια χρονιά αντίστοιχη του 2019, αλλά και ότι θα τα πάμε ακόμη καλύτερα. Εξάλλου, και τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία, ο δήμος της Ιεράπετρας “άντεξε” τουριστικά, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν άκρως δημοφιλή και παγκοσμίως αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό».

Αντώνης Ζερβός, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

«Όλοι αναμένουν μια καλή τουριστική χρονιά»

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, υποστήριξε πως υπάρχει τουριστική κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ επισήμανε πως ευχή όλων είναι να έχουμε μια θετική χρονιά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. «Υπάρχει τουριστικός κόσμος στον Άγιο Νικόλαο.

Μετά το Πάσχα των καθολικών υπάρχει πάντοτε μια καθίζηση. Ωστόσο, τώρα είμαστε σε κανονικούς ρυθμούς και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει τουριστικός κόσμος», ανέφερε ο κ. Ζερβός, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Όλη η Κρήτη προφανώς αναμένει η φετινή τουριστική χρονιά να είναι καλύτερη από το 2019. Εάν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις των ειδικών, σίγουρα θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Το ζήτημα είναι να αγγίξουμε το 2019. Όλοι, όμως, αναμένουμε μια καλή τουριστική χρονιά».

Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων

«Εντυπωσιακά ξεκίνησε η τουριστική χρονιά»

Εντυπωσιακά έχει ξεκινήσει η τουριστική χρονιά στον δήμο Χανίων Αυτό διεμήνυσε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, κάνοντας σαφές πως τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, πράγμα που σημαίνει πως η τουριστική περίοδος θα συνεχίζει να έχει θετικό πρόσημο, παρά τα όποια προβλήματα επικρατούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, όπως είναι ο πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και οι συνεχείς ανατιμήσεις.

Ο κ. Σημανδηράκης μίλησε για τη φετινή τουριστική χρόνια τονίζοντας: «Θα μπορούσα να πω πως φέτος η τουριστική χρονιά έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά. Όλα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Υπάρχει μεγάλη πληρότητα για την εποχή που διανύουμε. Και αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να συνεχίσει η πολύ καλή εικόνα που έχουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή. Οι αφίξεις στη φετινή τουριστική κίνηση ενδέχεται να ξεπεράσουν το 2019. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος και τη δυσκολία που υπάρχει στην αγορά εργασίας του τουρισμού σε σχέση με το προσωπικό και τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί».

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η χρονιά ενδέχεται να είναι πολύ θετική. Όλοι έχουμε ανάγκη από μια καλή τουριστική χρονιά ύστερα από τις δυσκολίες του παρελθόντος, με μεγαλύτερη την υγειονομική κρίση. Η οικονομία των Χανίων εξαρτάται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κατά 50% από τον τουρισμό. Και γι’ αυτό είναι επιθυμία όλων να πάει καλά ο τουρισμός».

Είναι άξιο αναφοράς πως τα Χανιά, πέραν των Γερμανών και των Βρετανών που πρωταγωνιστούν σε τουριστικές αφίξεις σε ολόκληρο το νησί, δέχονται αρκετούς τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες (π.χ. Σουηδία, Νορβηγία κ.τ.λ.). Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε, ωστόσο, πως υπάρχει τουριστική κίνηση και από άλλες εθνικότητες.

«Βλέπουμε πολλούς Γάλλους να καταφτάνουν φέτος. Υπάρχει πολύ καλή κίνηση από πολλές εθνικότητες», σημείωσε.

Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά

«Γεμίζουν σιγά-σιγά τα ξενοδοχεία»

Πληρότητες της τάξης των 2/3 των συνολικών κλινών έχουν τα ξενοδοχεία του δήμου Πλατανιά, όπως διαμηνύει ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαλανδράκης. Όπως υποστήριξε, με βάση τα τωρινά στοιχεία η τουριστική κίνηση κινείται σε θετικούς ρυθμούς και αναμένονται μεγαλύτερες πληρότητες το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Έχουμε πληρότητες της τάξης των 2/3 τη δεδομένη στιγμή, με την προοπτική να πάμε αρκετά καλά το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Όσον αφορά στους τουρίστες, η πλειοψηφία τους προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι τουρίστες αυτοί εγκαθίστανται στην περιοχή του Πλατανιά και σε άλλες περιοχές όπως το Κολυμπάρι», είπε ο κ. Μαλανδράκης.

«Θετικό είναι και το ισοζύγιο της εστίασης. Περιμένουμε να αυξηθεί η κατανάλωση και σε άλλες τουριστικές παροχές όπως είναι τα τουριστικά μαγαζιά κ.τ.λ. Έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια στο παραλιακό μας μέτωπο, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση», υποστήριξε ο κ. Μαλανδράκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θεωρώ πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε υψηλές πληρότητες από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνιου μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News