Δασικοί χάρτες: Νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: Νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύρισε ξανά η κλεψύδρα για τους δασικούς χάρτες και τις πρασινισμένες ιδιόκτητες περιουσίες που αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοιες με την υποβολή ένστασης, μοιραία θα περνούσαν στην ιδιοκτησία του δημοσίου - Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε στην παράταση ενός μηνός για την υποβολή των αντιρρήσεων - Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος

Σε βόμβα έτοιμη να σκάσει παρασύροντας χιλιάδες ιδιοκτησίες που μοιραία θα περάσουν στα χέρια του δημοσίου, εξελίσσεται η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες, που αρχικά ως ημερομηνία ορόσημο για την υποβολή ενστάσεων είχε οριστεί η 31η Μαϊου, με την κυβέρνηση να μη δίνει άλλο περιθώριο.

Νωρίτερα μέσα στην ήμερα (26/5) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, μετά από αίτημα του τελευταίου, με αντικείμενο την παράταση υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 31 η Μαΐου 2022.

Ο κ. Καλογερής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, την ιδιαιτερότητα που υπάρχει για τις Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου και το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Ηρακλείου όπου ταυτόχρονα με τη διαδικασία των αναρτήσεων των δασικών χαρτών υποβάλλονται και οι δηλώσεις των ιδιοκτητών για το Κτηματολόγιο με καθυστέρηση τριών χρόνων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Σκρέκας συμφώνησε στην παράταση ενός μηνός για την υποβολή των αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, παρά το γεγονός ότι το διάστημα αυτό δεν είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό αυτό έργο με την πληρότητα που απαιτείται.

Στενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο

Στενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο και για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στην Κρήτη, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους με τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους. Ένα ελάχιστο μέρος ιδιοκτητών στην Κρήτη έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου, ενστάσεις, με την συντριπτική πλειοψηφία να περιμένει παράταση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί, τελικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα. γεγονός που πυροδοτεί τον κίνδυνο μεγάλες περιουσίες να χαθούν. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων θα πρέπει να μπουν άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να προχωρήσουν βήμα βήμα στην κατάθεση αίτησης αντίρρησης.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις κυρίως από ιδιοκτήτες στους ορεινούς όγκους του νησιού, όπου μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας και που με την αρχική καταληκτική ημερομηνία (31η Μαϊου) απειλούνταν να χάσουν τις ιδιοκτησίες που είχαν διά λόγου από τους προγόνους τους. Σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούν με σφοδρές αντιδράσεις και ζητούν παραιτήσεις.

Για το θέμα, μάλιστα, τοποθετήθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. 

Σημειώνεται πως η μόνη επιλογή που θα έχει ο πολίτης για να προστατεύσει την περιουσία του, θα είναι να προσφύγει κατά του χάρτη στο ΣτΕ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει υποβάλλει αντιρρήσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου όπου 715,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και 208,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα χορτολιβαδικές και βραχώδεις αν και από τη δασική υπηρεσία εκτιμιούνταν ότι οι ενστάσεις θα έφταναν τις 10.000, μέχρι αυτή την ώρα, 7 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα, μόλις έχουν φτάσει τις 3.500, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία καλώντας άμεσα το υπουργείο να αναθεωρήσει.

Καμπανάκι από τις Διευθύνσεις Δασών

Οι διευθύνσεις δασών κρούουν καμπανάκι για πιθανή οριστικοποίηση λαθών, αν δεν κατατεθούν εμπρόθεσμα οι αντιρρήσεις. Ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης μιλώντας στο neakriti.gr εξήγησε πως την 1η Ιουνίου οι δήμοι, τα μοναστήρια, η Περιφέρεια, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, θα δουν ένα γιγαντιαίο ποσοστό ιδιοκτησιών, να έχει χαρακτηριστεί ως δασικό.

Η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολυμνια Σκλαβάκη, τόνισε «να μην εφησυχάσει κανείς σε ότι αφορά τα ακίνητα του», καθώς ο χάρτης θα κλειδώσει

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:

  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Το έννομο συμφέρον.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παράβολου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Συνεχίζουμε με θεσμική υπευθυνότητα στην προσπάθεια για τους δασικούς χάρτες

Σε δήλωση αναφορικά με την ανακοίνωση την παράτασης προθεσμίας αντιρρήσεων επί του αναμορφωμένου δασικού χάρτη στο Ρέθυμνο προέβη ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης μετά από επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης του κρίσιμου για την Κρήτη ζητήματος των δασικών χαρτών, συνεχίζεται. Μετά και την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσα αναφορικά με την ενοποίηση της προθεσμίας για όσους επιθυμούν να εκφράσουν αντιρρήσεις επί του αναμορφωμένου δασικού χάρτη στην Κρήτη καθώς και με βάση την ανάγκη ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου του 30% των εκτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου συζητήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα την ανάγκη θέσπισης επιπρόσθετης παράτασης ανάγκη την οποία αναδείξαμε σε συνεργασία με συναδέλφους Βουλευτές της Κρήτης. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά ο οποίος με ενημέρωσε ότι παρά την ασφυκτική πίεση αποφασίστηκε η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αντιρρήσεων έως την 30/6/2022 για την Π.Ε. Ρεθύμνου.

Επί της ουσίας, συνεχίζουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων που ανέκυψαν από τις προχειρότητες σχεδιασμού και τα κενά που μοιραία δημιούργησε η νομοθέτηση «στο πόδι» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης και χωρίς ούτε μια σοβαρή και νομοτεχνικά ορθή παρέμβαση επίλυσης για 3,5 χρόνια. Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά ότι η οποία βελτιωτική κίνηση, η όποια προσπάθεια επίλυσης προήλθε αποκλειστικά από παρεμβάσεις που επεξεργάστηκε, ψήφισε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρω τα παραπάνω γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ενώ έχουν γίνει αρκετά βήματα υπάρχει μια σταθερή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος. Απέχουμε από κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών και αφήνουμε στους όψιμους θιασώτες της καθολικής απόσυρσης που θέλει τη χώρα έρμαιο του χθες, χωρίς δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο την αποκλειστικότητα των μαγικών λύσεων.

Συνεχίζουμε χωρίς εφησυχασμό, χωρίς πανηγυρισμούς αλλά και χωρίς πυροτεχνήματα. Προχωράμε με αίσθημα ευθύνης και ξεκάθαρη στόχευση, με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο

προτάσεων που έχουν στον πυρήνα τους την υπευθυνότητα, την αλήθεια και την πλήρη αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο εδώ και έξι χρόνια δίνουμε τη μάχη για τους δασικούς χάρτες».

«Πρόκειται για κεφαλοκλείδωμα και ξαφνικό θάνατο όπως λέμε στην ιατρική»

«Οι διορθώσεις που έγιναν στον χάρτη της Κρήτης είναι απειροελάχιστες και πολλές φορές είναι επί τα χείρω, δηλαδή γεωργικές εκτάσεις πέρσι φέτος είναι δασικές. Το τραγικότερο όλων είναι ότι έχουμε μια ασφυκτική προθεσμία, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος περίμενε, με βάση τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας, ότι θα υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει αυτεπάγγελτες διορθώσεις χωρίς αντιρρήσεις, κόστος και ταλαιπωρία, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο», υπογραμμίζει ο νομικός, Νίκος Κοτζαμπασάκης, ο οποίος ασχολείται ενδελεχώς με το ζήτημα των δασικών χαρτών στην Κρήτη.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε διορθώσεις επί τα χειρω

Ο κ. Κοτζαμπασάκης τόνισε πως το υπουργείο είναι ο μοναδικός φορέας που δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη παράτασης των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. «Μέχρι και η ελληνική δασολογική εταιρεία, η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη για την προστασία των δασών, έχει με επίσημη ανακοίνωση της ζητήσει το αυτονόητο. Το υπουργείο είναι σε γυάλα ή νομίζει ότι όλοι εμείς είμαστε σε γυάλα».

Ο κ. Κοτζαμπάκης αναρωτήθηκε για το λόγο που η πολιτεία αρνείται να δώσει παράταση, ενώ εξήγησε πως ο κ. Αμυράς απάντησε ότι διαφορετικά η κυβέρνηση δεν θα είναι εντάξει απέναντι στην μνημονιακή της υποχρέωση τον Σεπτέμβριο του 2022. «Ερωτώ, αν τελειώσει η προθεσμία στις 31 Μάιου, έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί; Δηλαδή ο χάρτης θα έχει κυρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έτσι ώστε η κυβέρνηση να είναι εντάξει απέναντι στη μνημονιακή της υποχρέωση, όταν ο ίδιος ο κ. Αμυράς, τόνισε από τη Βουλή ότι από τις 174.000 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι το 2017, έχουν εξεταστεί μόνο οι 50.000; Θα τα έχει ολοκληρώσει όλα αυτά η κυβέρνηση για να πάρουμε την επόμενη δόση τον Σεπτέμβριο»;

Ξημερώνει νέα πραγματικότητα στην Κρήτη

Ο δικηγόρος εξήγησε την νέα πραγματικότητα που ξημερώνει από 1η Ιουνίου αν δε δοθεί παράταση, αναφέροντας πως «οι πολίτες, οι Δήμοι, τα μοναστήρια, η Περιφέρεια, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς θα ξυπνήσουν και θα δουν ένα γιγαντιαίο ποσοστό ιδιοκτησιών, ιδίως σε Χανιά και Ρέθυμνο αλλά και σε Ηράκλειο και Λασίθι, να έχουν χαρακτηριστεί δασικά και να μην καλύπτονται από τις τροπολογίες της κυβέρνησης. Θα ξυπνήσουν και θα είναι κάτοικοι Άλπεων, Ελβετίας, αλλά χωρίς τα προνόμια της χώρας αυτής. Δεν μπορώ να σας το πω πιο απλά».

Κατέρρευσαν οι δεσμεύσεις για αυτεπαγγέλτες διορθώσεις χωρίς αντιρρήσεις κόστος κ ταλαιπωρία

«Η μόνη επιλογή που θα έχει ο πολίτης θα είναι να προσφύγει κατά του χάρτη στο ΣτΕ, όταν όμως δεν έχει υποβάλλει αντιρρήσεις δεν μπορεί να πάει στο ΣτΕ για πρώτη φορά να καταθέσει ένσταση. Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο των ιδιοκτησιών, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα», ανέφερε ο δικηγόρος.

Σε ερώτηση για τον αν πιστεύει, σε κάποιο ποσοστό, ότι υπάρχει η λανθασμένη κουλτούρα του Έλληνα ότι πάμε από παράταση σε παράταση χωρίς να κινητοποιούμαστε, ο κ. Κοτζαμπασάκης επεσήμανε ότι η ίδια η πολιτική τάξη και η δημόσια διοίκηση εκπαίδευσε τους πολίτες σε αυτό. «Σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα, η πολιτεία δίνει παρατάσεις στον εαυτό της. Για να νομιμοποιήσει τις δικές της στρεβλώσεις έχει εκπαιδεύσει και τους πολίτες σε αυτό».

«Δεν θα πληρώσει ο πολίτης για κάτι που δεν έγινε πριν 50 χρόνια ή πριν τις τρεις γενιές, όταν ο δασικός χάρτης κλείσει στις 1 Ιουνίου, για αυτόν που έχει χαρακτηριστεί δασικό το ακίνητο του, υποθηκεύεται και στο Κτηματολογίο η σχετική δήλωση ιδιοκτησίας του. Ναρκοθετούμε το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των πολιτών, δεν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση. Είναι καταλυτικό ζήτημα για την επιβίωση της κοινωνίας».

Δικηγορικος Σύλλογος Ηρακλείου: Αναγκαία η Παράταση της Προθεσμίας Υποβολής Αντιρρήσεων

Ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη (α’ εδάφιο παρ. 1 άρθρ. 15 του ν. 3889/2010), η οποία για την Π.Ε. Ηρακλείου παρατάθηκε έως την 31η Μαΐου 2022, και για την  αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της δασικής νομοθεσίας, ο ΔΣΗ επισημαίνει τα εξής:

«Από την ημερομηνία δημοσίευσής του, ο κυρωμένος δασικός χάρτης καθίσταται στο σύνολό του οριστικός και παράγει πλήρη αποδεικτική ισχύ και δεσμευτικότητα έναντι κάθε διοικητικής ή δικαστικής αρχής για τα τμήματα που αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει. Επί των ανωτέρω εκτάσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην παράγραφο 5 του ως άνω άρθρου 3, ως προς τις χορτολιβαδικές και τις πετρώδεις και βραχώδεις εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της ως άνω παραγράφου (άρθρο 19 παρ. 2 ν. 3889/2010).

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, για τις εκτάσεις που σύμφωνα με αυτόν δε διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, δεν προβάλλονται δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο (άρθρο 20 παρ. 2 Ν. 3889/2010). Εξ αντιδιαστολής τούτο σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το Ελληνικό Δημόσιο να προβάλλει δικαιώματα στις εκτάσεις που υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ανεξάρτητα από το δικονομικό βάρος που θα διέπει τη συγκεκριμένη κάθε φορά αμφισβήτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 62 ν. 998/1979.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αντιδικία Δημοσίου - ιδιωτών φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτη σε ό,τι αφορά δασικές εν γένει εκτάσεις τις οποίες οι ιδιώτες νέμονται και κατέχουν χωρίς επίσημο τίτλο (με έκτακτη χρησικτησία) ή με τίτλο μεν, αλλά συντεταγμένο μετά την 1η-7-2001 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8Α του ν. 998/1979.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο πολίτης επιτύχει τελικώς την αναγνώριση της κυριότητάς του (διοικητικά ή δικαστικά) επί δασικής εν γένει έκτασης υπαγόμενης σε οποιαδήποτε εκ των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, και ανάλογα με τον χαρακτηρισμό αυτής (ως δάσους ή δασικής), θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση της έκτασης αυτής περιορίζεται στις οριζόμενες στο νόμο πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες αξιοποίησης, αποκλειομένης της δυνατότητας ελεύθερης διάθεσης, ανοικοδόμησης αυτών ή ακόμη και καλλιέργειάς τους, ανά περίπτωση.

Τούτων δοθέντων, ο παρατηρούμενος έντονος εφησυχασμός των πολιτών και η κατά γενική ομολογία απραγία τους σε σχέση με την υποβολή αντιρρήσεων, βασιζόμενη στην εσφαλμένη αντίληψη ότι «οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων», ότι «σε καμμία περίπτωση με την εν λόγω ανάρτηση δε θίγονται άλλα δικαιώματα των ιδιοκτητών» ή πολύ περισσότερο ότι «αυτοδίκαια θα αποδοθεί ο ορθός χαρακτηρισμός των καλλιεργημένων εκτάσεων» ουδόλως ανταποκρίνεται στη νομική πραγματικότητα, καθώς μετά την κύρωση του δασικού χάρτη και χωρίς την υποβολή σχετικών αντιρρήσεων, τούτος οριστικοποιείται και παράγει πλήρη αποδεικτική ισχύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τυχόν αξιώσεις του Δημοσίου επί των δασικών εν γένει εκτάσεων, καθώς και σε σχέση με τις δυνατότητες χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη μίας δυνητικά ιδιωτικής έκτασης (δασικής ή μη).

Υπό την σκοπιά αυτή, εφόσον ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δύναται με αξιώσεις να αμφισβητήσει την εμφανιζόμενη στο χάρτη δασική μορφή μίας έκτασης, η οποία πράγματι κατά την απεικόνισή της στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης λήψης εμφανίζεται καλλιεργημένη, κρίνεται επιβεβλημένη, έστω και τώρα και με μόλις λίγες ημέρες να απομένουν για την λήξη της προθεσμίας, η εμπρόθεσμη υποβολή αντιρρήσεων, προκειμένου να διορθωθεί ο αποτυπούμενος στο δασικό χάρτη εσφαλμένος χαρακτηρισμός της έκτασης αυτής ως δασικής ή χορτολιβαδικής, προς διαφύλαξη των δυνατοτήτων οικονομικής αξιοποίησής της ιδιωτικής περιουσίας και κατ’ επέκταση του ίδιου του δικαιώματος κυριότητας του πολίτη.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μικρή σχετικά κινητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την υποβολή αντιρρήσεων ή/και προδήλων σφαλμάτων, οφειλόμενη πολλές φορές σε πλήρη άγνοια ή εσφαλμένη γνώση της κατάστασης, κρίνεται απολύτως αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων τουλάχιστον μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022».

ΥΠΕΝ: Επιχειρείται να επιλυθεί το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης του ΥΠΕΝ, επιχειρείται να επιλυθεί το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο, σε ότι αφορά την κυριότητα των δασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, αλλά και της σημερινής η μελλοντικής αξιοποίησης τους. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν και στην Κρήτη, κυρίως βοσκοτόπια, που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες και διεκδικούνται από το Δημόσιο.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη χρόνια αμφισβήτηση από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών, έρχεται να αντιμετωπιστεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση όπου το

  • Δημόσιο δεν θα προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 .
  • Στη ρύθμιση επίσης αναφέρεται ότι Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης.

Επιπλέον προβλέπεται

  • Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής το 1945 ή το 1960 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση δεν υπάγεται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.
  • Ο χαρακτηρισμός της έκτασης (δάσος ή δασική), θα διενεργείται, εφόσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
  • Οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασωθέντες αγροί σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται σε 6,9 εκατ. στρέμματα. Με την επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών, παρέχονται κίνητρα για την επιστροφή του πληθυσμού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Στο σχέδιο νόμου εντάσσονται και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη χορήγηση παράτασης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και στον καθορισμό όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News