Κρήτη: Αντιδράσεις για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στα Πανεπιστήμια

Κρήτη
Κρήτη: Αντιδράσεις για το ενιαίο ψηφοδέλτιο στα Πανεπιστήμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ στην Κρήτη, μιλούν για την απόφαση Κεραμέως να δώσει «τέλος» στις φοιτητικές παρατάξεις

Δε συνυπογράφουν τις θέσεις του νομοσχεδίου που θα έρθει σε εύλογο χρονικό διάστημα στη Βουλή, με φόντο τις αναδιατάξεις στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα τις αλλαγές που αφορούν στην κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και την είσοδο manager στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΚΣ και της ΠΑΣΠ, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των κεκτημέτων του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, κρατάει στάση αναμονής, με τον εκπρόσωπό της να υποστηρίζει πως θα πρέπει να δούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα πώς θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις όπως το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πανεπιστήμια: Tέλος στις φοιτητικές παρατάξεις - Εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλα τα ΑΕΙ

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας. Με αυτές τις αλλαγές, όπως έχει προαναγγείλει η ίδια, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα «πιο λειτουργικό» πανεπιστήμιο το οποίο θα συνδέεται με την κοινωνία. Το νομοσχέδιο αυτό, που θα ψηφιστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα φέρει και δύο σημαντικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης του πανεπιστημίου. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με τις φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες καταργούνται και στη θέση τους έρχεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου οι φοιτητές που θα έχουν λόγο θα είναι εκλεγμένοι από τη φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημιακού τους τμήματος.

Και η δεύτερη αλλαγή σχετίζεται με την είσοδο του manager στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, που θα εποπτεύει και θα έχει καθοριστικό ρόλο στα ακαδημαϊκά πεπραγμένα. Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με εκπροσώπους φοιτητών προκειμένου να ερωτηθούν ως προς το πώς αντιλαμβάνονται τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Ο γραμματέας της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ ΑΕΙ Ηρακλείου Γιώργος Ζεμπίλης, μιλώντας για τις επικείμενες αλλαγές, τόνισε πως «το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα που θα έχει και έπειτα να το κρίνουμε. Εγώ πιστεύω πως θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ διαφορετικό, καθώς πολλοί φοιτητές που δεν εκφράζονται μέσα από συγκεκριμένη παράταξη ενδεχομένως θα έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στα κοινά του πανεπιστημίου. Και ενδεχομένως να έχουμε χαμηλότερα ποσοστά αποχής από τις φοιτητικές κάλπες. Όσον αφορά στην είσοδο του manager στο ελληνικό πανεπιστήμιο, θα πρέπει να τη δούμε ως μια προσπάθεια από το υπουργείο να μοιραστούν οι αρμοδιότητες και να μην έχει τις αποκλειστικές αρμοδιότητες ο πρύτανης».

«Οργή» από ΠΑΣΠ και ΠΚΣ - «Η ήττα της ΔΑΠ... η αιτία»

Εντελώς αντίθετες στις κυβερνητικές προθέσεις εμφανίστηκαν οι εκπρόσωπο της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ, κάνοντας λόγο για ένα πανεπιστήμιο που υποβαθμίζεται, ενώ έμμεσα καταργείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. «Η προσωπική μου άποψη και η άποψη της ΠΑΣΠ είναι πως με την ύπαρξη των παρατάξεων διασφαλίζεται μια συνέχεια και συνέπεια... Η ΠΑΣΠ είναι εναντίον του ενιαίου ψηφοδελτίου και της πανεπιστημιακής αστυνομίας και υπέρ των οργάνων διοίκησης και συνδιοίκησης.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχεια ενός κοινού τρόπου διεκδίκησης. Διασφαλίζεται μια συνέχεια στο φοιτητικό κίνημα που δεν εξαρτάται από τις διαπροσωπικές σχέσεις του καθενός και της καθεμίας. Μέσα από την ύπαρξη των παρατάξεων διασφαλίζεται η κινηματικότητα και πιο συγκεκριμένα ότι θα υπάρχουν θέσεις που θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας, παρά τις όποιες αντισυμβαλλόμενες απόψεις. Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι η κ. Κεραμέως προχωράει στην κατάργηση των παρατάξεων μετά την αποτυχία της πρωτιάς της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ σε πανελλαδικό επίπεδο. Θεωρώ πως θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις», είπε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Σαμαριτάκης, ενώ μιλώντας για την είσοδο του manager στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια υποστήριξε: «Με την είσοδο του manager στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια καταργείται το αυτοδιοίκητο. Καταργείται το γεγονός πως το κάθε Ίδρυμα θα μπορεί να αποφασίζει για τις ανάγκες του».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει “χέρι” ως προς το πώς θα λειτουργούν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ακούγεται το αφήγημα πως πρέπει να βγουν από τη μέση οι παρατάξεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να “χωνέψει” πως στις φετινές εκλογές η Ν.Δ. κατατροπώθηκε. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ τόνιζε πως στήριξη στη ΔΑΠ είναι στήριξη στις εκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης, όπως είναι: το ν+2, φοιτητικοί σύλλογοι. Η Πανσπουδαστική βγήκε πρώτη δύναμη και δόθηκε το μήνυμα της καταδίκης της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι φοιτητές καταδίκασαν το σύνολο των νομοσχεδίων και βάζουν μπροστά τις ανάγκες τους. Τα μεταπτυχιακά θα πληρώνονται, ενώ η απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας θα βρίσκεται εκτός των προπτυχιακών σπουδών. Όσον αφορά τον manager, είναι σαφές πως μιλάμε για επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των σπουδών. Τα πανεπιστημιακά προγράμματα γίνονται εξειδικευμένα δίχως ολοκληρωμένη γνώση», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ και πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Αυγουστάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News