Τουρισμός: Οι δύο σκόπελοι που απειλούν την ανάκαμψη του κλάδου τη φετινή σεζόν

Κρήτη
Τουρισμός: Οι δύο σκόπελοι που απειλούν την ανάκαμψη του κλάδου τη φετινή σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα κενά στο προσωπικό, οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στον κλάδο του τοαυρισμού, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ο αθέμητος ανταγωνισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, απειλούν σημαντικά τις τουριστικές προοπτικές του φετινού καλοκαιριού

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει μαζί και ο προβληματισμός των ανθρώπων του κλάδου. Παρά τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά καλή χρονιά που θα κυμανθεί στα προπανδημικά επίπεδα, ο κλάδος μαστίζεται από δύο μεγάλα ζητήματα.

Διαβάστε επίσης

⇒ Εστίαση: Επιχειρήσεις χωρίς... προσωπικό στο Ηράκλειο - Κινδυνεύει ο ποιοτικός τουρισμός

Το πρώτο έγκειται στις ευάριθμες κενές θέσεις εργασίας ανά την επικράτεια, με την τουριστική βιομηχανία να έχει άμεση ανάγκη από 50.000 εργαζόμενους, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις περιπτώσεις αθέμητου ανταγωνισμού από το χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γιατί γυρνάνε την πλάτη τους στον τουρισμό οι Έλληνες

Οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, οι συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μερικά μόνο από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αποστροφή προς τον τουριστικό κλάδο σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως αναφέρουν οι επαΐοντες, τα παραπάνω παρατηρούνται κυρίως σε ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης, περιπτώσεις όπου συμφύουν τόσο η μαύρη εργασία όσο και η μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης

 Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: Συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, εξηγεί ότι η οικονομική επισφάλεια, απότοκο τόσο της εποχής της πανδημίας όσο και την εποχικότητας, πιθανώς να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους εξαιτίας των οποίων οι εργαζόμενοι γυρνούν την πλάτη τους στον τουρισμό. Όπως ο ίδιος σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό τρόπο που η πανδημία διαμόρφωσε το υπάρχον εργασιακό σκηνικό στον κλάδο, το 2020, 1/3 εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο ίδιος κατέθεσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2021 μεταφράστηκε σε σχεδόν 18%.

Η έλλειψη προσωπικού - Ξενοδοχοϋπαλλήλους από τρίτες χώρες ζητάει ο ΣΕΤΕ

Όπως είπε στην συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος: «Θέλουμε στρατηγική προσέγγιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε εργαζόμενους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες, κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές απασχόλησης που έχουν να κάνουν με δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης νέων ανθρώπων τον χειμώνα στους προορισμούς, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από πολιτική επιδομάτων στην πολιτική της επιδότησης εργασίας. Αν δεν το κατανοήσουμε και δεν κάνουμε τομές και γενναίες παρεμβάσεις, το πρόβλημα θα το έχουμε τα επόμενα χρόνια όχι ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά ως προς την αλλοίωση του προϊόντος».

Η βραχυχρόνια μίσθωση βραχνάς για την αγορά

«Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε». Ανέφερε σχετικά ο κ. Ρέτσος, προσθέτοντας, «η άναρχη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εκτός από στρέβλωση του ανταγωνισμού, μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος».

«Εχουμε ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε», τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Τουρισμός: Ο ξενοδοχειακός χάρτης της Κρήτης - Στα 32.000 τα δωμάτια Αirbnb

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιστιλής δήλωσε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αρχής με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνονται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO), μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν αναρτημένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)».

Συνεχίζοντας ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε, «στρέφουμε πλέον το ενδιαφέρον μας και σε άλλες πλατφόρμες, με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα. Τίθενται και νέες προκλήσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστρατήγηση. Ταυτόχρονα, εντείνουμε τους ελέγχους μας γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό».

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News