Αφημένες στην τύχη τους οι γέφυρες στον ΒΟΑΚ - Εμφανή τα σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης (βίντεο)

Κρήτη
Αφημένες στην τύχη τους οι γέφυρες στον ΒΟΑΚ - Εμφανή τα σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γέφυρες στον Βόρειο Οδικό Άξονα, που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και αρκετά χρόνια - Εικόνες αποκαλύπτουν τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης

 

  • Εμφανή τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης
  • 8,5 εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί η Περιφέρεια Κρήτης για την συντήρησή τους
  • Μακρά η λίστα των συντηρήσεων για τις γέφυρες του ΒΟΑΚ
  • Στο μικροσκόπιο οι γέφυρες με φόντο τον νέο ΒΟΑΚ

Σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης, παρουσιάζουν γέφυρες στον Βόρειο Οδικό Άξονα, που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ειδικότερα, ανησυχητικές είναι οι εικόνες στην γέφυρα του ΒΟΑΚ, στην Λεωφόρο Καζαντζίδη, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω, ορατή είναι η διάβρωση του οπλισμού και η αποσάθρωση σκυροδέματος στην γέφυρα στον Κατσαμπά.

Στα τέλη του 2001 η Περιφέρεια Κρήτης επικαιροποίησε σχετική μελέτη, ενώ πριν από ενάμιση μήνα απέστειλε τεχνικά δελτία προς το αρμόδιο υπουργείο, διεκδικώντας χρηματοδότηση, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να τρέξουν οι διαδικασίες για την συντήρηση γεφυρών στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

«Το 2009 είχαν εκπονηθεί οι μελέτες από το αρμόδιο υπουργείο. Η Περιφέρεια Κρήτης επικαιροποίησε αυτές τις μελέτες. Οριστικοποιήθηκε η επικαιροποίηση τέλη του προηγούμενου έτους του 2021. Είναι προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Έχουν αποσταλεί τα τεχνικά δελτία στο αρμόδιο υπουργείο. Αναμένουμε την χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες», αναφέρει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Συριγωνάκης.

Στη σχετική λίστα για συντηρήσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι κάτω διαβάσεις σε Φόδελε, Σίσσες, Ελληνοπεράματα, Τομπρούκ, Αλικαρνασσό, Κατσαμπά και όχι μόνο.

Όπως τονίζει ο κ. Συριγωνάκης, όντως πάρα πολλές γέφυρες καθόλο το μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης χρειάζονται αποκατάσταση και βελτίωση για να είναι ασφαλείς. Η μελέτη αφορά συγκεκριμένες γέφυρες και βάση αυτής της μελέτης θα πορευτούμε για συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Ενόψει του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, όλες οι γέφυρες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη του. Όπως εκτιμάται κάποιες γέφυρες θα ανακατασκευαστούνμ όπως η γέφυρα του Γεροποτάμου, ενώ κάποιες θα παραμείνουν για τοπική χρήση όπως η γέφυρα του Παλαιοκάστρου και της Παντάνασσας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News