Κρήτη: «Μάστιγα» τα εργατικά ατυχήματα - Συγκλονίζει ο αδελφός του διανομέα που έχασε την ζωή του στο μεροκάματο (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Μάστιγα» τα εργατικά ατυχήματα - Συγκλονίζει ο αδελφός του διανομέα που έχασε την ζωή του στο μεροκάματο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Στέλιος Αφράτης, αδελφός του Μανόλη που εργάζονταν ως διανομέας και έχασε την ζωή του στο μεροκάματο στο Ρέθυμνο, συγκλονίζει με τα λόγια του: «Επειδή ο νεκρός δεν έχει φωνή, εμείς είμαστε η φωνή του»

Σε νέα μάστιγα για το νησί τείνουν να μετατραπούν τα εργατικά ατυχήματα, που αρκετά συχνά καταλήγουν σε τραγωδίες, καθώς πέρα από τον χώρο της οικοδομής που μετρά τις περισσότερες απώλειες εργαζόμενων, συχνά παρατηρούνται και τροχαία εργατικά ατυχήματα, με θύματα εργαζόμενους που κινούνται στους δρόμους.

Στο Ρέθυμνο με αφορμή το τροχαίο που σημειώθηκε πριν δύο χρόνια σε δρόμο της ενδοχώρας με θύμα έναν 38χρονο εργαζόμενο, οι νέοι που εργάζονται ως ντελίβερι προχώρησαν στην σύσταση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, με την ελπίδα να καταφέρουν να ανακόψουν τα όποια λάθη γίνονται εν ώρα εργασίας, εκ μέρους των εργοδοτών.

Ειδικότερα, ο Μανόλης Αφράτης από το Ρέθυμνο ήταν 38 ετών και ήταν ένας από τους πολλούς εργαζόμενους που το πρωί πήγε για το μεροκάματο, όμως δυστυχώς ο ίδιος -όπως και κάποιοι άλλοι- δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του. 

Ένα τροχαίο ατύχημα εν ώρα εργασίας του έκοψε το νήμα της ζωής, ενώ δύο χρόνια μετά τον θάνατο του η υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται από την δικαιοσύνη.

«Με παίρνει η μάνα μου τηλέφωνο και μου λέει ότι το παιδί μου (δηλαδή, ο αδελφός μου) είναι κομμάτια… Επειδή όμως ο νεκρός φωνή δεν έχει, εμείς είμαστε η φωνή του», λέει με σπαρακτικά λόγια στο neakriti.gr, ο αδελφός του Μανόλη, Στέλιος Αφράτης προσπαθώντας να μας περιγράψει τις τραγικές ώρες που βίωσε τον Μάιο του 2020 η οικογένεια του. 

«Πράγματι ο Μανόλης Αφράτης έχασε την ζωή του κατά την εκτέλεση των εργασιακών του καθηκόντων», προσθέτει χαρακτηριστικά και η δικηγόρος της οικογένειας Αφράτη, Ελισάβετ Πούλιου.

Μεροκάματα του τρόμου

Τα εργατικά ατυχήματα όμως, ανεξάρτητα με το εάν σημειώνονται σε δρόμους, σε εργοτάξια, σε χωράφια ή σε άλλους χώρους δουλειάς -και που αρκετές φορές καταλήγουν σε τραγωδίες- τείνουν να μετατραπούν τελευταία σε νέα μάστιγα και στην Κρήτη. 

Με αφορμή την 21η Μαΐου -που συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον θάνατο του Μανόλη Αφράτη- οι εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής φαγητού (ντελίβερι) στο Ρέθυμνο δημιούργησαν ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, μέλη του οποίου πραγματοποίησαν ανοικτή εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου, με την στήριξη του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου. 

Χαρακτηριστικά η δικηγόρος της οικογένειας Αφράτη, Ελισάβετ Πούλιου, που ήταν μια από τις κεντρικές ομιλήτριες της εκδήλωσης τόνισε τα εξής: «Η εκδήλωση του εργατικού κέντρου, την οποία χαιρετίζω, γίνεται στην μνήμη του Μανόλη Αφράτη και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε άλλους εργοδότες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε οι εργαζόμενοι να γυρίζουν ασφαλείς στα σπίτια τους».

«Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αρκετά ατυχήματα ακόμα και τροχαία ατυχήματα, εντός του χώρου εργασίας και εντός του ωραρίου. Το εργατικό κέντρο πάντα στήριζε τα θύματα και τις οικογένειες τους και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει», υπογράμμισε και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιάννης Κοκόνης. 

Συσπείρωση και αλληλεγγύη η λύση στο εργασιακό αδιέξοδο

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στο neakriti.gr ο κ. Κοκόνης το εργατικό κέντρο έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες του για να στηρίξει το όποιο περιστατικό συμβαίνει την ώρα του μεροκάματου, χωρίς όμως -όπως λέει- αυτό να είναι αρκετό. 

Θα πρέπει, όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να έχουν αλληλεγγύη, να συνεργάζονται και να συζητούν, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να βρίσκουν λύσεις. 

«Η εργασία είναι πάρα πολύ σκληρή και τα προβλήματα στο χώρο εργασίας είναι τεράστια. Στηρίζουμε τον όποιο εργαζόμενο αντιμετωπίζει πρόβλημα, είτε θέμα μπούλινγκ, είτε πίεσης εκ μέρους των εργοδοτών ώστε να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να φύγει. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο», είπε. 

Ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός στους χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα ο ελεγκτικός μηχανισμός -που είναι ο μόνος που μπορεί να «φρενάρει» τυχόν λάθη και παραλείψεις από πλευράς εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς- δυστυχώς είναι ανύπαρκτος, όπως καταγγέλλει χρόνια τώρα και το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου. 

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός πολλάκις έχουμε πει ότι είναι ανύπαρκτος. Δεν υπάρχει ούτε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε έλεγχος από οποιοδήποτε μηχανισμό που έχει αυτή την αρμοδιότητα, ώστε να μπαίνει κάποιο φρένο για να μην διογκώνονται τα προβλήματα», κατέληξε ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News