Δασικοί χάρτες: Ζητούν νέα παράταση οι φορείς της Κρήτης - Αρνείται το υπουργείο

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: Ζητούν νέα παράταση οι φορείς της Κρήτης - Αρνείται το υπουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 31 Μαΐου, μαζί με τη νέα παράταση της Κρήτης, λήγει η οριζόντια προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα

Σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης γύρω από τους δασικούς χάρτες, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα οι φορείς της Κρήτης, υπό τη διοργάνωση και την καθοδήγηση της Παγκρήτιας Συντονιστικής.

Στην ομόφωνη αυτή απόφαση κατέληξαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, διεκδικώντας από το επίσημο κράτος να αποφασιστεί αμέσως και να δοθεί περαιτέρω μεγάλη παράταση για τη συνέχιση υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών και να μη λήξει η προθεσμία στις 31 του μήνα, όπως ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή!

Τα αιτήματα

Αναλυτικότερα, το διεκδικητικό πλαίσιο για τους δασικούς χάρτες συνοψίζεται σε τέσσερα αιτήματα:

- «Να δοθεί περαιτέρω μεγάλη παράταση για τη συνέχιση υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη.

- Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να υποβάλουν αντιρρήσεις, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης της ιδιοκτησίας τους.

- Να αποσυρθεί άμεσα το δικαίωμα κυριότητας που υπέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, διαφορετικά να καταθέσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του.

- Να μειωθεί δραστικά κάθε είδους κόστος για τις αντιρρήσεις, λόγω της μεγάλης οικονομικής ανέχειας που πλήττει την κοινωνία».

Αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα στη συνάντηση των φορέων που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας κ. Δρόσος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιακουμάκης και ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου κ. Κρεβατσούλης.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Έχοντας γνώσιν οι φύλακες, δηλώνουμε όλοι που συμμετέχουμε αποφασισμένοι και έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν».

Η άρνηση του υπουργείου

Μετά την ολιγοήμερη παράταση που λήγει στις 31 Μαΐου, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει μεγαλύτερης διάρκειας παράταση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που εστάλη χθες από το Γραφείο Τύπου του Ηρακλειώτη βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που μιλάει για «άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση των δασικών χαρτών».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Γραφείου Κεγκέρογλου, «την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, προκειμένου να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις οι πολίτες, οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής νομού Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

  • Όλες οι παρατάσεις μέχρι τώρα αναλώθηκαν παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, που είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούσαν οι πολίτες να υποβάλουν αντιρρήσεις, αφού εκκρεμούσαν αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις.
  • Δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών και οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.
  • Υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές και διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δεν ελήφθησαν υπόψη σε σημαντικό βαθμό, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας περιουσιακών δικαιωμάτων.
  • Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και οι σεισμοί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και Λασιθίου της 27ης Σεπτεμβρίου επέτειναν την αδυναμία των πολιτών να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
  • Η δραματική υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών, που έχουν επωμιστεί το βάρος της όλης διαδικασίας, λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής ζήτησε την παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες τουλάχιστον για τρεις μήνες, τη συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, καθώς και κάθε θεσμική παρέμβαση που θα διευκολύνει το έργο, την έκδοση εγκυκλίων, έκδοση αποφάσεων, περαιτέρω στελέχωση κ.λπ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, παρά το εύλογο του αιτήματος, ήταν κάθετα αρνητικός στην παράταση της προθεσμίας, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των συμβουλίων και των Επιτροπών Δασών ανέφερε ότι υπάρχει ο Ν. 4819/2021 και το άρθρο 149 που “προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων συμβουλίων ιδιοκτησίας δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν εμπράγματες αξιώσεις έναντι του Δημοσίου”.

Ειδικά για την Κρήτη, είπε πως προβλέπεται η σύσταση του συμβουλίου με έδρα το Ηράκλειο και δεσμεύτηκε ότι, αν χρειαστούν περισσότερα συμβούλια, θα το εξετάσει, και προκειμένου μάλιστα να αποσυμφορηθεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, όπως είχε ζητήσει ο κ. Κεγκέρογλου. Για τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ανέφερε ότι τρεις από αυτές βρίσκονται στον νομό Χανίων και βεβαίως, εάν απαιτηθεί αύξηση, δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει. Για την υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών απέφυγε να δώσει απαντήσεις».

Για τις ενστάσεις - Τελευταία προθεσμία... η 31η Μαΐου

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή ενστάσεων στους δασικούς χάρτες της Κρήτης, όπου παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία από τον φορέα του Κτηματολογίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην κτηματογράφηση, ενώ στις 31 Μαΐου, μαζί με τη νέα παράταση της Κρήτης, λήγει η οριζόντια προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα. Η νομοθετική ρύθμιση για τη μικρή παράταση, μόλις 10 ημέρων, μέχρι στις 31η Μαΐου 2022, που εντάχθηκε ως τροπολογία και ψηφίστηκε στον νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των καταναλωτών (Νόμος 4933/2022, ΦΕΚ τεύχος Α’ με αριθμό 99, της 20ής Μαΐου 2022), σύμφωνα με πηγές από το ΥΠ.ΕΝ., αποτελεί μήνυμα ότι, παρά τις πιέσεις και τη “βροχή” των αιτημάτων από πολλές περιοχές της χώρας, «το υπουργείο δε σκοπεύει να ανοίξει νέο κύκλο παρατάσεων για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες», όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, πάλι με νέα παράταση που δόθηκε για την Κρήτη.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα λοιπόν, λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών, που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021, καθώς εκπνέει η πρόσφατη παράταση που δόθηκε οριζόντια για τις περιοχές όλης της χώρας - και με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ισχύει η ίδια προθεσμία και για την Κρήτη - ώστε οι ιδιοκτήτες να “ξεπρασινίσουν” τις περιουσίες τους από λάθη της διοίκησης και να τις κατοχυρώσουν στον Δασικό Χάρτη, τεκμηριώνοντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News