Κρήτη: «Φως» για τα φανάρια στον κόμβο της Κριτσάς

Κρήτη
Κρήτη: «Φως» για τα φανάρια στον κόμβο της Κριτσάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΟΑΚ προχώρησε στην ανάδειξη νέου μειοδότη και «τρέχει» τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου, με την ευχή να μπει μια τάξη στο δαιδαλώδες κυκλοφοριακό σκηνικό στον κόμβο Αγίου Νικολάου - Κριτσάς

«Φως» ξεπροβάλλει τώρα στην άκρη του τούνελ για να «φωτιστεί» με φωτεινούς σηματοδότες (βάζοντας έτσι μια τάξη στον μεγάλο κυκλοφοριακό χαμό στη περιοχή) ο πολυσυζητημένος κόμβος Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, καθώς, μετά την εμπλοκή που προέκυψε από πλευράς του αρχικού μειοδότη του διαγωνισμού, φαίνεται ότι τώρα ξεμπλοκάρουν και προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της εργολαβίας, με νέο πλέον μειοδότη εργολάβο.

Ήδη ο αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., επισφράγισε με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του την αλλαγή προσωρινού μειοδότη, και πλέον ξεδιπλώνεται ένας αγώνας δρόμου σε διαδικαστικό επίπεδο προκειμένου να δοθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί η σύμβαση και ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο φθινόπωρο - και σε κάθε περίπτωση πριν “φύγει” το 2022 - το έργο της εγκατάστασης φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο της Κριτσάς. Έργο, σημειωτέον, το οποίο μαζί με τα “έξυπνα” φανάρια (που θα λειτουργούν τηλεματικά μέσω ειδικού συστήματος), με την ελπίδα να μπει τάξη στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο, περιλαμβάνει “πακέτο” και τη συντήρηση-βελτίωση του οδοφωτισμού, αλλά επίσης και την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού εντός της σήραγγας στο Καλό Χωριό, για τον οποίο υπάρχουν δικαίως - θα πει κανείς - πολλά παράπονα από τους διερχόμενους οδηγούς.

Επιφυλάξεις

Βεβαίως, ως προς το βασικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα η συγκεκριμένη επιλογή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα φανάρια είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να διευθετηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον συγκεκριμένο κόμβο, που, πραγματικά, λόγω των τόσων κινήσεων και δρόμων που ενώνονται, έχει χαρακτηριστεί ως δαιδαλώδης κόμβος: η κατά πολλούς κυκλοφοριακή “σπαζοκεφαλιά” με τόσες κινήσεις, εισόδους και εξόδους που περιλαμβάνει για όσους οδηγούς μετακινούνται από και προς την πόλη του Αγίου Νικολάου, από ανατολικά, δηλαδή από Σητεία, Ιεράπετρα και Καλό Χωριό προς τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο ή αντίστροφα, προς Κριτσά κ.τ.λ.

Στο “τραπέζι” είχε πέσει, θυμίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια και η πρόταση για κυκλικό κόμβο, ωστόσο στον ΟΑΚ Α.Ε. έκριναν ως καλύτερη λύση, από πλευράς τεχνικής, κυκλοφοριακής αλλά και από πλευράς ασφάλειας, τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόταση μελετητικού γραφείου στην Αθήνα που ανέλαβε να κάνει μια συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ δύο εναλλακτικών λύσεων, δηλαδή κυκλικού κόμβου και φαναριών, και εισηγήθηκε τη δεύτερη λύση. Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση, βγήκε ο διαγωνισμός προς τα τέλη του 2021, ωστόσο υπήρξε μια αρνητική τροπή αρχικώς, μετά την άρνηση του εργολάβου που αναδείχθηκε αρχικός προσωρινός μειοδότης να το αναλάβει.

Οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία με άλλο εργολάβο που είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό, και ο οποίος αναλαμβάνει αυτός τώρα το έργο.

Η απόφαση ανάδειξης νέου μειοδότη

Όπως αναφέρεται σε σχετική, πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, «εγκρίνεται το πρακτικό ελέγχου της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών του υπ’ αρ.02/2022 διαγωνισμού ΟΑΚ Α.Ε. τής σύμβασης κατασκευής του έργου “Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, όπου αναδεικνύεται νέος προσωρινός μειοδότης ο οικονομικός φορέας “Μαρκάκης Ιωάννης”, με ποσό 151.366,28 ευρώ προ ΦΠΑ».

Η διακήρυξη- Η σημασία και η αναγκαιότητα του έργου

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου που έβγαλε ο ΟΑΚ Α.Ε., «το προτεινόμενο έργο “Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς” αφορά σε επείγουσες υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης του έργου του ΒΟΑΚ “Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό”. Είναι απολύτως απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του κόμβου της Κριτσάς με αντικείμενο την κατασκευή συστήματος φωτεινής σηματοδότησης τού εν λόγω κόμβου, το οποίο θα αποτελείται από φωτεινούς σηματοδότες LED, ερμάρια ρυθμιστών κυκλοφορίας, καθώς και κέντρο φωτεινής σηματοδότησης και επιτήρησης αναγγελίας βλαβών.

Περιλαμβάνεται το σύνολο των υποδομών (καλωδιώσεις, σωληνώσεις κ.λπ.) για την κατασκευή του έργου. Επιπρόσθετα προβλέπονται ηλεκτρολογικές εργασίες που αφορούν στη συντήρηση του οδοφωτισμού στον κόμβο, καθώς και των φωτιστικών της σήραγγας, όπως και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, οι οποίες αφορούν κυρίως τη συντήρηση του εξοπλισμού και των συστημάτων που βρίσκονται μέσα στον οικίσκο υποστήριξης της σήραγγας Αγίου Νικολάου-Καλού Χωριού. Το έργο είναι σε άμεση συνέργεια και συμπληρωματικότητα με το περαιωμένο έργο, με το οποίο κατασκευάστηκε το οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ “Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό”, αφού το συμπληρώνει με εργασίες φωτεινής σηματοδότησης στον ανισόπεδο κόμβο Αγίου Νικολάου (Κριτσάς) και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σήραγγας».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News