Κρήτη

Αλέξανδρος Στεφανάκης: Ο ήρωας του Αλβανικού μετώπου επέστρεψε στην «αγκαλιά» της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, η Κρήτη άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί έναν από τους τελευταίους ήρωες του Αλβανικού μετώπου, τον Αλέξανδρο Στεφανάκη, με καταγωγή της Πατσίδες του νομού Ηρακλείου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί και αναζητούνταν επί επτά δεκαετίες

Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, η Κρήτη άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί έναν από τους τελευταίους ήρωες του Αλβανικού μετώπου, τον Αλέξανδρο Στεφανάκη, με καταγωγή της Πατσίδες του νομού Ηρακλείου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί και αναζητούνταν επί επτά δεκαετίες.

Με τις δέουσες τιμές τον υποδέχτηκε σήμερα Κυριακή, 22 Μαΐου, η γενέτειρά του, καθώς τα οστά του ήρωα πολεμιστή επέστρεψαν στις Πατσίδες, μετά την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε η εγγονή του και η οποία κατάφερε να εντοπίσει που βρίσκεται θαμμένος.

Στη τελετή υποδοχής των οστών που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Απαγωγής Κράιπε στις Πατσίδες, η εγγονή του και πλήθος κόσμου υποδέχτηκαν τον ήρωα πολέμου.

Εμφανώς συγκινημένη η εγγονή του Κρητικού ήρωα, Εύα Στεφανάκη, καλεσμένη στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλλε για αρκετές δεκαετίες να βρει που βρίσκεται θαμμένος ο παππούς της, ψάχνοντας μεταξύ άλλων επί μακρόν ατελείωτες λίστες του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αναζητώντας διακαώς μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή ή είχαν πληροφορίες αναφορικά με τον στρατιώτη Στεφανάκη.

Με την «φλόγα» της αναζήτησης να παραμένει άσβηστη, η εγγονή του ήρωα, κατάφερε τελικά να εντοπίσει τον παππού της και έτσι ο Αλέξανδρος Στεφανάκης ταυτοποιήθηκε μέσω DNA το 2021, καθώς τα οστά του βρέθηκαν στα Ιωάννινα και φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο στρατιωτικό μαυσωλείο Κόνιτσας.

Ιδιαίτερα συγκινητική στην διάρκεια της εκπομπής αποτέλεσε και η στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ένα γράμμα που είχε στείλει ο ήρωας Στεφανάκης, στην σύζυγό του, λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί στο Αλβανικό μέτωπο.

Ψάχνοντας λίστες μέσα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως περιγράφει η ίδια δεν έβρισκε τίποτα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, βρήκε το όνομά του, το οποίο ήταν καταγεγραμμένο στην λίστα με τους ήρωες που έπεσαν την ώρα της μάχης και στη συνέχεια η ίδια έκανε και τις δέουσες κινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες κατάφερε να εντοπίσει το όνομά του. «Υπήρχαν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, ότι σκοτώθηκε δίπλα τους», ανέφερε η εγγονή του ήρωα Στεφανάκη. Όμως όπως λέει το πιθανότερο είναι να τραυματίστηκε θανάσιμα και να μεταφέρθηκε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Σκέφτηκα ότι κάπου θα είναι θαμμένος αυτός ο άνθρωπος, δεν έμεινε στα βουνά της Αλβανίας. Ώσπου βρήκα έναν άνθρωπο μέσω διαδικτύου, ο οποίος είχε μία λίστα στα χέρια του», τόνισε δηλώνοντας συγκινημένη και υπερήφανη, αλλά και δικαιωμένη, καθώς μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες κατάφερε να τον εντοπίσει. «Το ήθελα πάρα πολύ και τελικά τα κατάφερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια