Κοτσιφάκη για νήσο Χρυσή: «Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της»

Κρήτη
Κοτσιφάκη για νήσο Χρυσή: «Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθέτηση της Μ. Κοτσιφάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας για το θέμα της Χρυσής

Παρόλαυτα έστειλε την τοποθέτηση της για το 1ο θέμα που αφορά τη Νήσο Χρυσή γραπτώς και ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να την συμπεριλάβει στα πρακτικά της συνεδρίασης και να την κοινοποιήσει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Ακολουθεί η τοποθέτηση της:

Η διαμορφωμένη κατάσταση στη Νήσο Χρυσή δεν ειναι κεραυνός εν αιθρία. Η τεράστια καταστροφή του οικότοπου του νησιού και ειδικά στην δασική βλάστηση, με ξήρανση πάνω από το μισό και σε κάποιες τοποθεσίες να υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη. Είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας να παρθούν μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται πάνω από μία δεκαετία.

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι ευνοϊκή για την προστασία του περιβάλλοντος, το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση αφού για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αξιοποιεί υπαρκτά ζητήματα (πανδημία, ένταση πολεμικών αναμετρήσεων, εκτίναξη ενεργειακού κόστους) ώστε να ενισχύσει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, τον ενεργειακό σχεδιασμό ενεργειακών κολοσσών που έχουν βάλει στο μάτι την Κρήτη, το Λασίθι και την Ιεράπετρα.

Πράσινο φως δίνει το νομοθετικό πλαίσιο που «έχτισαν» διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ειδικά της τελευταίας δεκαετίας, όπου εμπορευματοποιούνται ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος, αλλάζει γενικότερα η χρήση γης με τρόπο που να ευνοούνται επενδυτές και οι κερδοφόρες επιδιώξεις τους.

Επιτρέπουν την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -με κριτήριο την κερδοφορία-, στα δάση, τα βουνά, τις προστατευόμενες περιοχές, τα νησιά με την πελώρια καταστροφή που επιφέρουν, επιβαρύνοντας τα δασικά οικοσυστήματα, την υδρογεωλογία, εντείνοντας τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη με δραματικές συνέπειες στα δάση και τη βιοποικιλότητά τους, που υποτίθεται ότι προστατεύουν στο όνομα της κλιματικής κρίσης.

Είναι υποκριτική η στάση όσων μιλούν για αξιοποίηση της Χρυσής στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης και καθόλου δεν ασχολούνται πως τα δάση, οι παραλίες, το νησί θα τα χαίρονται πρώτα και κύρια ο λαός μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γεραπετριτών δεν μπορεί να απολαύσει τον τόπο του από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα του.

Με την καταστροφή του νησιού θα υπάρξουν γεννιές Γεραπετριτών που αν ποτέ καταφέρουν να το επισκεφθούν θα είναι έρημος. Η Χρυσή είναι λαϊκή περιουσία, πρέπει να προστατεφθεί και να διασφαλιστεί η απόλαυση της από όλα τα λαϊκά στρώματα.

  • Κατοχύρωση της Νήσου Χρυσής ως λαϊκή περιουσία. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της.
  • Μέτρα με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις για την προστασία του νησιού. Απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ν.4685/2020) για τη νήσο Χρυσή.
  • Διασφάλιση της επισκεψιμότητας του νησιού χωρίς ελιμενισμό καραβιών. Απομάκρυνση ξαλπωστρών, παραγκών, ταβερνών από τις παραλίες του νησιού. Απαγόρευση του κάμπινγκ στη Χρυσή.
  • Να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού φύλαξης με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έτος (δασοφύλακες, δασολόγοι, αρχαιολόγοι κ.α.). Να αποσυρθούν όλες οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές προστασίας (φυλάκια, πυροπροστασία κ.α.)
  •  
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News