Κακοποίηση παιδιών: Έκκληση των ειδικών στην κοινωνία να μην σιωπά - «Σοκάρει η σκληρότητα των περιστατικών» (vid)

Κρήτη
Κακοποίηση παιδιών: Έκκληση των ειδικών στην κοινωνία να μην σιωπά - «Σοκάρει η σκληρότητα των περιστατικών» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομικοί λόγοι και διαπροσωπικές σχέσεις «ευθύνονται» για τις κακοποιήσεις παιδιών
  • Σε «αχαρτογράφητα ύδατα» τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών
  • Σωτήριες οι τηλεφωνικές γραμμές «197» και «1107»
  • Ο εγκλεισμός αύξησε τα περιστατικά και μείωσε τις καταγγελίες
  • Καμπανάκι των ειδικών για ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου
  • Στο μικροσκόπιο το νομικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων
  • Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων και εφήβων ή ακόμα και με δράστες τα ίδια τα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη σκληρότητα. Μέλη της επιστημονικές κοινότητας, μιλώντας σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο σημείωσαν πως την περίοδο του εγκλεισμού, λόγω κορωνοϊού, αυξήθηκαν τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον και μειώθηκαν οι καταγγελίες.

    Ειδικότερα, σε «αχαρτογράφητα ύδατα» κινούνται τα περιστατικά κάθε μορφής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα, καθώς είναι περιορισμένες οι περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται.

    Η επιστημονική κοινότητα απευθύνει έκκληση «να ανοίγουν τα στόματα και το ''χαλί – κρυψώνα'' να πάει στην άκρη», ώστε να απλωθεί ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας σε ανήλικους και εφήβους. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως όχι μόνο η καραντίνα, αλλά και η οικονομική και κοινωνική κρίηση που ακολούθησαν, εκτόξευσαν τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών στον ενδοοικογενειακό χώρο, ,καθώς η απίστευτη σκληρότητα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και που αποτυπώνεται σε πολλά περιστατικά κακοποίησης παιδιών, οφείλεται στις συνέπειες σκληρών καταστάσεων, που σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα και διαπροσωπικές σχέσεις.

    Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί σε κακοποίηση με θύμα ή και δράστη ανήλικους, είναι το διαδίκτυο, με τους ειδικούς να κρούουν συνεχώς «καμπανάκι» στους γονείς.

    Στην ημερίδα -που παρακολούθησαν κυρίως παιδαγωγοί που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για την προστασία ανηλίκων σε διάφορες δομές- παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα παιδιά, το οποίο όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ πίσω συγκριτικά με άλλες ευρωπαικές χώρες.

    (φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News