Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς εξαπατούσε τα θύματά του ο 61χρονος - Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ (βίντεο)

Κρήτη
Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς εξαπατούσε τα θύματά του ο 61χρονος - Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από 30.000 ευρώ φέρονται να προστέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό ενός 61χρονου Κρητικού, ο οποίος φέρεται να «κρύβεται» πίσω από - μια ακόμη - υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης με επίκεντρο το νησί

Περισσότερα από 30.000 ευρώ φέρονται να προστέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό ενός 61χρονου Κρητικού, ο οποίος φέρεται να «κρύβεται» πίσω από - μια ακόμη - υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης με επίκεντρο το νησί.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου, το οποίο έφτασε στα ίχνη του φερόμενου δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκνομη δράση του κατηγορούμενου έλαβε χώρα στις αρχές του έτους και συγκεκριμένα από τις 10 έως τις 24 Ιανουαρίου του 2022.

Η δράση του κατηγορούμενου, σε βάρος του οποίου έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για συνολικά τέσσερις υποθέσεις απάτης με υπολογιστή, είχε εφαλτήριο την Κρήτη, ωστόσο δεν άργησε να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από τα συνολικά τέσσερα θύματα του κατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται να τους υποσχόταν δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή βιντεοκλήσεων, τη μεγαλύτερη οικονομική “ζημία” υπέστη ένας νεαρός επιχειρηματίας από το Ηράκλειο: Ο συμπολίτης μας είδε να κάνουν “φτερά” από τον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 18.000 ευρώ.

Πώς δρούσε, όμως, ο 61χρονος; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος τηλεφωνούσε σε ανυποψίαστους συνανθρώπους μας, προτείνοντάς τους να συνδεθούν σε ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν βιντεοκλήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 61χρονος συστήθηκε σε κάποια από τα θύματά του ως υπάλληλος της... Microsoft.

Ο κατηγορούμενος - τουριστικός πράκτορας στο επάγγελμα - αφού έπειθε τα θύματά του για τη χρήση της επίμαχης εφαρμογής, ζητούσε από αυτά να του εμπιστευτούν προσωπικά τους στοιχεία. Συγκεκριμένα, ο 61χρονος φέρεται να ζητούσε να του δώσουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Η δικαιολογία για να καταφέρει να αποσπάσει από τα θύματά του τους προσωπικούς κωδικούς ήταν ότι θα έπρεπε να συνδεθεί στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές μέσω συστήματος απομακρυσμένης διαχείρισης, ούτως ώστε να μπορεί να προβεί στην εγκατάσταση του προγράμματος της εφαρμογής βιντεοκλήσεων στους υπολογιστές.

Συνολικά τέσσερα άτομα έπεσαν στην “παγίδα” του 61χρονου άνδρα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τον νεαρό επιχειρηματία από το Ηράκλειο, στα θύματα του τουριστικού πράκτορα περιλαμβάνονται ακόμη άλλα τρία άτομα από Θεσσαλονίκη, Άνδρο και Σπέτσες.

Με το που ο δράστης αποκτούσε πρόσβαση στα στοιχεία των θυμάτων του, ήταν πλέον θέμα χρόνου να μπορέσει να υφαρπάξει χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ο 61χρονος φέρεται να έμπαινε στις εφαρμογές ebanking των εν λόγω ατόμων, και ακολούθως να μετέφερε χρηματικά ποσά από τους εν λόγω λογαριασμούς στον δικό του!

Με τον τρόπο αυτό, ο κατηγορούμενος κατάφερε να εξαπατήσει συνολικά τέσσερα άτομα, αφαιρώντας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικά 32.250 ευρώ. Η απάτη καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ακολούθησε ενδελεχής αστυνομική έρευνα. Τελικά, με την κατάλληλη αξιοποίηση των υφιστάμενων στοιχείων, τα στελέχη του Α.Τ. Μαλεβιζίου διαπίστωσαν ότι πίσω από τις τέσσερις υποθέσεις ηλεκτρονικής εξαπάτησης κρυβόταν ο εν λόγω ημεδαπός.

Συμβουλές από την ΕΛΑΣ - Προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε, «άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ημεδαπούς και, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, τους έπεισε να εγκαταστήσουν πρόγραμμα στον υπολογιστή τους, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσβαση σε αυτούς, και στη συνέχεια, αποσπώντας τραπεζικούς κωδικούς, προέβη στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, που ανέρχεται συνολικά στις 32.550 ευρώ». Σημειώνεται ότι το έργο της προανάκρισης συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Στο μεταξύ, με αφορμή την εν λόγω υπόθεση, αλλά και τα απανωτά περιστατικά εξαπάτησης που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Κρήτη, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, συμβουλεύει:

  • «Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.
  • Να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Για περισσότερες συμβουλές αναφορικά με την αποφυγή ηλεκτρονικής εξαπάτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα “Οδηγός του Πολίτη”».

Διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα

Εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους απάτης

Το neakriti.gr επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Σοφία Λογαρίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι η απάτη είναι «ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα».

«Η απάτη είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο έγκλημα και σχετίζεται με τις κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μία κοινωνία. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική ευαλωτότητα», ανέφερε αρχικά η κ. Λογαρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, πλήθος καταγγελιών έχουν φτάσει στην ΕΛ.ΑΣ. από συνανθρώπους μας οι οποίοι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. «Έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από μηνύματα δήθεν τραπεζών», δήλωσε η κ. Λογαρίδου, η οποία, ωστόσο, επισήμανε ότι «καμία τράπεζα, κανένας δημόσιος φορέας δε θα ζητήσει τα προσωπικά σας δεδομένα , τους μυστικούς κωδικούς σας αριθμούς. Πριν από κάθε απόφαση να πατήσετε το link που σας υποδεικνύουν, ας κάνετε μια παύση... Ίσως αυτή η παύση προστατέψει την περιουσία σας!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News