Ηράκλειο: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών (pic, vid)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών (pic, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 και πλέον χρόνια μετά, οι μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά, κατεδαφίζοντας τα επικίνδυνα κτίρια στον αιγιαλό και παραλία, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Επί δεκαετίες, η αδιαφορία του κράτους ήταν ορατή με φόντο τα κτίρια «φαντάσματα» στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών και όλα αυτά με φόντο τις εικόνες εγκατάλειψης αλλά και τις αποτυχημένες προσπάθειες για την αποκατάσταση των πρώην στρατιωτικών βάσεων μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος konver.

Οι όποιοι σχεδιασμοί προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, έπεσαν στο κενό, όπως και οι ευρωπαϊκοί πόροι, με συνέπεια, 20 και πλέον χρόνια μετά, οι μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά, κατεδαφίζοντας τα επικίνδυνα κτίρια στον αιγιαλό και παραλία, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατεδαφίστηκαν ήταν το αναψυκτήριο που κατασκευάστηκε μέσω του ευρωπαϊκού πρόγραμμα konver , το οποίο μάλιστα δεν λειτούργησε ποτέ.

Διαβάστε επίσης 

REDS: Πώς προχωρά το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου στις Γούρνες

Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών: Νέο έγγραφο - «βόμβα» της ΕΤΑΔ που ζητά και πάλι πίσω τα 55 στρέμματα με το ΔΕΚ

Και όλα αυτά , ενόψει της αξιοποίησης του ακινήτου φιλέτου από το ΤΑΙΠΕΔ και μια ανάσα πριν υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια με τον επενδυτή,για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου των 345 στρεμμάτων. 

Το αναψυκτήριο, μαζί με το κολυμβητήριο, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα konver στο πλαίσιο της αποκατάστασης των πρώην στρατιωτικών βάσεων, μετά από προσπάθειες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων ( ΟΑΝΑΚ, κ.α.).

Το αναψυκτήριο κατασκευάστηκε όμως δεν λειτούργησε ποτέ καθώς μετά την ολοκλήρωση του, διαπιστώθηκε ότι καταλαμβάνει αιγιαλό και παραλία και ότι δεν μπορεί να πάρει νόμιμη άδεια! Το έργο δεν παραλήφθηκε ενώ την ίδια …τύχη είχε και το κολυμβητήριο, το οποίο επίσης δεν λειτούργησε ποτέ.

Ακόμη και ο Δήμος Γουβών το διεκδίκησε με στόχο να λειτουργήσει ως ΚΑΠΗ, προσπάθειες οι οποίες έπεσαν στο κενό, ενώ εκείνη την περίοδο, οι συζητήσεις είχαν επικεντρωθεί στις όποιες ευθύνες από τους αρμόδιους για τα …ναυάγια που υπήρξαν και στα δύο έργα.

20 και πλέον χρόνια μετά, το αναψυκτήριο το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, κατεδαφίστηκε, όπως και άλλα 6 κτίρια στον αιγιαλό και παραλία , συνολικής έκτασης 500 τ.μ., στο πλαίσιο υλοποίησης πρωτοκόλλων κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σήμερα ωστόσο , μπήκαν οι τίτλοι …τέλους στα επικίνδυνα κτίρια, των οποίων τα πρωτόκολλα κατεδάφισης εκδόθηκαν μετά τις 9 Μαρτίου του 2021, καθώς για το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τη βούλα του κράτους, υπήρξαν αναστολές κατεδάφισης για τουλάχιστον 400 περιπτώσεις!

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως, εκκρεμούν 30 πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλό και παραλία, με τις μπουλντόζες να πιάνουν σύντομα δουλειά σε Ντία, Τομπρούκ, Κοκκίνη, Αμμουδάρα και όχι μόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News