Κρητικό ελαιόλαδο: Ελπίδες για άνοδο στις τιμές των παραγωγών

Κρήτη
Κρητικό ελαιόλαδο: Ελπίδες για άνοδο στις τιμές των παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τονίζεται η άμεση ανάγκη της χρήσης νερού στις αρδευόμενες εκτάσεις της Μεσαράς και της Παλαιόχωρας

Ευοίωνες προοπτικές αλλά από ένα δυσάρεστο γεγονός φαίνεται ότι υπάρχουν για το κρητικό ελαιόλαδο. «Ο θάνατός σου, η ζωή μου»; Αυτή η όχι και τόσο «ανθρώπινη» αρχή, που όμως διέπει το εμπόριο από τα βάθη των αιώνων, φαίνεται να ισχύει για μια φορά ακόμα, μετά την ανομοιόμορφη και προβληματική καρπόδεση της ελιάς στην Ισπανία, έπειτα από τις πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτήρισαν και τη χώρα μας.

Μάλιστα, στη σελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με την υπογραφή του επιστημονικού συνεργάτη του ΣΕΔΗΚ, γνωστού γεωπόνου, Νίκου Μιχελάκη, τονίζεται η ανάγκη της χρήσης νερού στις αρδευόμενες εκτάσεις της Μεσαράς και της Παλαιόχωρας, για να αποφύγουν οι παραγωγοί, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, παρόμοια προβλήματα στο στάδιο της ανθοφορίας, ενώ διαπιστώνονται κι εκεί προβλήματα, σε επίπεδο Κρήτης. Μια συμβουλή που, δίνει προς τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας και ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Σμυρνάκης.

Στο μεταξύ, πάντως, οι τιμές στην Κρήτη φτάνουν μέχρι και τα 3,65 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για συνεχή άνοδο των τιμών παραγωγού και φαινομενικά καλές προοπτικές και για την επόμενη χρονιά, παρότι φαίνεται πως η χώρα μας θα έχει πρωτόγνωρη βεντέμα, εάν βέβαια στο μεταξύ συνεχιστούν οι καλές καιρικές συνθήκες, με εξαίρεση τον τελευταίο μίνι καύσωνα και τους καυτούς νοτιάδες, που μόνο καλό δεν κάνουν.

Ανάγκη για άμεσες αρδεύσεις

Όπως αναφέρει ο Νίκος Μιχελάκης στη σελίδα του ΣΕΔΗΚ. «η αρκετά όψιμη, αλλά πλούσια φετινή ανθοφορία της ελιάς, ενώ εξελίσσεται μέχρι στιγμής αρκετά καλά και στην πλειονότητά της βρίσκεται πλέον στην ευαίσθητη φάση της καρπόδεσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σοβαρούς κινδύνους:

Η συνεχιζόμενη παρατεταμένη ξηρασία των δύο τελευταίων μηνών της άνοιξης και τα πρόσφατα κύματα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τελευταία σε όλη τη χώρα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για ζημιές στην άνθιση-καρπόδεση.

Το ύψος των βροχοπτώσεων της φετινής άνοιξης, ενώ κατά τον Μάρτιο ήταν αρκετά ικανοποιητικό, κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ήταν απελπιστικά χαμηλό και φυσικά ανεπαρκές για τις ελιές»...

Παρακάτω αναφέρει πως η εδαφική υγρασία, η οποία κατά την καρπόδεση απαιτείται να είναι ικανοποιητική, εκτιμάται ότι «θα είναι ανεπαρκής σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η κατάσταση στους ελαιώνες των περιοχών εκείνων όπου οι βροχοπτώσεις και κατά τον Μάρτιο ήταν χαμηλές (κάτω από 70 mm), όπως στις νότιες περιοχές στα Χανιά (Παλαιόχωρα) και στις περιοχές Μεσαράς Ηρακλείου (Μοίρες, Γόρτυνα)».

Παρακάτω, ο κ. Μιχελάκης αναφέρει ότι αποθέματα νερών, ευτυχώς φέτος, φαίνεται να υπάρχουν παντού. Επομένως χρήσιμο θα είναι να αξιοποιηθούν όταν χρειάζεται.

«Εννοείται ότι οι παλαιές δοξασίες ότι “δεν κάνει να ποτίζουμε ελιές στην άνθιση” βέβαια δεν ισχύουν, όπως έχει αποδειχτεί από πολυετή πειράματα που έγιναν πριν από χρόνια στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων. Με τα πειράματα αυτά αποδείχτηκε ότι πλούσιες αρδεύσεις μόνο κατά την άνοιξη ωφελούν τόσο, όσο και κανονικές αρδεύσεις όλο το καλοκαίρι! Επομένως όσοι θέλουν να διασφαλίσουν μια καλή παραγωγή ας μην παραλείψουν τις αρδεύσεις», όπως καταλήγει.

«Απειλή» ένας καύσωνας - Στην πρώιμη ζώνη τα προβλήματα

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελιές ποικιλίας Κορωνέικης στην Κρήτη βρίσκονται σε διάφορα στάδια. Στις πρώιμες (παράκτιες) περιοχές η καρπόδεση ολοκληρώθηκε και οι νεαροί καρποί απόκτησαν μέγεθος κόκκου σταριού. Στις μεσοπρώιμες (ενδοχώρα) βρίσκονται στο στάδιο πτώσης πετάλων-καρπόδεσης και στις όψιμες (ημιορεινές) στο στάδιο της άνθισης.

Στην πρώιμη ζώνη έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία στην εξέλιξη της άνθισης και στην καρπόδεση. Παρά την πλούσια ανθοφορία διαπιστώνεται σχετικά μειωμένη καρπόδεση και διαφορετικών ταχυτήτων αύξηση των καρπών, φαινόμενα που πιθανόν να οφείλονται κατά τόπους σε απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών στο χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι λειτουργίες διαφοροποίησης σε επίπεδο άνθους που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή. Δεν αποκλείονται και άλλοι παράγοντες όπως έντομα (καλόκορη, βαμβακάδα) και παρενιαυτοφορία.

Σύμφωνα με τα δελτία πρόγνωσης καιρικών συνθηκών, ο πρώιμος καύσωνας τις προσεχείς μέρες επηρεάζει τη βλάστηση και την ανάπτυξη του καρπού. Την κρίσιμη αυτή περίοδο τα ελαιόδεντρα πρέπει να βρίσκονται σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τη θερμική καταπόνηση και να αποφύγουν κινδύνους αφυδάτωσης για να διασφαλιστεί μια καλή παραγωγή. Το αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται άμεσες αρδεύσεις όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώθηκαν περιορισμένες βροχοπτώσεις τους δύο τελευταίους μήνες. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι ξηρικοί ελαιώνες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News