Κρήτη

Κοτσώλης: Έτσι θα γίνει πιο απλή η κτηματογράφηση - Πολλές ιδιαιτερότητες στην Κρήτη

Μόλις στο 9,4% το ποσοστό συμμετοχής σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Μαλεβίζι - Για χρέος απέναντι στην επόμενη γενιά, προκειμένου να της παραδώσουμε μια ιδιοκτησία χωρίς προβλήματα, έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης

Την ώρα που η διαδικασία της κτηματογράφησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο Δήμο Ηρακλείου, το Μαλεβίζι και τη Χερσόνησο, τα αθροιστικά ποσοστά των ιδιοκτητών που έχουν ολοκληρώσει τις δηλώσεις τους, εξακολουθούν σε επίπεδο Κρήτης να είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Για την διαδικασία δόθηκε νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου, όμως στις πρώτες περιοχές της χώρας που ολοκληρώθηκε, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν δήλωσαν την περιουσία τους, είναι έτοιμοι να μπουν σε δικαστικό αγώνα με το δημόσιο για να τις πάρουν πίσω.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι καλούν τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν άμεσα να δηλώσουν την περιουσίας τους, διευκρινίζοντας ότι αν ένα ακίνητο χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτήτη, περιέρχεται στη δημόσια περιουσία.

Το δραματικό χαμηλό ποσοστό προσέλευσης σε περιοχές όπως τα υπόλοιπα του Δήμου Ηρακλείου, τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι, προβληματίζει έντονα τους αρμόδιους που χθες σε ενημέρωση προς τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου και τους δημάρχους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου γνωστοποίησαν ότι το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μόλις στο 9,4%.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει ο πολίτης όταν δηλώνει έγκαιρα τα δικαιώματα του στο κτηματολόγιο, ενώ αναφέρθηκε και στο δραματικά χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης.

«Είναι αλήθεια ότι στην Κρήτη υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν χρησικτησίες, βοσκοτόπια, δια λόγου μεταβιβάσεις, και όλα αυτά δημιουργούν μια πολυπλοκότητα στο μυαλό των πολιτών που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης;

Όπως τονίζει ο κ. Κοτσώλης, «τα πάντα μπορούν να γίνουν πολύ απλά. Ο πολίτης πρέπει να πάει στο γραφείο Κτηματογράφησης και εκεί να εντοπίσει το ακίνητο του με την βοήθεια των μηχανικών. Έχοντας στα χέρια τους το Ε9 και πηγαίνοντας στα κατά τόπους γραφεία, είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε περίπτωση χρησικτησίες μια ένορκη δήλωση για να καλυφθεί το νομικό κομμάτι της δήλωσης, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να βρούμε στον χάρτη πάνω που βρίσκεται το ακίνητο».

Επιπρόσθετα, με βάση και το οικονομικό βάρος της όλης διαδικασίας, ο κ. Κοτσώλης συμβούλευσε τους πολίτες της Κρήτης να «προσκομίσουν στο γραφείο κτηματογράφησης ότι έχουν, από παλιά έγγραφα, διαγράμματα με τα οποία έχουν πάρει επιδοτήσεις – που αποτελούν επαρκέστατο τρόπο να βρούμε το ακίνητο. Δεν χρειάζεται τοπογραφικό, δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για να αποτυπώσει σε ένα κτηματολογικό διάγραμμα την ιδιοκτησία του. Αρκεί κάποιος να έχει μια εποπτεία του ακινήτου, να ξέρει περίπου που είναι, ίσως και μέσα από έναν χάρτη του κτηματολογίου με βάση τα δέντρα να εντοπιστεί το ακίνητο. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται πάρα πολύ το κόστος δήλωσης».

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, τόνισε πως «η εναλλακτική είναι να το αφήσει κανείς στην μοίρα του και κάποια στιγμή να βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να αποδείξει ότι κάτι είναι δικό του και τότε θα είναι πιο δύσκολο. Οποιαδήποτε δήλωση είναι καλύτερη από μη δήλωση».

Σε ερώτηση για το αν το προσωπικό επαρκεί για να καλύψει την αυξημένο ροή πολιτών, ο κ. Κοτσώλης απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. «Τα προβλήματα θα υπάρξουν αν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας εμφανιστούν στα γραφεία της κτηματογράφησης εκατοντάδες άνθρωποι. Προφανώς αυτοί δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν την τελευταία στιγμή».

Αναφορικά με τα ποσοστά συμμετοχής στην Κρήτης, ο Γενικός Διευθυντής επεσήμανε πως παρά τις ιδιαιτερότητες του νησιού, τόσο στο νότιο κομμάτι του Ηρακλείου όσο και στο Λασίθι, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στο Λασίθι έχουμε πλησιάσει στο 90%, στη Νότια Κρήτης είμαστε στο 83%. Αυτά είναι ποσοστά που μπορούμε να πετύχουμε και στο βόρειο Ηράκλειο και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανέφερε ότι η δήλωση της «ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι και ένα χρέος απέναντι στην επόμενη γενιά, να της παραδώσουμε δηλαδή μια ιδιοκτησία καθαρή, χωρίς προβλήματα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά μας για δικές μας παραλείψεις».

Παράταση ενός μήνα και για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες

Ένα μήνα παράτασης στην υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη έδωσε χθες η κυβέρνηση, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη και του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή. Το αίτημα για την παράταση τέθηκε από τον Νίκο Καλογερή, ο οποίος τόνισε προς τον υπουργό ότι δε φτάνει σε καμία περίπτωση ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που είχε δοθεί με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2022.

Ο κ. Καλογερής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, την ιδιαιτερότητα που υπάρχει για τις Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου και το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Ηρακλείου, όπου ταυτόχρονα με τη διαδικασία των αναρτήσεων των δασικών χαρτών υποβάλλονται και οι δηλώσεις των ιδιοκτητών για το Κτηματολόγιο, με καθυστέρηση τριών χρόνων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της συγκυρίας είναι η πλήρης αδυναμία των εμπλεκόμενων επαγγελματιών στους οποίους απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, λόγω και του ελλιπέστατου υποβάθρου, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός, παρόλο που κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος, συμφώνησε στην παράταση, αλλά μόνο για ένα μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, παρά το γεγονός ότι το διάστημα αυτό δεν είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό αυτό έργο με την πληρότητα που απαιτείται. Αλλά έδωσε μόνο τον ένα μήνα, επικαλούμενος τις δεσμεύσεις της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Καλογερής ευχαρίστησε τον υπουργό για την αποδοχή της ανάγκης παράτασης της διαδικασίας και την Ντόρα Μπακογιάννη για την αποφασιστική στήριξή της στο δίκαιο αίτημα των πολιτών της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια