Αλησμόνητες πατρίδες: Με ευλάβεια και συγκίνηση κρατούν τις εικόνες από την Μικρά Ασία (βίντεο)

Κρήτη
Αλησμόνητες πατρίδες: Με ευλάβεια και συγκίνηση κρατούν τις εικόνες από την Μικρά Ασία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή η μνήμη παραμένει ζωντανή

Ιερά κειμήλια προσφύγων από τη Μικρά Ασία, υποδέχτηκε το πρωί ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια Χανίων. Απόγονοι Μικρασιατών κρατώντας εικόνες που οι πρόγονοι τους έφεραν στην Κρήτη το 1922, συμμετείχαν συγκινημένοι στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Οι εικόνες αυτές κρατούν άσβεστη τη θρησκευτική παράδοση των Μικρασιατών που ερχόμενοι στην Κρήτη έφεραν ένα ολόκληρο πολιτισμό μαζί τους.

Με τις μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να παραμένουν ζωντανές, απόγονοι προσφύγων συμμετείχαν με δάκρυα στα μάτια στην τελετή υποδοχής των ιερών κειμηλίων των προγόνων τους, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια.

Εικόνες που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πήραν μαζί με τις αποσκευές τους το 1922 , αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντα τους, κρατούν άσβεστη τη θρησκευτική παράδοση των Μικρασιατών που ερχόμενοι στην Κρήτη έφεραν ένα ολόκληρο πολιτισμό.

«Η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπά σε όλη την Ελλάδα. Το 2022 είναι μια χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες. Μια ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι», επεσήμανε η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων Στέλλα Γκοτζάνη.

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος Χανίων Σοφία Μαλανδράκη επεσήμανε ότι, «αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν αφορμή για να γνωριστούμε με την ιστορία. Είναι ο τρόπος για αναδείξουμε την επιρροή στην Κρήτη, τον πολιτισμό και τα έθιμα της που έφεραν οι Μικρασιάτες στο νησί».

Στην τελετή τον δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Αλόγλου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνεχίζονται αύριο στο μνημείο Μικρασιατών όπου θα φυτευτούν συμβολικά από παιδιά 100 λουλούδια, ένα για κάθε χρόνο από τον ξεριζωμό.

Αύριο Κυριακή πέφτει η αυλαία της έκθεσης «Της Προσφυγιάς Φανάρι – Ιστορίες Ποδοσφαίρου από την Μικρά Ασία στα Χανιά» που φιλοξενείται στο Γυαλί Τζαμί.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνεχίζονται αύριο, Κυριακή 29 Μαΐου στο μνημείο Μικρασιατών όπου θα φυτευτούν συμβολικά από παιδιά 100 λουλούδια, ένα για κάθε χρόνο από τον ξεριζωμό.

Επίσης, αύριο πέφτει και η αυλαία της έκθεσης «Της Προσφυγιάς Φανάρι - Ιστορίες Ποδοσφαίρου από την Μικρά Ασία στα Χανιά» που φιλοξενείται στο Γυαλί Τζαμί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News