Κρήτη: «Προσοχή για να μην καούμε» - Προσάναμμα τα ακαθάριστα οικόπεδα

Κρήτη
Κρήτη: «Προσοχή για να μην καούμε» - Προσάναμμα τα ακαθάριστα οικόπεδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη με προβλήματα και με άναρχη δόμηση, καθώς πολλοί δρόμοι δεν καταλήγουν σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης, όπου θα μπορεί κάποιος να απεγκλωβιστεί ουσιαστικά σε μία πυρκαγιά ή μία πλημμύρα», υπογραμμίζει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη

Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες στην Κρήτη, τόσο και επανέρχεται η υπόθεση της ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η ευσυνειδησία του απλού κόσμου απέναντι στον εχθρό που λέγεται «πυρκαγιά», με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, να μιλάει για ζητήματα πρόληψης, αλλά και για το πόσο ξεχώρισε η Κρήτη πέρυσι.

«Πάντως, πριν την 1η Μαΐου, έπρεπε όλα τα οικόπεδα να έχουν καθαριστεί, κάτι που δεν έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοζυράκη και κάλεσε όλους τους πολίτες να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία στους δικούς τους χώρους, για να μη φτάσουμε σε καταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, που δύσκολα πλέον θα ελέγχονται.

«Εδώ ισχύει αυτό που συμβαίνει και με τις κατεδαφίσεις. Δηλαδή, αν δεν κάνει τον καθαρισμό του οικοπέδου του ο ιδιώτης, τότε πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη για να κάνει τις εργασίες αυτές και στη συνέχεια να χρεώσει το κόστος τους στον ιδιώτη», δήλωσε η Μαρία Κοζυράκη.

Πάντως, η ίδια δε θεωρεί ότι μέχρι σήμερα όλη αυτή η προσπάθεια έχει προχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε και εκτιμά ότι, για να υπάρξει πρόοδος αυτών των σημαντικών εργασιών, καλό θα είναι μεγάλοι Δήμοι να έρθουν σε επικοινωνία με τις κατά τόπους Κοινότητες, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και πίεση σ’ εκείνους τους κατοίκους που δεν έχουν κάνει τον καθαρισμό του οικοπέδου τους.

Εν τω μεταξύ, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης υπενθυμίζει κάτι που είχε ξαναδηλώσει. «Έχουμε περιοχές στην Κρήτη με προβλήματα. Μάλιστα, έχουμε τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος ακριβώς επειδή έχουμε άναρχη δόμηση. Επειδή πολλοί δρόμοι είναι αδιέξοδοι, αφού δεν καταλήγουν σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης, όπου θα μπορεί κάποιος να απεγκλωβιστεί ουσιαστικά σε μία πυρκαγιά ή μία πλημμύρα, μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις όπου θα εγκλωβιστεί κόσμος. Υπάρχουν τέτοιες περιοχές», σύμφωνα με την ίδια.

Ωστόσο, η κ. Κοζυράκη διευκρινίζει ότι οι κίνδυνοι σε τέτοιες περιοχές είναι μεγαλύτεροι στην περίπτωση της πλημμύρας. «Και αυτό συμβαίνει όσο δε λαμβάνονται μέτρα ή όσο λαμβάνονται μέτρα αλλά δεν υλοποιούνται. Όσο λοιπόν γίνεται αυτό, θα υπάρχει πάντα πολύ μεγάλη επικινδυνότητα και στο νησί μας, ως προς το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών. Και τρέχουμε κυριολεκτικά πίσω από τα γεγονότα. Και όταν θα συμβεί κάτι, θα ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο», τονίζει κατηγορηματικά.

Οι δασοκομάντος

Αναφορικά με τις προσλήψεις του προσωπικού που θα ριχτεί φέτος στη μάχη κατά της πυρκαγιάς, σε προληπτικό αλλά και σε κατασταλτικό στάδιο εφόσον κριθεί αναγκαίο, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης λέει χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει προσλήψεις δασκοκομάντος σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη έχει γίνει πρόσληψη 60 ατόμων, που θα επεμβαίνουν άμεσα σε διάφορα συμβάντα. Σε κάθε περίπτωση όμως, καθένας από μας, ως απλός πολίτης, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Και θα πρέπει να κάνει από την πλευρά του ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέπονται συμβάντα πυρκαγιάς. Διότι, συνήθως, όταν ξεκινήσει ένα τέτοιο συμβάν, μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και να τεθούν σε περιορισμό. Οπότε είναι καλό και θεμιτό ένας πολίτης να λαμβάνει τα μέτρα του, για την προάσπιση της περιουσίας του, για την προάσπιση της ζωής του, και να υπακούει και στις οδηγίες των ειδικών και κυρίως σε περιπτώσεις όπου έχουμε πολύ αυξημένη θερμοκρασία ή πολύ ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς είναι αυξημένος».

Εφιαλτικό το καλοκαίρι του 2021

Μάλιστα, με μία λέξη χαρακτηρίζει για την Ελλάδα η κ. Κοζυράκη την περυσινή χρονιά. «Ήταν Αρμαγεδδών», λέει χαρακτηριστικά. Όμως, η Κρήτη ξεχώρισε θετικά, όπως τονίζει. «Στο νησί μας η χρονιά πήγε πολύ καλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που είχαμε όλα αυτά τα σοβαρά γεγονότα δασικών πυρκαγιών, με την εξαφάνιση εκατομμυρίων στρεμμάτων, και μάλιστα ήμασταν τυχεροί που δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα»!

Σύμφωνα με την ίδια, «στην Κρήτη ήμασταν αρκετά τυχεροί. Κι αυτό σημαίνει ότι δούλεψαν καλά οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και ότι και οι πολίτες επαγρυπνούσαν περισσότερο από άλλα χρόνια. Γιατί θεωρώ ότι και οι πολίτες τρόμαξαν. Έβλεπαν τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ελλάδα και ήταν πιο προσεκτικοί. Ήταν πολύ κακό καλοκαίρι για τις δασικές πυρκαγιές στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Καταλήγοντας, η Μαρία Κοζυράκη λέει: «Ακόμα και πολλά περιστατικά να είχαμε στο νησί μας, τουλάχιστον αντιμετωπίστηκαν πριν πάρουν έκταση. Για παράδειγμα, η φωτιά στον Άγιο Θωμά, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News