Κρήτη

Κρήτη: Γλιτώσαμε από τις μωβ μέδουσες - Έρχονται τα μπλε καβούρια (βίντεο)

Το φαινόμενο της μετανάστευσης του λαγοκέφαλου, του λεοντόψαρου και άλλων ειδών προς τη χώρα μας παρακολουθείται με προσοχή από τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ

Ανησυχία προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι την εμφάνισή τους έκαναν οι μωβ μέδουσες σε ελληνικές παραλίες καθώς το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο.

Ωστόσο σε ότι αφορά τις παραλίες της Κρήτης καθησυχαστική εμφανίζεται η ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γιολάντα Κουλούρη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί πληθυσμοί της μωβ μέδουσας πέριξ του νησιού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον. Μεμονωμένα θεωρούνται και τα περιστατικά τσιμπημάτων από τσούχτρες, σε ακτές του νησιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι όλες οι τσούχτρες επικίνδυνες, ωστόσο αν αντιληφθούμε την παρουσία τους θα πρέπει να τις αποφύγουμε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους διαδραστικοί χάρτες σύμφωνα με τους οποίους έχει καταγραφεί η παρουσία μωβ μέδουσας σε παραλίες του νησιού.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη της εφαρμογής inaturalist ΕΔΩ

Τα μπλε καβούρια στην Ελούντα

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελούντα καθώς την εμφάνισή του έκαναν τροπικοί «μετανάστες», τα λεγόμενα μπλε καβούρια. Πρόκειται για θαλάσσια είδη που μπορεί να ψαρεύουν ελεύθερα οι αλιείς και μάλιστα αποτελούν και έναν άκρως εκλεκτό μεζέ. Σύμφωνα όμως με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών όλα τα είδη εισβολείς όπως οι λαγοκέφαλοι χρειάζονται παρακολούθηση καθώς ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν χωρίς όριο.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης του λαγοκέφαλου, του λεοντόψαρου και άλλων ειδών ψαριών προς τη χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής, παρακολουθείται με προσοχή από τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς τα είδη «εισβολείς» έχουν την τάση να κυριαρχούν έναντι των άλλων ειδών.

(Φωτογραφία AP/Rebecca Blackwell)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια