Μάχη της Κρήτης: Ογδόντα ένα χρόνια από το ηρωικό έπος - Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Κρήτη
Μάχη της Κρήτης: Ογδόντα ένα χρόνια από το ηρωικό έπος - Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους τον αγώνα για την ελευθερία τιμά η Κρήτη - Σαν σήμερα πριν 81 χρόνια ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές

Ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης, ένα γεγονός ύψιστης συμβολικής σημασίας για τους απανταχού Κρήτες, που βιώνουν τη συγκεκριμένη μέρα ως ημέρα ανάμνησης της επίθεσης έναντι των γερμανικών δυνάμεων. Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δημιουργεί θαυμασμό στη συλλογική συνείδηση των Κρητικών, καθώς Χανιώτες, Ηρακλειώτες, Λασιθιώτες και Ρεθυμνιώτες, σε συνεργασία με τις αγγλικές δυνάμεις, προσπάθησαν να πολεμήσουν τα γερμανικά στρατεύματα που το 1941 έμοιαζαν να είναι άτρωτα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με σκοπό την προβολή του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή μέρα είναι ιστορικό ορόσημο, αφού εορτάζονται τα 81 χρόνια από την ένδοξη μάχη που έδωσε ο κρητικός λαός. Μπορεί η Ιστορία να κατέδειξε πως το νησί εντέλει καταλήφθηκε από τις γερμανικές στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις, αλλά η ακαταγώνιστη μαχητικότητα των Κρητικών, σε συνδυασμό με το πείσμα για την υπεράσπιση της πατρίδας, αποτέλεσαν τις δύο βασικές αξίες για να αναγνωριστεί ο κρητικός λαός ως αξιοθαύμαστος από τα έθνη και τις χώρες της υφηλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον διδάκτορα Φιλολογίας Γιώργο Τσερεβελάκη, ο οποίος μίλησε για τη Μάχη της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα για το ιστορικό της περιεχόμενο. «Η Μάχη της Κρήτης, δηλαδή η αεραποβατική επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς, ξεκίνησε τα χαράματα της 20ής Μαΐου του 1941 με την κωδική ονομασία “Ερμής”. Το νησί υπεράσπιζαν ενωμένες αγγλικές και ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη συνεργασία και τη συνδρομή του ντόπιου πληθυσμού, κατάφεραν σφοδρά πλήγματα στους εισβολείς. Όμως λόγω της υπεροπλίας του εχθρού, των ισχυρότατων δυνάμεων που διέθεσε για αυτήν την επιχείρηση, αλλά και της αναβλητικότητας της ηγεσίας των Συμμάχων, το νησί κατελήφθη. Το τίμημα όμως ήταν βαρύ για τους Γερμανούς, γιατί υπέστησαν βαρύτατες απώλειες και έτσι δεν τόλμησαν ξανά να οργανώσουν τέτοια από αέρος επιχείρηση έως και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παραλλήλως, οι Σύμμαχοι διαπίστωσαν τις εγγενείς δυνατότητες τέτοιων αεραποβατικών τμημάτων και ξεκίνησαν να οργανώνουν τα δικά τους», ανέφερε ο κ. Τσερεβελάκης.

Στη συνέχεια μίλησε για το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ των ενωμένων στρατευμάτων έναντι των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που έλαβε χώρα χρονικά την 1η Ιουνίου του 1941, τονίζοντας πως τα γερμανικά στρατεύματα μετά τη λεηλάτηση της κρητικής νήσου προέβησαν σε μια σειρά μαζικών εκτελέσεων του άμαχου πληθυσμού. Όπως ανέφερε ο κ. Τσερεβελάκης, οι μαζικές αυτές εκτελέσεις ήταν ένα απτό αποτύπωμα βίας με σκοπό την τιμωρία όσων είχαν αντισταθεί με τρόπο πείσμονα.

«Οι πολεμικές συγκρούσεις διήρκεσαν μέχρι και την 1η Ιουνίου του 1941, με την τελική επικράτηση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, η οποία θα σηματοδοτούσε την περίοδο της Κατοχής έως και την απελευθέρωση του νησιού το 1944. Όταν πια ο γερμανικός στρατός εξολόθρευσε κάθε εστία αντίστασης, προέβη σε μαζικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού, για να τιμωρήσει την πείσμονα αντίστασή τους και το ελεύθερο πνεύμα τους», υπογράμμισε ο κ. Τσερεβελάκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η συγκεκριμένη μάχη είναι μια μάχη με υψηλό συμβολικό περιεχόμενο, για την οποία ο καθένας και η καθεμία με καταγωγή από την Κρήτη δικαιολογημένα πρέπει να αισθάνεται περήφανος ή περήφανη.

«Η Μάχη της Κρήτης εκπέμπει πολλαπλούς συμβολισμούς. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της λυσσώδους αντίστασης ενός λαού εναντίον του κατακτητή του, αλλά και η περήφανη περιφρόνηση του φασισμού και της καταπίεσης. Οι Κρητικοί εκείνων των ωρών της 20ής Μαΐου του 1941 ένωσαν τις ψυχές τους, ύψωσαν τη γροθιά τους και συνέτριψαν τον ιταμό εισβολέα», υποστήριξε.

Εκδηλώσεις το Σάββατο 21 Μαΐου

Είναι άξιο αναφοράς πως η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου διοργανώνει αύριο Σάββατο 21 Μαΐου εκδηλώσεις με σκοπό να αποτίνει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, στις 07:00 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα.

Στις 08:00 π.μ. θα ακολουθήσει η επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων κρατών: Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης (στη λεωρόρο Δημοκρατίας).

Στις 10:30 π.μ θα τελεστεί η επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος. Για τη Μάχη της Κρήτης θα μιλήσει η κ. Εμμανουέλα Περυσινάκη, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μύρωνα.

Στις 11:00 το πρωί θα ακολουθήσει η τελετή στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, που περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση εθνικού ύμνου.

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει να ενημερώσουν για την κατάθεση μέχρι σήμερα την κ. Ειρήνη Μαυριτσάκη στο τηλέφωνο 2813/400.374 (ώρες επικοινωνίας από 8 π.μ. έως 2:30μ.μ.). Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 7:30 μ.μ. με επίσημη υποστολή των σημαιών στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 και θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τιμούν την αυτοθυσία της Μαχαιράς

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Μαχαιράς στη Μάχη της Κρήτης και τιμώντας τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο τοπικό διαμέρισμα της Μαχαιράς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News