Κρήτη: Μη βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες - Τι συνιστούν επιστήμονες

Κρήτη
Κρήτη: Μη βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες - Τι συνιστούν επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόληψη και σεβασμός - «Ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και τον άλλο»

Σύσταση να φοράει ο κόσμος τη μάσκα σε χώρους με έντονη κοινωνική παρουσία κάνουν γιατροί και ακαδημαϊκοί, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η άρση της υποχρεωτικής εφαρμογής της μάσκας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο ιός έχει εξαφανιστεί.

Γιατροί της Κρήτης μιλούν για την αναγκαιότητα να φοράει ο απλός πολίτης τη μάσκα σε χώρους πολυσύχναστους, καθώς με αυτόν τον τρόπο δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τον συμπολίτη του, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι υπερβολικό να υποστηρίξει κάποιος πως η μάσκα έγινε το αγαπημένο αξεσουάρ στον κάθε πολίτη. Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε είδους χρήση της μάσκας. Αυτό το έκανε σαφώς για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με τη μετάλλαξη “Όμικρον”, που παρά την αυξημένη μεταδοτικότητά της δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο η “Δέλτα”, και ο δεύτερος σχετίζεται με καθαρά οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους. Συγκεκριμένα, ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω και να πιει τον καφέ του χωρίς τη μάσκα και προπάντων χωρίς να υπάρχει ο φόβος του προστίμου. Σε μια δυσχερή κατάσταση όπως η σημερινή, με τις ανατιμήσεις των προϊόντων και τη συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, το πρόστιμο λειτουργεί επιβαρυντικά.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι οι γιατροί οι οποίοι εκφράζουν την αμφιβολία τους ως προς τη μη χρήση μάσκας, θεωρώντας πως η μάσκα είναι το προστατευτικό “όπλο” του πολίτη έναντι της πανδημίας, αλλά και ένα σημαντικό “όπλο” που έχει η Πολιτεία για την προστασία του συστήματος Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η χρήση ή μη της μάσκας δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, καθώς είναι υποχρέωση του εκάστοτε ευσυνείδητου πολίτη να φοράει μάσκα.

Στο πλαίσιο αυτό, ακαδημαϊκοί και γιατροί, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τη χρήση της μάσκας, που η κυβέρνηση ήρε την υποχρεωτικότητά της από χθες. Όπως υποστήριξαν, είναι σημαντικό ιδίως σε μαζικούς χώρους ο πολίτης να φοράει τη μάσκα του.

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής-Προγραμματισμού Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναστάσιος Φιλαλήθης, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να έχουμε συνείδηση ως προς το τι συμβαίνει. Και αυτό αφορά όλους, την ιατρική κοινότητα και τους πολίτες. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Πρέπει να προσέχουμε. Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το σημαντικό είναι, εάν κάποιος βρίσκεται σ’ έναν πολυσύχναστο χώρο, είτε είναι σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, να φοράει μάσκα. Δε θεωρώ ότι είναι σωστό να σχολιαστεί η συγκεκριμένη απόφαση. Θα πρέπει όμως σε χώρους όπως τα σούπερ-μάρκετ ο πολίτης να φοράει τη μάσκα. Δε θα έβλαπτε να φοράει ο πολίτης τη μάσκα όταν θα έκανε τα ψώνια του. Εγώ θα συνεχίζω να τη φοράω».

«Είναι πασιφανές πως από τη μια μέρα στην άλλη δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Ο κόσμος οφείλει σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί συνωστισμός να προστατεύεται. Να φοράει, δηλαδή, τη μάσκα του. Μπορεί να μην είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να κολλήσουμε όλοι», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής των ΜΕΘ Βενιζελείου Αναστάσιος Κιούλπαλης.

Πρόληψη και σεβασμός - «Ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του και τον άλλο»

Την πεποίθησή του πως ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και πως ο εκάστοτε άνθρωπος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τόσο τον εαυτό του όσο και τον συνάνθρωπό του στο ζήτημα της μάσκας εξέφρασε ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Συστάσεις και ανακοινώσεις υπάρχουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συστήνεται η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Προσωπικά, θεωρώ πως η λήψη της απόφασης πρέπει να εστιάζει σε δύο σημεία: αφενός στον εαυτό του ατόμου και αφετέρου στον άλλο. Ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί τον άλλο, που είναι ο συμπολίτης, ο γείτονάς του κ.λπ. Αυτός ο άλλος ενδεχομένως αντιμετωπίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα και σε περίπτωση που νοσήσει μπορεί να κινδυνέψει. Μπορεί να μην κινδυνέψει τόσο άμεσα, αλλά μπορεί να γίνει φορέας μιας λοίμωξης ή ακόμη και επαναλοίμωξης. Ο πολίτης πρέπει να σκεφτεί και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Παραμένει, παρά το γεγονός πως η κατάσταση δεν είναι τόσο αποθαρρυντική. Η λήψη της απόφασης πρέπει να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό μας και από τον άλλο», ανέφερε ο κ. Λιονής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News