Ιράν: Εντοπίστηκαν εκ νέου οι θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ - Εντείνεται η αγωνία για τους ναυτικούς

Κρήτη
Ιράν: Εντοπίστηκαν εκ νέου οι θέσεις των δύο ελληνικών τάνκερ - Εντείνεται η αγωνία για τους ναυτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις θέσεις των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων, που έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές, γνωστοποίησε ο ιστότοπος TankerTrackers.com

Τις θέσεις των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων, που έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές, γνωστοποίησε ο ιστότοπος TankerTrackers.com.

Το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, ενώ το Delta Poseidon βρίσκεται βόρεια του νησιού Λαράκ, σύμφωνα με ανάρτηση του TankerTrackers.com στο Twitter.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, θα ακολουθήσει επικοινωνία των πληρωμάτων με τις εταιρείες τους, καθώς και επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επόμενες κινήσεις, τις οποίες θα έχει κοινοποιήσει το Ιράν στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο που θα γίνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν τα δύο τάνκερ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί εντολή από την Τεχεράνη.

Το διεθνές διπλωματικό θρίλερ με τα ελληνικά τάνκερ που παραμένουν εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο κορυφώνεται, καθώς η Τεχεράνη, παρά την διεθνής κατακραυγή, παραδέχεται πλέον ανοικτά ότι πρόκειται για αντίποινα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter's.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

Καρέ-καρέ το ρεσάλτο

Πάντως, την ανακούφισή του για το γεγονός ότι κατάφεραν να μιλήσουν, μετά από την επιστροφή των κινητών στους ναυτικούς, αποκάλυψε ο πατέρας του νεαρού μηχανικού.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μάς είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», δήλωσε μιλώντας στο neakriti.gr και συμπλήρωσε: «Οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά, γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων, αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες, οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

«Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ, Γ. Αϊλαμάκης.

Βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν έφοδο και κατέλαβαν τα δύο ελληνικά πλοία, στον Περσικό Κόλπο, δημοσίευσαν οι Ιρανοί. Στο βίντεο (η γνησιότητα του οποίου δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί) φαίνονται οι πάνοπλοι Ιρανοί να προσγειώνονται με ελικόπτερο, αλλά και με σκάφος, στο ένα εκ των δύο τάνκερ, με καλυμμένα πρόσωπα και με τα όπλα ανα χείρας, σημαδεύοντας το πλήρωμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News