Επιδότηση ρεύματος: Ποιοι θα λάβουν bonus 250 ευρώ - Στις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

Κρήτη
Επιδότηση ρεύματος: Ποιοι θα λάβουν bonus 250 ευρώ - Στις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βήμα - βήμα πώς θα κάνετε αίτηση - Οι ειδικές περιπτώσεις για το επίδομα ρεύματος

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Μαΐου στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, η ρύθμιση με την οποία παρέχεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο "Εθνικός Κλιματικός Νόμος" η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Πρόκειται για μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του "πακέτου" ενίσχυσης των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 Euro, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 - 31.5.2022.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει οι προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο. Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%. Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η διαδικασία για τους δικαιούχους - Ποιοι θα λάβουν 250 ευρώ επιπλέον

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος για τους δικαιούχους, το οποίο θα κυμαίνεται από 18 έως και 600 ευρώ.

Μάλιστα, θα υπάρχει και μία κατηγορία δικαιούχων που θα λάβει επιπλέον επίδομα ύψους 250 ευρώ που θα αφορά στους μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο.

Σε ερώτηση για το εάν έχει καθυστερήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ανέφερε πως «δεν υπήρχε περίπτωση ανοίξει πριν τις 10 Ιουνίου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανοίξει την πλατφόρμα 14 ή 15 Ιουνίου».

//--> //-->

Βήμα - βήμα πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023

Οι ειδικές περιπτώσεις για το επίδομα ρεύματος

Το κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.

Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.

Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6.

Ποιοι θα πάρουν συνολικά έως 850 ευρώ για το ρεύμα

Επιπλέον, επιδότηση ρεύματος 250 ευρώ θα δοθεί σε δικαιούχους φοιτητές για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για Power Pass

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί όποιος κάνει αίτηση είναι τα εξής 4:

  • Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Ποια στοιχεία πρέπει να έχετε διαθέσιμα για αίτηση

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής 3 στοιχεία:

  • Κωδικοί Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News