ΕΝΦΙΑ: Δεύτερη σε ποσοστό μείωσης η Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
ΕΝΦΙΑ: Δεύτερη σε ποσοστό μείωσης η Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη 360.949 ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ακίνητη περιουσία 40,65 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν 118,55 εκατ. ευρώ - Ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ συνολικά η περιουσία 54 ιδιοκτητών στην επικράτεια

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν οι κάτοικοι της Κρήτης, μολονότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυξήθηκε κατά μέσο όρο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που επεξερεγάστηκε το neakriti.gr.

Στην επικράτεια, η ακίνητη περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στα 761 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 120 περίπου δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, οπότε υπολογιζόταν στα 643 δισ. ευρώ. H σημαντική αύξηση που προκύπτει οφείλεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. 

Το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων ανέρχεται στα 577,78 δισ. ευρώ με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να είναι μικροϊδιοκτήτες, που απλά διαθέτουν ένα σπίτι ή οικόπεδο ή μικρό ποσοστό δικαιωμάτων σε κάποιο ακίνητο. Στον αντίποδα, μόλις 54 ιδιοκτήτες διαθέτουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 10 εκατ. ευρώ, με την αξία της περιουσίας τους να ξεπερνάει το 1,07 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 163.296 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.

Και στην Κρήτη υπήρξαν περιοχές που είδαν να αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί 360.949 ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ακίνητη περιουσία 40,65 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 118,55 εκατ. ευρώ φόρο ΕΝΦΙΑ, ποσό μικρότερο από πέρυσι.

Μάλιστα, η Κρήτη είναι στις τρεις πρώτες Περιφέρειες της χώρας με τη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρώτη σε μείωση το φόρου έιναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο φόρος σημειώνει μείωση κατά 20,95% σε σύγκριση με το 2021 και  Ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης με μείωση 19,09% και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με μείωση κατά  19,06%.

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε δέκα ισόποσες δόσεις, ενώ δεν θα έχουν περαιτέρω μείωση εάν τον εξοφλήσουν εφάπαξ. Υποενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση πληρώνεται τέλη Φεβρουαρίου 2023.

(Φωτογραφία απο: Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News