Οικονομικό σοκ για αγρότες και κτηνοτρόφους το κόστος παραγωγής - Τί ζητά ο πρωτογενής τομέας για την επιβίωση τους

Κρήτη
Οικονομικό σοκ για αγρότες και κτηνοτρόφους το κόστος παραγωγής - Τί ζητά ο πρωτογενής τομέας για την επιβίωση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι περιγράφουν στην «Ώρα Αιζμής» το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ίδια την επιβίωσή τους

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης «παλεύουν» με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που προκαλούν οι ανατιμήσεις, με τη ζημία να είναι τεράστια και την συρρίκνωση να είναι δεδομένη όσον αφορά τον ευαίσθητο πρωτογενή τομέα.

Στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής», αγρότες και κτηνοτρόφοι περιγράφουν το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ίδια την επιβίωσή τους.

Μάλιστα, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκο Στεφανάκη, οι κτηνοτρόφοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κρίσης, καθώς το πρόβλημα με βάση τις ανατιμήσεις καθυστερεί να φανεί σε όλο το μέγεθό του, με αποτέλεσμα όταν αυτό έχει φτάσει στο απροχώρητο ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να αντιδράσει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη,  το κόστος της παραγωγής έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί και η κατάσταση η είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα που παράγονται από την κτηνοτροφία δεν έχουν την ανάλογή αύξηση μιας και αυτά καταλήγουν στον ίδιο τον καταναλωτή.

Δηλαδή, αν οι κτηνοτρόφοι δεν σιτίσουν τα ζώα τους, η παραγωγή θα αφανιστεί. Συνεπώς το αυξημένο κόστος παραγωγής για ένα κτηνοτρόφο είναι αναπόφευκτο, αν θέλει να κρατήσει τα ζώα του.

Την άσχημη κατάσταση που βιώνει η κρητική κτηνοτροφία περίεγραψε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλος Παπαδάκης, αλλά και ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα τους, γιατί δεν μπορούν να τα ταΐσουν, ενώ όσα μένουν ζωντανά, απειλούνται να πεθάνουν από την ασιτία. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει, πλέον, την ορεινή αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, αφού οι κτηνοτρόφοι του νησιού, απογοητευμένοι, τονίζουν πλέον πως έφτασαν στο σημείο να σφάζουν τα ζώα τους για να μην πεθάνουν από ασιτία, επειδή το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, την ώρα που και τα αποθέματα ζωοτροφών στον τόπο μας βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Μάλιστα στην διάρκεια της εκπομπής οι κτηνοτρόφοι έκαναν λόγο για κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί σε ποσοστό σχεδόν 200% μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Φωτιά στον πρωτογενή τομέα με ζωοτροφές, λιπάσματα και σπόρους

Δυστυχώς, τις ίδιες σχεδόν δυσκολίες καλούνται να διαχειριστούν και οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εισροές στην αγροτική παραγωγή, με το πετρέλαιο, τα λιπάσματα να «λυγίζουν» τον κλάδο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρον Χιλετζάκης, μιλώντας στην «Ώρα Αιχμής» τονίζει πως η πλειοψηφία των κρητών αγροτών είναι ''μικροί'', γεγονός που φέρνει τον κλάδο σχεδόν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του αφανισμού.

Το κόστος παραγωγής και στη γεωργία εκτινάσσεται, καθώς λιπάσματα, σπόροι, άλλα και καύσιμα αναγκάζουν τους αγρότες να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, αν όχι όλο, στην κάλυψη αυτών των βασικών αναγκών.

Μάλιστα, στην Μεσαρά οι αγρότες είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, με τον πρέοδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλη Ορφανουδάκη, να ζητά την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα για να μην οδηγηθεί στον αφανισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιγραφές του εκπρόσωπου των αγροτών του Λασιθίου, Γιώργου Αθανασάκη, αλλά και του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Χανίων ''Γραμβουσα'', Βασίλη Κουτσαυτάκη. «Αν η πολιτεία δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, με μέτρα μακροορόθεσμα και όχι μικρές οικονομικές ενισχύσεις, ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει με αφανισμό, όσο η ενεργειακή κρίση εκτινάσει στα ύψη το κόστος της παραγωγής», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και προσθπέτουν πως «αυτό που χρειάζεται είναι οι υποδομές, όπως π.χ. τα φράγματα να αναπτυχθούν, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η πόσοτητα του νερού που αποτελεί τον βασικό αιμοδότη της γεωργίας. Οι πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις έχουν βάλει φωτιά στον πρωτογενή τομέα με ζωοτροφές, λιπάσματα και σπόρους να βρίσκονται σε ένα ξέφρενο ράλι ανατιμήσεων που μπλοκάρει όλους τους τομείς της αγροτιάς και την κτηνοτροφίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News