Κρήτη

Άγιος Ευμένιος: Με συγκίνηση η πρώτη πανηγυρική εορτή (εικόνες, βίντεο)

Εκατοντάδες πιστοί στη χάρη του Κρητικού Αγίου

Ημέρα γιορτής η σημερινή για την Ορθοδοξία, την Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων καθώς το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική εορτή του Κρητικού Αγίου Ευμενίου στην Εθιά, όπου είναι ενταφιασμένος. 

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε στις 14 Απριλίου και αποφάσισε ομόφωνα την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου. 

Έκδηλη ήταν συγκίνηση στα πρόσωπα των συγγενικών προσώπων του Αγίου Ευμενίου, κατά την διάρκεια του σημερινού εορτασμού. 

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Κρήτη, την Κύπρο όπως και άλλες περιοχές της χώρας παρευρέθηκαν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος. 

Το πρωί τελέστηκε Όρθος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο , Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας. 

Αναφορικά με τον βίο του Άγιου Ευμένιου

Γεννήθηκε στην Εθιά του δήμου Αρχανών Αστερουσίων την πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το χωριό, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στο Θεό.

Δεν έμεινε όμως αρκετά στο μοναστήρι, γιατί, χτυπημένος βαριά από τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού) που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου που θεραπεύτηκε.

Μαζί του έως την «Κοίμηση» του, ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπτός, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός Πατέρας του, που αν και τυφλός, έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος του.

Εκεί τον επισκέπτονταν συχνά πιστοί από όλη την Ελλάδα και φυσικά τα πνευματικά παιδιά του, τους οποίους βοηθούσε με μια μοναδική ικανότητα την οποία αντλούσε σύμφωνα με αυτούς, από την πλήρη διασύνδεση του με το Θεό.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999 μετά από διετή νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρα του την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν σε πιστούς προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και των πνευματικών παιδιών του, από τον Γέροντα Ευμένιο, οδήγησαν την εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Εγγραφή Του στο Επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια