Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού για την 81η επέτειο (εικόνες)

Κρήτη
Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του νησιού για την 81η επέτειο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικό ορόσημο, αφού εορτάζονται τα 81 χρόνια από την ένδοξη μάχη που έδωσε ο κρητικός λαός

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, σε διάφορα σημεία του νησιού για την συμπλήρωση 81 χρόνων από την έναρξη της ηρωικής Μάχης της Κρήτης. Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δημιουργεί θαυμασμό στη συλλογική συνείδηση των Κρητικών, καθώς Χανιώτες Ρεθυμνιώτες, Ηρακλειώτες και Λασιθιώτες, σε συνεργασία με τις αγγλικές δυνάμεις, προσπάθησαν να πολεμήσουν τα γερμανικά στρατεύματα το 1941.

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικό ορόσημο, αφού εορτάζονται τα 81 χρόνια από την ένδοξη μάχη που έδωσε ο κρητικός λαός.

Επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά

Με την επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμαχικών χωρών στο Φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι συνεχίστηκαν σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, στα Χανιά οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Στα μηνύματα τους για την φετινή επέτειο ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπρόσωποι των άλλων συμμαχικών χωρών, τόνισαν την διαχρονική φιλία μεταξύ των λαών και τη γενναιότητα των Κρητικών. Η Μάχη που καθόρισε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται με εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί.

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μάχη της Κρήτης και η ιστορική επέτειος τιμάται απ’ άκρη σ άκρη του νησιού παρουσία αντιπροσωπειών των συμμαχικών κρατών. Το πρωί στο Φρούριο του Φιρκά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή έπαρσης των σημαιών.

Τιμή στους ήρωες της πιο άνισης μάχης όλων των εποχών που καθόρισε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απέδωσαν αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Είναι για μας, ως πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Βρετανός και πρώην αξιωματικός στο στρατό, μια τεράστια τιμή που τιμάμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας, τους Αυστραλούς, τους Νεοζηλανδούς, ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός», ανέφερε ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ.

Ο Δήμαρχος Χανιών, Παναγιώτης Σημανδηράκης για την 81η επέτειο από την Μάχης της Κρήτης τόνισε: «Αυτή η κοινή ιστορία μας συνδέει, θα μας συνδέει και στο μέλλον και ο λαμπρός εορτασμός της Μάχης της Κρήτης είναι κάτι το οποίο οφείλουμε ,είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού».

Στην σθεναρή αντίσταση των Κρητικών απέναντι στην ελίτ της πολεμικής μηχανής της ναζιστικής Γερμανίας που επιστρατεύθηκε για την άμεση κατάληψη της Κρήτης αναφέρθηκαν βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στα Χανιά για την 81η επέτειο.

Για το θάρρος αλλά και για την ανδρεία των Κρητικών που πότισαν με το αίμα τους τον αγώνα για την ελευθερία μίλησε και ο επικεφαλής αποστολής Νέας Ζηλανδίας, Ντάνιελ Γουεΐ Ποϋ υπογραμμίζοντας ότι: «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το θάρρος, τη θυσία, τον ανθρωπισμό των στρατιωτών και των ανθρώπων της Κρήτης που επέδειξαν γενναιότητα για την ελευθερία τους και για την πατρίδα τους».

Η τελετή λήξης των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μάλεμε με επιμνημόσυνη δέηση, πτώση αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ και αεροπορικές επιδείξεις.

Ιστορικά ντοκουμέντα από τη μάχη της Κρήτης προβάλλονται έως και απόψε στο Φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο από τις 9 έως τις 11 το βράδυ.

Μάχη του Κοψά

Η μάχη στον Κοψά, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Πράξη ηρωισμού, γενναιότητας και αυταπάρνησης. Αποτέλεσε ιδανική στρατηγική θέση επίθεσης τον Μάιο του 1941 εναντίον του γερμανικού στρατού.

Ο Δήμος Χερσονήσου, με αφορμή τις προγραμματισμένες  εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών  Ανώπολης και τους  Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής – τον Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανωπόλεως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών και το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο «΄Αξιον Εστί» Κοκκίνη Χάνι, τίμησαν την ιστορική «ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΨΑ» και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου (ύψωμα Κοψάς).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News